Μια ερώτηση θα σου κάνω: Έκανες κι εσύ αναπάντητη για να δείξεις ότι σκέφτεσαι το άτομο που γουστάρεις; Σήμερα θα γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο. Στη δεκαετία του ενενήντα συγκεκριμένα και πίσω, μιλώντας για κινήσεις που χάθηκαν καθώς φλερτάραμε ανάμεσα στις δεκαετίες και που δεν παύουμε όμως να σκεφτόμαστε και να χαμογελάμε. Σίγουρα η τεχνολογία έπαιξε τον ρόλο της στον τομέα του φλερτ κι έτσι πολλά που ήταν στο μπλοκάκι μας, τώρα δεν παίζει καν να έχουμε τη δυνατότητα να επαναλάβουμε.

Τώρα πια έχουν γίνει όλα πιο εύκολα. Ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί, αρπάζεις το κινητό στο χέρι και κάνεις ένα γρήγορο check, σε μηνύματα και στις ειδοποιήσεις. Τι ενημερώσεις έχουμε, ποιος μας έστειλε μήνυμα. Για τους τυχερούς η πολυπόθητη «καλημέρα» στέκεται σε γραπτή, ηλεκτρονική μορφή και κάνει άλλο ένα χαμόγελο να σκάσει. Όμως, κάποτε, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι:

 

1. Η αναπάντητη

Νούμερο ένα στη λίστα μας λοιπόν η αναπάντητη, που ήταν ξεκάθαρο δείγμα ενδιαφέροντος και μάλιστα, υπήρχαν και διαβαθμίσεις. Βλέποντας στην οθόνη του Nokia: “έχετε 1 αναπάντητη κλήση” ήξερες ότι κάτι παίζει, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Από τις δύο αναπάντητες και μετά, το πράγμα σοβάρευε, μιας και πια μεταφραζόταν σ’ ένα ξεκάθαρο “σε σκέφτομαι”.

 

 

2. Τηλεφωνικές αφιερώσεις

Σήκωνες το ακουστικό -αφού είχες πατήσει την απόκρυψη αριθμού- έβαζες το καψουροτράγουδο και σταυροκοπιόσουν μην τυχόν και σηκώσει το τηλέφωνο κανένας γονιός ή μήπως δεν καταλάβει ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής το άτομο-αποδέκτης. Ολόκληρη επιχείρηση! Αντ’ αυτού, πια το URL της αναζήτησης κοινοποιείται εύκολα σε τοίχους και προσωπικά μηνύματα, κάτι που ναι μεν σε γλιτώνει από στραβοπατήματα, αλλά αυτή τη γλύκα της αγωνίας που περιγράψαμε παραπάνω δεν την έχει, πώς να το κάνουμε!

 

3. Η κασέτα (κι αργότερα και το CD)

Ναι, εκείνη που πατούσες το play κι ευχόσουν να μη μιλήσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και σου χαλάσει τη συνέχεια του τραγουδιού. Εκείνη η κασέτα που στο χαρτάκι έγραφες αριθμημένα τα τραγούδια που περιελάμβανε, βάζοντας στο τέλος από μια καρδούλα -σφραγίδα- της αγάπης σου. Τη συνόδευες δωράκι μαζί με μια σοκολάτα κι ένα λουλούδι, όταν κρυφά θα συναντιόσασταν κάπου έξω, μακριά από τα βλέμματα των περαστικών και με την ελπίδα να μη σας πετύχει ο μπαμπάς, η μαμά ή η κουτσομπόλα γειτόνισσα.

 

4. Του Αιγαίου τα μπλουζ

Αν είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που τον τίτλο τον διάβασαν τραγουδιστά, τότε ξέρεις πολύ καλά τον Μπίγαλη, έχεις χορέψει τα μπλουζ του κάτω από ντισκόμπαλες, φορώντας παντελόνι καμπάνα και με το γυαλί ηλίου κατεβασμένο ελαφρώς, έτσι ώστε να παιχτεί το eye contact με το κορίτσι/αγόρι που έχει κάνει τα ματάκια σου να πετάνε σπίθες. Κι είναι σίγουρα μια συνθήκη που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ογδόντα, όμως τα μπλουζ καλά κράτησαν το 90 ως ο τέλειος τρόπος να έρθεις κοντά και να φλερτάρεις με τον άλλο, γιατί είναι χορός που ζητούσες και χόρευες μόνο αν πονούσε το δοντάκι. Αλλιώς, υπήρχε και η Britney.

 

5. Σου γράφω ένα χαρτάκι

Τα εσώψυχά μας αφήσαμε πολλές φορές σ’ ένα ραβασάκι, συνοδευόμενα από ένα ένα πονηρό χαμόγελο και κατακόκκινα μάγουλα, παλμούς καρδιάς άνω των φυσιολογικών ορίων, παράδοση αυτού με τρεμάμενα χέρια και μια σταγόνα ιδρώτα να τρέχει από το μέτωπο. Κι ήταν αλήθεια μαγική στιγμή, αυτή του να δίνεις και να παίρνεις ραβασάκι.

 

6. Τα κρυφά ραντεβουδάκια

Το μοίρασμα του έρωτα μέσα στα στενά της πόλης, ξεμέθυστα, κρατώντας το χέρι εκείνου του ανθρώπου που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελή. Ζαλισμένα χαμόγελα χωρίς αλκοόλ, μεθυσμένα από αμηχανία και καψούρα συναισθήματα, ντροπαλές ματιές κι αθώα αγγίγματα, έξυπνα υπονοούμενα, μακριά από δυνατούς στίχους χωρίς νόημα, σε μια θάλασσα ή μέσα στον θόρυβο της πόλης, σ’ ένα παγκάκι χαζεύοντας τη θέα από ψηλά.

 

Ξέρεις κάτι; Αν κι οι αποχές αλλάζουν, αν κι η τεχνολογία μας έχει κάνει κομμάτι εκπροσώπους, πάντα μα πάντα υπάρχει ο τρόπος να δείξεις πόσο θέλεις κάποιον στη ζωή σου και χίλιες δυο αφορμές για να το εκφράσεις. Ό,τι είναι αληθινό μπορεί να μείνει κι αναλλοίωτο στο χρόνο, να εκδηλωθεί, να εκφραστεί, να μείνει ζωντανό. Οπότε μένει να βρεις αυτόν που μιλάει στην καρδούλα σου και να πεις όσα νιώθεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου