Η επίσκεψη σ’ έναν ψυχολόγο είναι πολύ προσωπική υπόθεση κι αν βρεις τον κατάλληλο επαγγελματία για σένα, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε δικαιώσει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που σκέφτονται να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο, αλλά αφήνουν τη σκέψη να διαιωνίζεται χωρίς ποτέ να υλοποιείται. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς παρακάτω, θα βρεις 5 πράγματα που θα σε βοηθήσουν ώστε η σκέψη να γίνει πράξη.

 

1. Μοιράσου τη σκέψη σου το πολύ με 1 ή 2 άτομα της εμπιστοσύνης σου

Για να έχεις σκεφτεί να επισκεφθείς ψυχολόγο υπάρχει τουλάχιστον ένας λόγος που σε οδήγησε σ’ αυτή τη σκέψη. Αν αυτός ο λόγος είναι σημαντικός ή όχι, εσύ που το βιώνεις το γνωρίζεις καλύτερα από κάθε άλλον. Οι γνώμες κι οι εικασίες τρίτων είναι πιο πιθανό να σε μπερδέψουν παρά να σε βοηθήσουν να πάρεις μια απόφαση. Αν θέλεις να μοιραστείς τη σκέψη σου, θα ήταν καλύτερο να το κάνεις με έναν ή δύο ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και, ίσως, μπορούν να σε παροτρύνουν στην αρχή κι αργότερα να στηρίξουν την απόφασή σου. Αντιθέτως, αν το συζητάς αδιάκριτα θα ακούσεις γνώμες κι εμπειρίες ανθρώπων που ακόμα κι αν δεν ταυτίζεσαι με το προφίλ τους, τις ιδέες, τις προτεραιότητες ή την ιδιοσυγκρασία τους υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστείς απ’ αυτές, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο αυτή την επίσκεψη που καιρό τώρα σκέφτεσαι να κάνεις.

 

 

 

2. Κάνε τους οικονομικούς λόγους να φαίνονται δικαιολογία κι όχι αιτία

Ίσως οι οικονομικοί λόγοι τοποθετούν την επίσκεψή σου σ’ ένα ψυχολόγο κάπου απροσδιόριστα στο μέλλον όταν τα οικονομικά σου θα είναι καλύτερα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αν δε βάλεις σε προτεραιότητα την έναρξη των ψυχοθεραπειών σου τότε αυτές θα τοποθετούνται μονίμως «κάποια στιγμή αργότερα». Αυτό που μπορείς να κάνει για να υπάρξει αυτή η στιγμή είναι να την προσδιορίσεις. Να ορίσεις, δηλαδή, τον μήνα που θα ξεκινήσεις και να αρχίζεις να βάζεις κάποια χρήματα στην άκρη. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι, όταν βρεις τον ψυχολόγο με τον οποίον θέλεις να δουλέψεις, να μιλήσετε εξαρχής για τον αριθμό των συνεδριών που μπορείς να υποστηρίξεις ανά μήνα.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι, τρόποι (online, δια ζώσης, σε γκρουπ) και τιμές. Είναι σίγουρο πως με λίγη καλή έρευνα θα βρεις κάτι που θα σου ταιριάζει. Αν πάλι τα οικονομικά σου δε σου επιτρέπουν να κάνεις ούτε μια συνεδρία επί πληρωμή, υπάρχουν πλέον αρκετοί εθελοντές ψυχολόγοι που μπορείς να βρεις μέσω διαδικτύου και που μπορούν να σε βοηθήσουν. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεσαι, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως η διάρκεια των συνεδριών, ότι είναι κατά κόρον online και μπορεί να μην έχεις σταθερό ψυχολόγο. Παρ’ όλ’ αυτά είναι μια αρχή.

 

3. Άσε στην άκρη τη σκέψη «φοβάμαι τι θ’ ανακαλύψω»

Το «φοβάμαι τι θα ανακαλύψω» είτε υπάρχει σε συνειδητό είτε σε υποσυνείδητο επίπεδο είναι ένας βασικός λόγος που κάνει αρκετούς ανθρώπους, ενώ εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο, είτε να το απορρίπτουν τελικά είτε να το αναβάλλουν συνεχώς. Ο φόβος αυτός, όμως, συνήθως δεν έχει πραγματική υπόσταση. Αντίθετα, ο φόβος να μην ανακαλύψεις ποτέ τη ρίζα των προβλημάτων, των δυσφορικών συναισθημάτων και των δύσκολων καταστάσεων της ζωής σου θα μπορούσε να έχει πιο πραγματική βάση. Γιατί όταν γνωρίζεις τον «εχθρό» μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Όταν δε γνωρίζεις τι πολεμάς πώς μπορείς να νικήσεις;

 

4. Ανακάλυψε τι και ποιος σου ταιριάζει

Αν η σκέψη παραμένει σκέψη γιατί δε γνωρίζεις πώς να διαλέξεις ψυχολόγο ή μέθοδο, αυτό που θα σε βοηθούσε είναι να κάνεις μια πρώτη επικοινωνία με κάποιους ψυχολόγους που μπορεί να σου σύστησαν κατά καιρούς φίλοι και γνωστοί, που άκουσες ή διάβασες καλές κριτικές ή που βρήκες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτούς και σου κίνησαν το ενδιαφέρον. Κάποιοι ψυχολόγοι δε χρεώνουν την επίσκεψη γνωριμίας, η οποία κρατάει περίπου 20 λεπτά και στην οποία έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια αρχική άποψη για τον ίδιο τον επαγγελματία και τις μεθόδους του και κατά συνέπεια να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο.

 

5. Αν αναρωτιέσαι μήπως μπορώ να τα καταφέρω μόν@ μου η απάντηση είναι όχι

 Μπορεί να σου ακούγεται απόλυτος αυτός ο τίτλος, αλλά αν μπορούσες να τα καταφέρεις πιθανόν δε θα έμπαινες στη διαδικασία να αναρωτηθείς -απλώς θα το έκανες- κι επίσης, δε θα συνέχιζες να αναρωτιέσαι για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ο εαυτός έχει πολλούς μηχανισμούς για να σε κρατάει στην ασφάλεια των γνωστών καταστάσεων όσο κι αν αυτές σε ταλαιπωρούν ή δε σε εξυπηρετούν. Σκέψου πως ακόμα κι οι ίδιοι οι ψυχολόγοι κάποιες στιγμές χρειάζονται τη βοήθεια συναδέλφων για να μπορέσουν ν’ ανακαλύψουν και ν’ απελευθερώσουν δικά τους μπλοκαρίσματα.

Πίσω από κάθε σκέψη που επιμένει να έρχεται και να επανέρχεται υπάρχει μια αιτία που την προκαλεί. Αν σκέφτεσαι να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο είναι πιο πιθανό να το κάνεις γιατί έχεις εντοπίσει κάτι που σε ταλαιπωρεί παρά «έτσι, για να δεις πως είναι». Πολλοί άνθρωποι μένουν στη σκέψη με αποτέλεσμα αυτό που τους στοιχειώνει να διαιωνίζεται και σε πολλές περιπτώσεις να επιδεινώνεται.

Όλες οι σκέψεις δεν καταλήξουν σε πράξη. Η απόφαση, όμως, να κάνεις τη συγκεκριμένη σκέψη, πράξη, ίσως να είναι τελικά ένα από τα καλύτερα δώρα που θα χαρίσεις στον εαυτό σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ευαγγελία Θεοδωρούδα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου