Μια φράση που ποτέ δεν άκουσες, όμως εξέλαβες ως silent treatment. Κοινώς μια βουβή τιμωρία, μια συμπεριφορά, που δέχτηκες από τον σύντροφό σου αναμεμειγμένη με μια δόση μετάθεσης ευθυνών και διάθεση δημιουργίας ενοχικού χαρακτήρα προς το πρόσωπό σου. Ή προς το πρόσωπο του άλλου από εσένα τον ίδιο. Άραγε μια τέτοια στάση αποτελεί ενδόμυχη επιθυμία για να ταρακουνήσει τον δέκτη σε μια περίπτωση όπου μια σχέση έχει κάνει κοιλιά προσπαθώντας να σώσουμε την κατάσταση ή προσπαθούμε με πλάγιο τρόπο να τελειώσουμε μια σχέση ήδη τελειωμένη μέσα μας;

Ναι, είναι ευκολότερο να κατηγορούμε κάποιον άλλο παρά ν’ αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Συνήθως επειδή αγαπάμε την ευκολότερη διέξοδο. Χρειάζεται εξάλλου να καταβάλλουμε λιγότερη ενέργεια να κατηγορήσουμε τους άλλους παρά να βελτιώσουμε τις δικές μας συμπεριφορές. Εξού και η παραπάνω τιμωρία που επιλέγουμε προς έναν δέκτη ή αντίστοιχα βρισκόμενοι εμείς σε μια παρόμοια κατάσταση. Είναι ευκολότερο να βάζουμε στην άκρη ηθικούς φραγμούς αποτινάζοντας από επάνω μας το βάρος της ευθύνης ρίχνοντάς το ταυτόχρονα στον απέναντι. Είναι η στιγμή που μέσα μας δε μας νοιάζει τίποτε παραπάνω από το να τελειώσουμε μια κατάσταση δίνοντας μια μικρή γεύση εκδίκησης και προκαλώντας την ενοχή έχοντας στο μυαλό μας πως έτσι τιμωρούμε τον δέκτη με όπλο τη χειρισμό.

Εξετάζοντας όμως μια τέτοια συμπεριφορά λίγο πέρα από την επιφάνεια, είναι εκείνη που φωνάζει δίχως λόγια προσπαθώντας να σώσει κάτι. Να αφυπνίσει τον δέκτη και να τον κάνει να δει πως η κατάσταση έχει αρχίσει και μπάζει νερά, έτσι ώστε να κάνει κάτι γι’ αυτό πριν γίνουν όλα μούσκεμα. Είναι η τεχνική εκείνου που δεν το έχει -ή δε θέλει να το χειριστεί ίσως- με τα λόγια, αλλά το εκφράζει φανερά με τη στάση του. Δείχνει την ενόχλησή του κι εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με πλάγιο τρόπο κι όχι ευθύ. «Κάνε κάτι γιατί θα με χάσεις» λέει σιωπηλά και δείχνει τη δυσαρέσκειά του καθρεφτίζοντας τον αρνητισμό που λαμβάνει μέσα από συμπεριφορές και πράξεις αποζητώντας την προσοχή και την αλλαγή. Προσπαθεί εμμέσως να το σώσει με λίγα λόγια.

Πολλές φορές δε χρειάζεται τόσο να αρκεστούμε σ’ αυτό που λέει ο σύντροφός μας, όσο το να καταλάβουμε τι πραγματικά εννοεί, το οποίο θα μπορούσε να έχει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Άλλες πάλι, τα λόγια δεν είναι αυτά που θα εκφράσουν ακριβώς το συναίσθημα που μας πνίγει, που μας κατακλύζει, που μας κυριαρχεί. Οι πράξεις μας οι οποίες κατ’ επέκταση καθορίζουν τη συμπεριφορά μας, είναι το μέσο που θα συνοδεύσουν τον λόγο μας και θα ολοκληρώσουν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, ή το ένστικτο που μας οδηγεί στο να έχουμε μια συγκεκριμένη δράση. Αυτό που τελικά λέμε «έπραξα με το συναίσθημα» ίσως να είναι απλώς η λογική που υστεριάζει σε μια προσπάθεια να κρατηθεί από μια σχέση. Το να εφαρμόσει κανείς τη φράση «με χάνεις κι εσύ φταις γι’ αυτό» στην πράξη, αποποιείται ευθυνών έναντι του δέκτη και πλασάρει αυτόματα την ευθύνη της αποτυχίας του δεσμού.

Σε μια σχέση, μια οποιαδήποτε σχέση, για να επανέλθει η υγεία, τον ρόλο του γιατρού θα πρέπει να τον παίξουν και οι δύο πλευρές. Ειδάλλως, την τελειώνεις και πας παρακάτω. Δε χωράνε μέτριες θεραπείες σε μια ασθένεια που μπορεί να σου πάρει τη ζωή, άλλωστε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου