Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που αν τους βάλεις να διαλέξουν ανάμεσα σε μία βόλτα στο κέντρο και σε μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, θα διαλέξουν -χωρίς δεύτερη σκέψη- το σούπερ μάρκετ.

Ξέρετε, τα σούπερ μάρκετ είναι η πιο μεγάλη μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της δαιδαλώδους και πολύκροτης καθημερινότητάς του. Όταν έχεις πήξει στο διάβασμα, όταν έχεις βαρεθεί να στέκεσαι εμπρός στη μικρή οθόνη και να παρακολουθείς τις σαπουνόπερες ή ακόμη και όταν θες να αποφύγεις μία συζήτηση στο σπίτι ή κάποιους ενοχλητικούς καλεσμένους, πετάγεσαι μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Το σούπερ μάρκετ σήμερα είναι η μεγαλύτερη διέξοδος του σύγχρονου ανθρώπου. Ανέκαθεν ήταν δηλαδή. Ήταν πάντα η διέξοδος της νοικοκυράς. Πήγαινε εκεί -σχεδόν καθημερινά- ξέφευγε από τη μονότονη και ίσως πιεστική καθημερινότητά της κι ένιωθε ισότιμη με τους λοιπούς αγοραστές. Έτσι και ‘μεις σήμερα κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι, αγχωμένοι ή και μπερδεμένοι, πάμε στο σούπερ μάρκετ.

Μπαίνεις μέσα και ξεχνιέσαι. Ο χρόνος σταματά. Χαώνεσαι και χάνεσαι ανάμεσα στα τόσα προϊόντα που στοιβάζονται στα ράφια. Φέρνεις βόλτες στους διαδρόμους και πιάνεις τον εαυτό σου να παίρνει αποφάσεις ζωής κάπου ανάμεσα στα απορρυπαντικά και στα ράφια με τα μακαρόνια. Το σούπερ μάρκετ δεν είναι απλά ένας μέρος για να πάρεις γάλα και τυρί, είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας. Πας, παρατηρείς βουβός τους ανθρώπους και τα προϊόντα, δίνεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αποστασιοποιηθεί από τα προβλήματα, που τον ταλανίζουν, πληρώνεις και φεύγεις. Πόσα προβλήματα μπορεί να χωρέσει τελικά ένα καλάθι σούπερ μάρκετ;

Ωστόσο, παρά τις καθημερινές σου (πια) επισκέψεις στο σούπερ της γειτονιάς σου, υπάρχουν πράγματα που σε εκνευρίζουν πάρα πολύ εκεί μέσα. Τόσο που μονολογείς τσαντισμένος μπροστά στο ψυγείο με τα τυριά και τα αλλαντικά και αναρωτιέσαι προς τα πού οδεύει πια αυτός ο κόσμος. Ας δούμε μερικά μόνον πράγματα -ικανά να εκτοξεύσουν την πίεσή σου στα ύψη:

 

1. Τα άκυρα πράγματα που βρίσκεις παρατημένα

Οδοντόκρεμες και μωρομάντηλα ανάμεσα στις μαρμελάδες και στα παξιμάδια. Σαμπουάν στο ψυγείο με τα κατεψυγμένα. Καπνιστό λουκάνικο δίπλα στους αφρώδεις οίνους. Εντάξει, δε λέω, ωραίος συνδυασμός -μερακλίδικος. Αλλά, καλό θα ήταν, όταν δε θέλουμε κάτι να το επιστρέφουμε στη θέση του και να μην το παρατάμε όπου βρούμε.

 

2. Όταν υπάρχει το προϊόν, αλλά δεν υπάρχει η τιμή του

Ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα πιο εξοργιστικό από το να θες να ψωνίσεις κάτι και να μη βρίσκεις πουθενά πόσο κάνει. Σε μία εποχή όπου όλα έχουν μία τιμή, δε γίνεται να μην αναγράφεται κάπου πόσα ευρώ πρέπει να δώσεις για να το αποκτήσεις.

 

3. Η αλλαγή στη διάταξη των προϊόντων

Επειδή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου το έχεις πλήρως χαρτογραφήσει και κινείσαι εκεί μέσα -σχεδόν- μηχανικά, όταν το κατάστημα κάνει ανακατατάξεις, εσύ πελαγώνεις. Ξέρεις ακριβώς πού είναι τα δημητριακά. Ή μάλλον ήξερες. Γιατί πηγαίνοντας εκεί διαπιστώνεις πως τώρα εκεί βρίσκονται τα προϊόντα gluten free. Και τα δημητριακά έχουν μεταφερθεί εκεί που κάποτε (χθες) ήταν το μανάβικο.

 

4. Η μάχη με τον ταμεία

Όταν έχεις ολοκληρώσει τη συναλλαγή σου και πρέπει να μαζέψεις τα πράγματα γρήγορα και να τα βάλεις (ακόμα πιο) γρήγορα στις σακούλες, γιατί ο/η ταμίας έχει ήδη ξεκινήσει νέα συναλλαγή: Εντάξει, το ξέρω ο υπάλληλος στο ταμείο κάνει ως οφείλει τη δουλειά του και εξυπηρετεί τους πελάτες. Όμως, ρε παιδιά, δώστε μας λίγο χρόνο να τοποθετήσουμε τα ψώνια στις σακούλες. Δε θα μάς πάρει πάνω από δύο λεπτά.

 

5. Το γιορτινό κλίμα

Δεν υπάρχει γιορτή, επέτειος και παγκόσμια μέρα που να μη γιορτάζεται πανηγυρικά στα σούπερ μάρκετ. Από πού να το πιάσεις; Από τις εθνικές επετείους που κυματίζει η γαλανόλευκη πάνω από τους ξηρούς καρπούς και τις γατοτροφές, τα Χριστούγεννα που παίζει στο repeat το last christmas, τις απόκριες που οι μασκαράδες ξεπροβάλλουν μέσα από τα ψυγεία με τα γάλατα ή το Πάσχα που οι λαγοί και τα αβγά είναι άρτια τοποθετημένα σε κάθε ράφι;

 

6. Ουρές στα ταμεία

Μεσημέρι Σαββάτου και κάθε πελάτης που σέβεται τον εαυτό του έχει βγει σεργιάνι στο σούπερ μάρκετ. Έχει κάνει τα ψώνια της εβδομάδας και κατευθύνεται στο ταμείο, έτοιμος να αφήσει ένα από τα δύο νεφρά του και να πάει περιχαρής στο σπίτι του. Όμως, η ζωή του επιφυλάσσει άλλα σχέδια. Θα παραμείνει στην ουρά του ταμείου για καμιά ωρίτσα τουλάχιστον. Αφού από τα δεκαπέντε ταμεία που διαθέτει το κατάστημα λειτουργούν μόνον τα δύο.

 

7. Άνθρωποι που μιλούν στο τηλέφωνο / τσακώνονται / φωνάζουν

Όλοι το ξέρουμε πως η ζωή είναι δύσκολη και φέρνει μαζί της έναν σκασμό προβλήματα. Όμως, γιατί να λύσεις τα προβλήματά σου στο σούπερ μάρκετ; Γιατί πρέπει να μιλήσεις με τη θεία σου στο σούπερ μάρκετ; Γιατί να κάνεις βιντεοκλήση με τον/την κολλητό/ή σου στο σούπερ μάρκετ;

 

8. Όταν ο υπάλληλος / ταμίας έχει πιάσει τη συζήτηση για τις διακοπές / ένφια / πρωτάθλημα μπάσκετ με τον μπροστινό μας

Ναι, εντάξει, το σούπερ μάρκετ είναι τόπος διαφυγής, αλλά δε θέλουμε να μείνουμε εκεί για πάντα. Να πάρουμε τα noodles μας και το σακούλι με τα πατατάκια να πάμε σπίτι μας θέλουμε. Όχι να αναπτύξουμε το μεσανατολικό.

 

9. Η (ραγδαία) αύξηση των τιμών

Πας στο σούπερ μάρκετ με ένα συγκεκριμένο budget. Ξέρεις τι θες. Όμως, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έπαιρνες ένα γάλα, μία εξάδα αβγά, ψωμί του τοστ και μπανάνες και σού μένανε και ρέστα, σήμερα φτάνεις στο ταμείο και δε σου βγαίνουν τα μαθηματικά.

 

Το σούπερ μάρκετ δεν είναι ένα απλό κατάστημα. Είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας. Αφθονία, τυπικές κοινωνικές επαφές, φασαρία, υπερκαταναλωτισμός. Το σούπερ μάρκετ απαιτεί από εσένα όλα όσα σού λείπουν: υπομονή, ευγένεια, εγρήγορση, μνήμη, εγκράτεια. Καλά ψώνια!

Συντάκτης: Στέλλα Μπακάλη