Έννοιες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα απασχολούν ολοένα και περισσότερο και με ποικίλους τρόπους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα απ’ ό,τι παλαιότερα. Ένας τομέας που, παρ’ όλο που προσφέρει πρόσφορο έδαφος για την εξέταση των παραπάνω εννοιών, δεν έχει ακόμα μελετηθεί αρκετά είναι η σύνδεση της δικαιοσύνης και της ισότητας μέσα στη σχέση με την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Η αρχή, βέβαια, έγινε πρόσφατα με την έρευνα των Johansen et al. (2022) για το επιστημονικό περιοδικό The Journal of S e x Research με θέμα το ρόλο που παίζει η ισότητα μέσα στη σχέση στην ερωτική επιθυμία των γυναικών.
Είναι γνωστό πως η αμοιβαία αίσθηση της ισότιμης κατανομής, τόσο των υποχρεώσεων όσο και των δικαιωμάτων, ενισχύει την ικανοποίηση του ζευγαριού. Για παράδειγμα, ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού ή ό,τι αφορά τη φροντίδα των παιδιών τείνουν να νιώθουν πιο χαρούμενοι μέσα στη σχέση κι έχουν υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης για τον σύντροφό τους. Το κομμάτι που λείπει από την αυτή την εικόνα είναι αν η παραπάνω συνθήκη επηρεάζει την ερωτική επιθυμία σε κάποιο βαθμό. Μια εκ των συγγραφέων της προαναφερθείσας έρευνας, η Dr. Simone Buzwell, αναφέρει πως η χαμηλή γυναικεία ερωτική επιθυμία είναι ένα σοβαρό θέμα με έντονη αντίσταση στη θεραπεία. Αν κι αυτή η έλλειψη δεν αναφέρεται ως πρόβλημα από όλες τις γυναίκες, παρ’ όλα αυτά αυτό δεν ισχύει και για τους συντρόφους τους, στους οποίους προκαλείται σημαντική δυσφορία εξαιτίας αυτής της έλλειψης.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα των Johansen et al. (2022) ήταν 299 Αυστραλές, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, οι οποίες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν με τη βοήθεια μιας κλίμακας 5 σημείων (ξεκινώντας από 1.«Περισσότερο ο σύντροφός μου», 3. «Το ίδιο» έως 5. «Περισσότερο εγώ») δηλώσεις ή ερωτήσεις όπως «Ποιος άλλαξε τις συνήθειές του και τον τρόπο να κάνει πράγματα περισσότερο για να βοηθήσει ή να ευχαριστήσει τον άλλον;», «Ποιος είχε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων του άλλου;», «Ποιος χρησιμοποιεί το χρόνο του με τον τρόπο που θέλει;».
Μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων που έλαβαν από αυτό το ερωτηματολόγιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που είχαν απαντήσει ως επί το πλείστον «το ίδιο» ήταν πιο πιθανό να συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «Η σχέση μου με τον σύντροφό μου μού φέρνει πολλή ευτυχία». Επιπλέον, αναφέρθηκαν υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας από τις γυναίκες που ήταν πιο ικανοποιημένες από τη σχέση τους.
Εκτός από τα ευρήματα αυτά καθ’ αυτά, η έρευνα των Johansen et al. (2022) μας προσφέρει μια διεύρυνση της οπτικής των συστατικών που συνθέτουν την έλλειψη της γυναικείας ερωτικής επιθυμίας στα πλαίσια μιας σχέσης. Πέρα, λοιπόν, από τους γνωστούς βιολογικούς, σωματικούς και ψυχο-συναισθηματικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο παίζει η αίσθηση του βαθμού της ισότητας και της δικαιοσύνης που επικρατεί, η οποία, μεταφέρεται και στην ερωτική πράξη και η οποία, επίσης, δε περιορίζεται στην εξασφάλιση του γυναικείου οργασμού.
Σαφώς, η ύπαρξη γυναικείου οργασμού, όταν είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησης του συντρόφου της με το σώμα της, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ισότητας κι ενός fair play μεταξύ των συντρόφων, αλλά είναι εξίσου σημαντικό αυτή η αίσθηση να επεκταθεί και πέρα από τα στενά όρια του κρεβατιού. Αυτό, φυσικά, δεν είναι εις βάρος ή όφελος κανενός από τους δύο αφού είναι μια συνθήκη που δημιουργεί μια win-win κατάσταση και ενισχύει την ικανοποίηση και των δύο.
Μια τοποθέτηση του Βρετανού ψυχίατρου Anthony Storr, που αναφέρεται, βέβαια, στον ιδανικό γάμο, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε ώστε να αφορά την έννοια της υγιούς σχέσης, επισημαίνει πως «ένας ευτυχισμένος γάμος, ίσως να αντιπροσωπεύει το ιδανικό μιας ανθρώπινης σχέσης- μια συνθήκη στην οποία κάθε σύντροφος, ενώ αναγνωρίζει τις ανάγκες του άλλου, νιώθει ελεύθερος να είναι ό,τι από τη φύση του είναι: μια σχέση στην οποία το ένστικτο, όπως κι η νόηση μπορούν να βρουν την έκφρασή τους, στην οποία το να δίνεις και να παίρνεις είναι ίσα, στην οποία ο κάθε ένας αποδέχεται τον άλλον και το Εγώ αντικρίζει το Εσύ».
Σύμφωνα με τη Dr. Buzwell, η χαμηλή ερωτική επιθυμία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση, αλλά μπορεί να επιλυθεί με τη σύμπραξη αμφότερων των πλευρών. Επιπλέον, δε χρειάζεται να χρεωθεί ως «λάθος» κάποιου και θα ήταν επωφελές να αναζητηθούν αίτια πέρα από το καθαρά ερωτικό πεδίο. Εξάλλου, η ποιότητα της ερωτικής ζωής ενός ζευγαριού δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την ποιότητα της σχέσης τους έξω από την κρεβατοκάμαρα.
Η αίσθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης μέσα στη σχέση θα μπορούσε να αποφέρει εντονότερη απόλαυση και για τους δύο. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει έλλειψη ή χαμηλή επιθυμία, ο δρόμος που οδηγεί στην επίλυση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να περνάει μέσα από την αναβάθμιση των στοιχείων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν αυτή τη σχέση. Είναι κι αυτό μια ανάγνωση, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου