Ένα καθημερινό άγχος, ένα συνεχόμενο τρέξιμο, μια ακατάπαυστη πίεση να τα προλάβεις όλα στην ώρα τους, να τα διεκπεραιώσεις όλα στην εντέλεια, να μη μείνει κανένας δυσαρεστημένος. Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για οικογένεια, είτε για συνδυασμό και των δύο αλλά και χιλίων δύο ακόμη καταστάσεων, δεν είναι λίγες οι φορές που το σώμα μας και το μυαλό μας έρχονται να μάς στείλουν ένα μήνυμα με την ένδειξη «προσοχή» προσπαθώντας να μας υπενθυμίσουν πως αν δε φροντίσουμε να προσφέρουμε λίγη φροντίδα και σε εμάς τους ίδιους, ίσως τα αποτελέσματα πάνω μας να μην είναι επιθυμητά.

Είναι γεγονός βέβαια, πως ο κόσμος δεν είναι ονειρικά χτισμένος και καταστάσεις θλίψης, στεναχώριας κι άγχους σε συνδυασμό με μία πιεστική καθημερινότητα μπορούν να φέρουν το μυαλό και το σώμα μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η καλή υγεία όμως ξεκινάει κυρίως από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας και φυσικά όταν δεν αγνοούμε τα μηνύματα εκείνα που μας λένε «εδώ κάτι συμβαίνει, δώσε λίγη προσοχή.»

 

1. Πονοκέφαλοι κι ημικρανίες

Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους όταν ο οργανισμός περνάει μια αρκετά στεσογόνα περίοδο. Η συχνή εμφάνιση πόνων στα μάτια, τον λαιμό και το κεφάλι δηλώνουν αυξημένο άγχος κι ο οργανισμός μας μάς φωνάζει με τον τρόπο του πως χρειάζεται ξεκούραση. Όχι, το να κουμπώνουμε τα παυσίπονα το ένα μετά το άλλο δεν αποτελεί λύση, η χαλάρωση κι η αφιέρωση χρόνου για ανάπαυση στον εαυτό μας είναι σημαντική.

 

2. Στομαχικές διαταραχές

Το να πεινάς συνέχεια ή το αντίθετο, να μη θέλεις να βλέπεις φαγητό στα μάτια σου, το να πονάς σε απρόοπτο χρόνο στο στομάχι ή την κοιλιακή χώρα, οι συχνές ανακατωσούρες κι οι ναυτίες, έρχονται να μας πουν πως μάλλον πρέπει να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας, να βελτιώσουμε τη διατροφή μας έστω και ποιοτικά (όχι, να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας μέσα στη μέρα δε σημαίνει πως τρεφόμαστε και σωστά) και να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε το στρες από τον οργανισμό μας.

 

 

3. Ο ειρμός της σκέψης μας και του λόγου μας αποδιοργανώνεται εύκολα

Και θα σκεφτείς εδώ πως ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι τι να κάνει κι αυτό, δώσε όμως προσοχή. Το να προσπαθείς να μιλήσεις και να μη σου βγαίνει πρόταση με νόημα, ξέρεις τώρα, υποκείμενο- ρήμα- αντικείμενο στο τέλος της ημέρας, ή να ξεχνάς κυριολεκτικά τι έφαγες το μεσημέρι ή τι σκεφτόσουν πέντε λεπτά νωρίτερα, είναι σημάδια πως πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ηρεμήσει, στο σώμα σου να ξεκουραστεί και τον εγκέφαλό σου να συμπληρώσει τις ώρες ύπνου που πραγματικά χρειάζεται.

 

4. Τα κρυολογήματα κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους

Κι είναι λογικό κι επόμενο ένας αποδυναμωμένος οργανισμός να είναι περισσότερο επιρρεπής στις εποχικές ιώσεις μιας και η πεσμένη του άμυνα καλοδέχεται τους ιούς δημιουργώντας τους ένα εξαιρετικά φιλόξενο περιβάλλον. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείς γιατί φέτος δεν έχεις περάσει μήνα χωρίς να ηρεμήσεις από κρυολογήματα κι αδυναμίες, σκέψου πως ίσως ο οργανισμός σου εκπέμπει SOS.

 

5. Ανεξήγητοι πόνοι στο στήθος

Κι όχι, δεν έχει να κάνει με καρδιακό που πολλές φορές χιουμοριστικά αναφέρουμε θέλοντας να δώσουμε μια εύθυμη νότα σε μια δύσκολη κατάσταση. Από την κούραση και το άγχος προκαλούνται πολλές φορές μυοσκελετικοί πόνοι στο στήθος, μοιάζουν με τσιμπήματα, προκαλούν δύσπνοια κι έντονη δυσφορία. Εντάξει, σίγουρα πολλές φορές στη ζωή μας θα πιεστούμε πολύ, αλλά γιατί να φτάσουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε «τώρα θα πάω από καρδιακό, πάνω στο άνθος της ηλικίας μου;».

 

6. Όρεξη για έρωτα ελάχιστη έως ανύπαρκτη

Και πριν βιαστείς να αυτοχαρακτηριστείς ως α-σεξουαλ ον κι αρχίσεις να ανησυχείς για την έλλειψη αυτής της χαράς της ζωής, σημείωσε πως ο εξαντλημένος εγκέφαλος παράγει μικρότερη ποσότητα ορμονών που σχετίζονται με τη λίμπιντο και κατά συνέπεια η ερωτική διάθεση είναι εμφανώς μειωμένη ή ακόμα κι ανεπιθύμητη.

 

7. Αίσθημα συνεχούς κούρασης

Το έχεις καταλάβει πλέον καλά, πως η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, η συνεχής υπνηλία, το αίσθημα της κόπωσης σημαίνουν κάτι για τον οργανισμό σου και σίγουρα αυτό δεν είναι θετικό.

 

Η κακή ψυχολογία καθώς και η πίεση που δεχόμαστε από διάφορους παράγοντες της καθημερινής μας ζωής, ειδικά όταν το διάστημα που παραμένουν στη ζωή μας είναι μακροσκελές, το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα τόσο στον οργανισμό μας, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις μας σχέσεις. Το να θυμόμαστε κατά καιρούς πως δεν περνάνε όλα από τα χέρια μας αλλά η αρμονία κι η ομαλή λειτουργία όλων γύρω μας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων κατά συνέπεια αυξάνει την καλή υγεία του μυαλού, του σώματος και της ψυχολογίας. Αν πρέπει να δώσεις λίγη αγάπη κάπου, σίγουρα το πρώτο άτομο που πρέπει να έρχεται στο μυαλό σου είναι ο εαυτός σου. Άλλωστε, αν δεν είμαστε εμείς καλά πώς θα είναι καλά κι οι γύρω μας και όσα μάς περιβάλλουν;

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου