Είναι κοινός τόπος πλέον πως το σώμα μας και η ψυχολογία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν επί καιρώ και μη, πονάμε, η ψυχολογία μας δεν είναι στα καλύτερά της και αντίστροφα όταν είμαστε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στρεσαρισμένοι, αγχωμένοι, θλιμμένοι, κουρασμένοι, το σώμα εκπέμπει σήματα κινδύνου.

Πονοκέφαλοι, αδυναμία, σωματική κούραση και ναυτίες είναι από τα πιο τρανταχτά σημάδια που το σώμα μας ζητάει βοήθεια και μας εκλιπαρεί να δούμε τα πράγματα, όλα τα πράγματα, γύρω μας με περισσότερη θετικότητα και καλό μάτι. Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις ναυτίες παρακάτω θα δούμε πέντε φορές που η δυσάρεστη αυτή αίσθηση της ανακατωσούρας μας λέει ευθέως «φιλαράκι πρόσεξε και δες τη λίγο αλλιώς».

 

1. Άγχος

Η ναυτία είναι, πέραν άλλων οργανικών παραγόντων, ψυχοσωματικό σύμπτωμα του άγχους κι αυτό γιατί μια κρίση άγχους συνοδεύεται από απελευθέρωση αδρεναλίνης που ταυτόχρονα σταματούν βασικές βιολογικές λειτουργίες μας, όπως η πέψη. Στον οργανισμό μαζεύονται τοξίνες οι οποίες φτάνουν στον εγκέφαλο δίνοντας σήματα που βάζουν φωτιά στο αίσθημα της ναυτίας. Το άγχος ως κακός παράγοντας πολλών οργανικών δυσλειτουργιών δε θα μπορούσε να μην κάνει την επίσκεψή του στο στομάχι μας χτυπώντας έτσι τον κυριότερο παράγοντα που μας κρατάει όρθιους, την τροφή.

 

2. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτήσει διαταραχές στην πέψη, δυσπεψία, εντερικές διαταραχές και φυσικά ναυτία. Η λειτουργία του εγκεφάλου μας επηρεάζει άμεσα το γαστρεντερολογικό μας σύστημα με αποτέλεσμα το συνεχές αίσθημα της θλίψης, της στεναχώριας, της ματαίωσης, να επιφέρει πέραν των υπολοίπων, προβλήματα και στο στομάχι.

 

3. Υπερβολική εσωστρέφεια και καταπίεση συναισθημάτων

Το να μην εκφραστούμε ως προς κάτι που μας πιέζει συναισθηματικά, το να μη βγάζουμε από μέσα μας το συναίσθημά μας, οποιασδήποτε ψυχολογικής μορφής, το να μαζεύουμε θυμό, στεναχώρια και θλίψη αφήνοντας τελείως στην άκρη το ενδεχόμενο να το μοιραστούμε, να βρούμε λύση ή έστω να βγει από μέσα μας, είναι ένας επίσης ψυχολογικός παράγοντας που καταστρέφει το στομάχι μας και προκαλεί ναυτίες.

 

4. Αναδρομή στο παρελθόν

Συμβαίνει σε πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα να έχουν την πηγή τους όχι σε κάτι που συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο της ζωής μας, αλλά σε προηγούμενα χρόνια. Η έλλειψη της μητρικής αγκαλιάς, για παράδειγμα, στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας ενδέχεται να δημιούργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου, το οποίο κουβαλάμε κάποιοι μέσα μας από τότε και σήμερα εκτονώνεται με πόνους στο στομάχι και ναυτίες.

 

5. Φόβος για κάτι που ηθελημένα αφήνουμε στην άκρη

Αν κι εδώ το πρόβλημα μπορεί και να οφείλεται κατά βάση σε οργανικό παράγοντα, η ψυχολογία ενός ατόμου που το κατακλύζει ο φόβος, αλλά λόγου του φόβου του ότι θα είναι κάτι σοβαρό, δεν το παρακολουθεί, μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό του μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, τάσεις για εμετό και κατ’ επέκταση στομαχικά προβλήματα. Αν το πάμε ένα βήμα παραπέρα, θα λέγαμε πως γενικότερα οι φοβίες μας προκαλούν σφίξιμο κι ενοχλήσεις στο στομάχι οι οποίες οδηγούν σε κακή πέψη, αναγούλες κι εντερικές διαταραχές.

 

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί.»

Ποιος δε γνωρίζει την παραπάνω αρχαιοελληνική ρήση που μας διδάσκει πως η σωματική και η πνευματική υγεία είναι αλληλένδετες; ΄Ολοι μας ξέρουμε κι ίσως το έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά, πως η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι άσχετη από τη σωματική του κατάσταση. Όταν το σώμα μας φωνάζει, καλό θα ήταν να το ακούμε. Άλλωστε, ίσως γλιτώσουμε τα χειρότερα και μόνο καλύτερα θα νιώσουμε.

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου