Η εύρεση ψυχολόγου είναι το πρώτο βήμα που καλείσαι να κάνεις όταν έχεις πάρει οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι στον κόσμο της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία άκρως προσωπική κι εσωτερική και η θεραπευτική συμμαχία, η σχέση δηλαδή που θα αναπτύξετε με τον ψυχολόγο σου, θα συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην κάνεις απλώς μια τυχαία επιλογή, αλλά ο ψυχολόγος που θα διαλέξεις να ‘ναι ο κατάλληλος για σένα κι ένας άνθρωπος που πάνω απ’ όλα θα σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια καλή επιλογή ή μια ακόμα καλύτερη αν έχεις ήδη ξεκινήσει και νιώθεις πως κάτι δε σου αρέσει.
1. Πριν επιλέξεις κάνε μια «έρευνα αγοράς»
Υπάρχουν ποικίλες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Μπορεί ο σκοπός να είναι ο ίδιος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κάθε μέθοδος/τεχνική προσεγγίζει το επιθυμητό για τον θεραπευόμενο αποτέλεσμα διαφέρει. Επίσης, κάθε ψυχολόγος έχει τη δική του φιλοσοφία, νοοτροπία και στιλ. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι μόνο ο επαγγελματίας που πρέπει να σου ταιριάξει, αλλά και η μέθοδος που χρησιμοποιεί. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν πριν κάνεις την τελική επιλογή, να κλείσεις κάποια ραντεβού γνωριμίας με ψυχολόγους που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές, να πάρεις πληροφορίες για τον τρόπο που δουλεύουν κι έπειτα, αφού θα έχεις καλύτερη εικόνα, να αποφασίσεις ποια μέθοδος πιστεύεις πως σου ταιριάζει περισσότερο.
2. Αν έχεις αμφιβολίες μην τις προσπερνάς
Ο κατάλληλος για σένα ψυχολόγος είναι κατάλληλος γιατί έχει κάποια στοιχεία που δε σου δημιουργούν αμφιβολίες, δεύτερες σκέψεις και ανησυχίες. Αυτό σημαίνει πως πέρα από εμπιστοσύνη, πρέπει να νιώθεις άνεση μαζί του, να υπάρχει ελευθερία έκφρασης, κατανόηση και αλληλοσεβασμός. Επίσης, συνεδρία με τη συνεδρία είναι σημαντικό να νιώθεις πως υπάρχει βελτίωση, απελευθέρωση, ανακούφιση και όχι στασιμότητα ή -ακόμα χειρότερα- ψυχική επιβάρυνση. Αν έχεις αμφιβολίες, μίλα με τον ψυχολόγο σου γι’ αυτές το συντομότερο δυνατό. Έτσι, θα μπορέσεις να εξοικονομήσεις χρόνο, αλλά και χρήματα, καθώς η αμφιβολία και αμφισβήτηση είναι δύο έννοιες που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη θεραπευτική διαδικασία. Αν νιώθεις πως δεν έχεις την άνεση να κάνεις μια τέτοια συζήτηση, αυτό ίσως είναι ένδειξη πως χρειάζεται να επαναξιολογήσεις την επιλογή σου.
3. Η αίσθηση «Αυτ@ είναι!» είναι καλό σημάδι
Αν η πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο σού δημιουργήσει μια πολύ καλή αίσθηση κι εντύπωση, αν αυτά που άκουσες και ο τρόπος που σου τα μετέφερε σε ικανοποίησαν, αν έφυγες με μια έστω κι ελαφρώς καλύτερη διάθεση απ’ αυτή που είχες όταν πήγες και αν τελικά κάτι μέσα σου λέει «Αυτ@ είναι!», όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ καλά σημάδια πως πιθανότατα έχεις κάνει την κατάλληλη επιλογή. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο πως η αίσθηση αυτή δεν πρέπει να παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε οτιδήποτε ερωτικό. Αντίθετα, αν υπάρχει έστω και μια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η επιλογή όχι απλώς δεν είναι καλή, αλλά είναι ξεκάθαρα ακατάλληλη.
4. Εμπιστεύσου τη δική σου κρίση κι εμπειρία
Μια καλή σύσταση ή κριτική ή έστω ένα εντυπωσιακό βιογραφικό δεν είναι λόγοι που κάνουν έναν ψυχολόγο κατάλληλο για σένα. Η επιλογή ψυχολόγου είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Σαφώς, η κριτική που θα ακούσεις ή οι εμπειρίες φίλων, γνωστών και συγγενών μπορούν να σε βοηθήσουν στην αρχική σου αναζήτηση και στο με ποιους τελικά θα επιλέξεις να κάνεις μια συνάντηση γνωριμίας, όμως φρόντισε οι απόψεις που θα ακούσεις να είναι ενδεικτικές και όχι καθοριστικές. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό να εμπιστευθείς τη δική σου κρίση και αν κάτι δε σου αρέσει, είτε στην αρχή είτε στη συνέχεια, μη διστάσεις να κάνεις άλλη επιλογή, ακόμα κι αν ο συγκεκριμένος ψυχολόγος είχε εμφανή θεραπευτικά αποτελέσματα για τον γνωστό σου. Ο κατάλληλος ψυχολόγος για κάποιον άλλο δε σημαίνει πως είναι κατάλληλος και για σένα.
Η επιλογή ψυχολόγου είναι κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Μια σωστή επιλογή έχει περισσότερες πιθανότητες να επισπεύσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα, να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη, πιο εύκολη και να σε γλιτώσει όχι μόνο από χρόνο αλλά και από χρήματα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μη γίνεται επιπόλαια, βεβιασμένα ή για λάθος λόγους. Φυσικά, η πρώτη δυσαρέσκεια δε σημαίνει πως ο ψυχολόγος δεν είναι κατάλληλος, αφού η ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει στάδια με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Όμως, αν η δυσαρέσκεια επιμείνει, είναι έντονη ή επεκτείνεται σε διαφορετικά πεδία της συνεργασίας, τότε ίσως είναι ώρα να επανεξετάσεις την επιλογή σου και ίσως να ψάξεις για μια πιο κατάλληλη.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.