“I love Los Angeles. I love Hollywood. They’re beautiful. Everybody’s plastic, but I love plastic. I want to be plastic.” Είπε κάποτε ο Andy Warhol.
Εντάξει ας πούμε ότι συμφωνούμε, ότι τα λέει ωραία και καλά ο Andy, τι ξέρουμε όμως για αυτό το φαινόμενο που ακούει στ’ όνομα Χόλιγουντ;
Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες για την ιστορία του, το πού βρίσκεται και πώς ένα προάστιο που το 1970 φιλοξενούσε Ινδιάνους έγινε το πιο σημαντικό σημείο για την Αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία.
Από μια καλύβα στο Λός Αντζελες. Μια καλύβα η οποία εξελίχθηκε σε τεράστια αγροτική κοινότητα και το 1910 έγινε πλέον το κέντρο του κινηματογράφου όπου και ξεκίνησε και το Χολιγουντιανό όνειρο.
Πολλοί από τους κινηματογραφιστές είχαν κάνει πλέον την επιχειρηματική τους κίνηση, επιλέγοντας να γυρίσουν τις ταινίες τους σε ένα καθαρό, ξηρό αλλά ταυτόχρονα ιδανικό μέρος ειδικά για εξωτερικά γυρίσματα, στην περιοχή του Χόλιγουντ. Την ίδια στιγμή μετακομίζοντας από το Νιου Τζέρσευ και τη Νέα Υόρκη στο Λος Αντζελες απέφευγαν και τις αδιάκοπες μηνύσεις του Thomas Edison για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας κινηματογραφικών μηχανών και εξοπλισμού.
Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ
Από το τέλος της εποχής του βωβού κινηματογράφου, περίπου το 1927, έως περίπου το 1948, το σύστημα κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ έλεγχε ποιες ταινίες προβάλλονταν σε ολόκληρη τη χώρα. Πέντε μεγάλα στούντιο της περιοχής του Χόλιγουντ διέθεταν μεγάλα θέατρα όπου έδειχναν μόνο ταινίες που παρήγαγαν τα στούντιό τους. Αυτά τα στούντιο ήταν: Paramount, RKO, 20th Century Fox, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) και Warner Bros, γνωστά ως Golden Age of Hollywood. Οι σταρ λοιπόν δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνάψουν συμβόλαιο μ’ αυτά τα στούντιο. Μεταξύ αυτών των κορυφαίων ανδρών και κυριών ήταν οι: Ronald Reagan, Will Rogers, Judy Garland, Cary Grant, Betty Grable και John Wayne.
Ωστόσο, το 1948, σε μια απόφαση ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι τα στούντιο δεν μπορούσαν να έχουν δικά τους θέατρα, όπου θα έδειχναν ταινίες που δημιουργήθηκαν μόνο από τα συγκεκριμένα στούντιο και μόνο με ηθοποιούς που είχαν αποκλειστικά συμβόλαια μαζί τους. Αυτή η απόφαση σηματοδότησε το ανεπίσημο τέλος της «Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ».
Εκτός όμως από το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν σπίτι πολλών κινηματογραφικών στούντιο, ήταν επίσης και το σπίτι πολλών άλλων διάσημων ατόμων. Όπως οι Carl Sandburg, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Γουόλτ Ντίσνεϋ και Χάουαρντ Χιουζ.
And the Oscar Goes To…
Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο Χόλιγουντ στο Blossom Room του Hollywood Roosevelt Hotel, που βρίσκεται στη λεωφόρο Hollywood. Χορηγημένα από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, τα πρώτα βραβεία Academy Merit δόθηκαν στις 16 Μαΐου 1929 στην ταινία Wings, για την «Καλύτερη Παραγωγή» και στην ταινία Sunrise για την «Καλύτερη Ταινία». Τα άλλα δύο βραβεία που δόθηκαν εκείνη την πρώτη χρονιά ήταν στον Emil Jannings για τους ρόλους του στα The Last Command και The Way of All Flesh, για τον «Καλύτερο Ηθοποιό» και στην Janet Gaynor για τους ρόλους της στο Seventh Heaven, Street Angel και Ανατολή ηλίου, για την «Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία». Με το παρατσούκλι «Όσκαρ», τα επιχρυσωμένα, βρετανικά αγαλματίδια σε μαρμάρινη βάση, ύψους 13,5 ιντσών και βάρους 8,5 λιβρών, παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην τελετή των βραβείων Όσκαρ στο θέατρο Kodak, που άνοιξε το 2001, στον χώρο όπου Κάποτε βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο Hollywood.
Πράγματα που αν είσαι Χολιγουντομάνιακ θα σε ενδιαφέρουν στο έπακρο:
- Η ονομασία προήλθε από τη γυναίκα του γαιοκτήμονα της περιοχής Χάρβει Χέντερσον Γουίλσον καθώς το θέλημά τους ήταν να φτιάξουν μια κοινότητα σ’ αυτήν τη γή μακριά από τις αμαρτίες, αφιερωμένη σε Χριστιανούς.
- Ο πρώτος δρόμος της πόλης ονομάστηκε Λεωφόρος Prospect, αλλά αργότερα άλλαξε σε Hollywood Boulevard.
- Μέχρι το 1900, το Χόλιγουντ είχε πληθυσμό 500 κατοίκων, ένα ταχυδρομείο, μια εφημερίδα, ένα ξενοδοχείο και δύο αγορές.
- Η Biograph έκανε την πρώτη ταινία στο Χόλιγουντ, με τίτλο In Old California.
- Το πρώτο στούντιο κινηματογραφικών ταινιών χτίστηκε το 1919, στο κοντινό Edendale, ακριβώς ανατολικά του Χόλιγουντ, από τη Selig Polyscope Company, και το πρώτο στούντιο που χτίστηκε στο ίδιο το Χόλιγουντ ιδρύθηκε από τον γενικό διευθυντή και σκηνοθέτη David Horsley Al Christie το 1911, σ’ ένα παλιό κτίριο στο νοτιοανατολική γωνία της Sunset Boulevard και της Gower Street.
- Τα κινηματογραφικά στούντιο άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο το Χόλιγουντ μετά την εμφάνιση του Christie, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον Cecil B. DeMille το 1913, του Charlie Chaplin Studio το 1917.
- Η προέλευση του διάσημου σήματος «Hollywood» είναι ενσωματωμένη στην Americana. Εγκαταστάθηκε αρχικά για να διαφημίσει μια νέα υποδιαίρεση κοντά στην κορυφή του όρους Λι, που ονομάζεται “Hollywoodland”. Μετά την ανέγερσή του το 1923, η πινακίδα χάλασε. Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ εξουσιοδοτήθηκε να αφαιρέσει τα τελευταία τέσσερα γράμματα και να αποκαταστήσει τα υπόλοιπα τμήματα της πινακίδας στην πλαγιά του λόφου, το 1943. Η πινακίδα είναι πλέον σήμα κατατεθέν που ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα γυρίσματα με την άδειά τους.
- Το περίφημο “Hollywood Walk of Fame”, όπου τα ονόματα των διασημοτήτων είναι ενσωματωμένα στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της λεωφόρου Hollywood, χτίστηκε το 1956. Υπάρχουν περίπου 2.200 αστέρια που δίνονται από το Επιμελητήριο ως σημαντικοί συνεισφέροντες στη βιομηχανία του θεάματος. Είναι μόνιμα στο πεζοδρόμιο, αν και μερικά μπορεί περιστασιακά να μετακινηθούν λόγω κατασκευαστικών έργων ή άλλων εξελίξεων.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου