Όταν έχεις αϋπνία μπορεί να νιώθεις πως ο χρόνος διαστέλλεται και κάνει τις ώρες να περνάνε βασανιστικά αργά. Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου προσπαθώντας να βρεις την καλύτερη στάση μπας και καταφέρεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς, αλλά καμία στάση δε σου προσφέρει αυτή τη χαρά. Σ’ αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και μια αλληλουχία από σκέψεις που ξεκινάνε από κάπου, για να καταλήξουν τελικά κάπου αλλού και που τις περισσότερες φορές, μόνο χαλαρωτικές δεν είναι. Αποφασίζεις τελικά ν’ ανοίξεις τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου σε μια τελευταία προσπάθεια να σε πάρει ο ύπνος ή έστω να περάσουν πιο γρήγορα οι ώρες που απέμειναν, ώσπου να ξημερώσει. Άλλο ένα βράδυ που πάλεψες με την αϋπνία και νικάει πανηγυρικά, αφού το μόνο αποτέλεσμα που βγήκε ήταν να κυκλοφορείς την επόμενη μέρα με μαύρους κύκλους, μια εμφανή κούραση, χωρίς ίσως ιδιαίτερη διάθεση κι αναζητώντας απεγνωσμένα μια κούπα καφέ.

Η αϋπνία είναι δυνατός αντίπαλος και κάποιες φορές ιδιαίτερα επίμονος. Αν μέχρι σήμερα κάνεις απλώς υπομονή όταν σ’ επισκέπτεται και της παραδίνεσαι αμαχητί δε χρειάζεται αυτό να συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον. Παρακάτω θα βρεις τρόπους ώστε την επόμενη φορά να καταφέρεις ν’ αξιοποιήσεις την αϋπνία σου εποικοδομητικά.

 

1. Κάνε διαλογισμό

Δε χρειάζεται να είσαι εξοικειωμένος με την έννοια του διαλογισμού, με τη γιόγκα ή με φιλοσοφίες της Ανατολής για να κάνεις διαλογισμό. Υπάρχουν διάφορα είδη και αντίστοιχες τεχνικές, αναλόγως το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις (χαλάρωση, εσωτερική εστίαση κλπ), αλλά αυτή η πρόταση αφορά μια πολύ απλή μορφή του διαλογισμού. Ακόμη κι αν δεν το έχεις ξανακάνει, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό το εργαλείο και να απολαύσεις κάποια οφέλη του. Κάτσε οκλαδόν επάνω στο κρεβάτι σου, είτε, αν δε σε βολεύει αυτή η στάση, στην άκρη του κρεβατιού ή πάνω σε μια καρέκλα ή μπορείς ακόμη και να ξαπλώσεις αν θέλεις (ίσως στην περίπτωση της αϋπνίας αυτό να είναι η καλύτερη επιλογή).

Έπειτα, βρες στο διαδίκτυο μια χαλαρωτική μουσική και με ή χωρίς τη βοήθεια των ακουστικών σου, άφησέ την να σε παρασύρει εστιάζοντας μόνο στον ήχο της. Αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο και οι σκέψεις συνεχίζουν να σε πολιορκούν, μπορείς να επιλέξεις αντί για σκέτη μουσική, έναν κατευθυνόμενο διαλογισμό και να ακολουθήσεις τη ροή του. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να κινηθεί σε χαμηλότερες συχνότητες ώστε ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να κοιμηθείς, τουλάχιστον θα έχεις προσφέρει στο σώμα σου μια αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης που ούτε το στριφογύρισμα, ούτε η τηλεόραση, ούτε το κινητό μπορούν να σου προσφέρουν.

 

2. Άκου ένα βιβλίο

Αν ο διαλογισμός, όπως προτείνεται παραπάνω, για κάποιο λόγο δε σου ταιριάζει καθόλου, υπάρχει plan B. Χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείς, ν’ ανοίξεις φως, να βάλεις γυαλιά- αν τα χρειάζεσαι- μπορείς να εξερευνήσεις το περιεχόμενο ενός βιβλίου ακούγοντάς το. Πλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από audiobooks και πολλές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να έχεις πρόσβαση και που παρέχουν βιβλία για όλα τα γούστα, τόσο δωρεάν όσο κι επί πληρωμή. Διάλεξε ένα από αυτά (για τις ώρες τις αϋπνίας προτείνεται καλύτερα μυθιστόρημα με σχετικά απλή πλοκή), ξάπλωσε, βάλε ακουστικά, ρύθμισε την ένταση, κλείσε τα μάτια κι απόλαυσε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που μια ευρέως διαδεδομένη βραδινή «ιεροτελεστία» για γονείς με μικρά παιδιά είναι το διάβασμα παραμυθιών πριν τον ύπνο. Ακολουθώντας την αφήγηση θα μπορέσεις να απεστιάσεις τον νου σου από άλλες σκέψεις, να χαλαρώσεις και πιθανόν να καταφέρεις τελικά να κοιμηθείς έστω και λίγο. Ακόμα κι αν δεν το κάνεις, όμως, ένα audiobook μπορεί εύκολα να σε παρασύρει στο δικό του κόσμο, φτάνοντας, τελικά, το ξημέρωμα ν’ αναρωτιέσαι «μα πότε πέρασε η ώρα;».

 

Εάν το να παραμείνεις στο κρεβάτι σου, ενώ δε σε πιάνει ύπνος, σε κουράζει, τότε μπορείς να αξιοποιήσεις τις ώρες της αϋπνίας με άλλους τρόπους:

 

3. Τακτοποίησε κάτι στο σπίτι σου που το αναβάλλεις καιρό

Ποιος είναι αυτός που δεν έχει μια ντουλάπα, ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι στο σπίτι του που θέλει συμμάζεμα, αλλά η δουλειά αυτή μετατίθεται συνεχώς για «κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο». Ποιος καλύτερος χρόνος, λοιπόν, από αυτόν που θα έπρεπε να κοιμάσαι, αλλά δε μπορείς! Ξεκίνα με ένα μικρό συρτάρι που έχει γεμίσει με άχρηστα πράγματα ή που δε θυμάσαι καν τι έχει μέσα. Κάτι τέτοια συρτάρια συνήθως κρύβουν πολλές εκπλήξεις όσον αφορά το περιεχόμενό τους και καμιά φορά βρίσκεις πράγματα που τα έψαχνες καιρό ή τα είχες για χαμένα. Επόμενος στόχος, η ντουλάπα σου, η οποία μπορεί να σου χαρίσει ακόμα μεγαλύτερες «συγκινήσεις» όταν ξεκινάς να την τακτοποιείς. Ρούχα προ δεκαετίας ή που είχες ξεχάσει την ύπαρξή τους αρχίζουν να σου εμφανίζονται. Παντελόνια και μπλούζες που αναρωτιέσαι «γιατί τα κρατάω;».

Άρχισε σιγά-σιγά το ξεσκαρτάρισμα και μόλις τελειώσεις η απόλαυση είναι πολλαπλή. Καταρχάς, χαίρεσαι που επιτέλους η ντουλάπα σου «πήρε μια ανάσα». Πλέον, ξέρεις τι έχεις και τι χρειάζεσαι από ρούχα. Ό,τι δε χρειάζεσαι μπορείς να το χαρίσεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή που θα χαρεί πολύ να το αποκτήσει. Τέλος, έχεις απελευθερωθεί από μια «υποχρέωση» που ανέβαλλες καιρό τώρα. Μετά από όλα αυτά, εύκολα μπορείς να πεις πως «δεν κοιμήθηκα, αλλά το ευχαριστήθηκα».

 

4. Γράψε

Για πολλούς ανθρώπους, οι βραδινές ώρες είναι αυτές στις οποίες νιώθουν πως έχουν μεγαλύτερη έμπνευση. Ακόμα κι αν δεν έχεις γράψει ποτέ κάτι, αυτό δε χρειάζεται να σε σταματάει. Μπορείς να ξεκινήσεις να το κάνεις ένα βράδυ αϋπνίας. Πιάσε ένα μολύβι κι ένα χαρτί και ξεκίνα. Γράψε ό,τι σκέψη σου έρθει, γράψε στόχους, όνειρα, επιθυμίες. Καν’ τα εικόνα στο μυαλό σου, ζωγράφισε παράλληλα, και άσε τον εαυτό σου να εκφραστεί, ίσως, για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο. Αν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο μπορεί να σου αποκαλύψει ιδέες και λύσεις που δεν είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή σκεφτεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προτίμησε να εστιάσεις στην πιο αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων. Ακόμα, όμως, κι αν δε σου βγαίνει αυτό, γράψε για ό,τι σε προβληματίζει ή σε στενοχωρεί.

Συνήθως, απελευθερώνεσαι όταν οι σκέψεις σου καταγραφούν στο χαρτί κι από χαοτικές γίνονται συγκεκριμένες. Αυτό βοηθάει πολύ τον εγκέφαλό σου να βρει ευκολότερα διέξοδο και λύση και κάποιες φορές μπορεί να μειώσει την αίσθηση που έχεις για την ένταση του προβλήματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο αντί να σε βρει το ξημέρωμα με θολωμένο μυαλό από την αϋπνία, μπορεί να σε βρει με καινούριες ιδέες ή πιο ξεκάθαρες σκέψεις.

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που μπορεί να συμβεί ή έχει συμβεί σε όλους μας. Παρ΄όλα αυτά, αν υποφέρεις από χρόνια αϋπνία θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό καθώς η διατήρηση αυτής της κατάστασης μπορεί να επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής σου, την καθημερινή σου λειτουργικότητα κι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων. Αν, όμως, η αϋπνία σου είναι παροδική ή μπορεί να σου προκύψει κάποιο βράδυ, μπορείς τις ώρες αυτές αντί να τις θεωρείς «χαμένες», να τις αξιοποιήσεις. Ακόμη κι αν οι παραπάνω τρόποι δε σε βοηθήσουν να κοιμηθείς, τουλάχιστον θα έχεις καταφέρει να δώσεις μια πιο δημιουργική απόχρωση στην αϋπνία σου. Είναι κι αυτό μια νίκη.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ευαγγελία Θεοδωρούδα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου