Κι όμως. Είναι πολλοί, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό -ειδικά των νέων- στην Ελλάδα μας, που δεν απολαμβάνουν τη δουλειά τους. Είναι σύνηθες λοιπόν να είσαι σε μια δουλειά για την οποία ξυπνάς κάθε πρωί και μόνο με χαρά δεν είσαι που πηγαίνεις. Σου έχω όμως όχι 1, όχι 2 αλλά 25 συμβουλές αν ζεις κάτι τέτοιο.

1)ΜΗΝ το δείχνεις στον χώρο εργασίας σου τόσο πολύ. Ίσως φτάσει στα αφτιά του αφεντικού με λάθος τρόπο.

2)Θυμήσου τα όνειρά σου. Μήπως ήθελες να ασχοληθείς με κάτι άλλο αλλά ίσως τα χρήματα ή οι προοπτικές σε έκαναν να παρεκκλίνεις από αυτό; It’s ok, μπορείς να αλλάξεις δρόμο και να στραφείς σε αυτό που πραγματικά θέλεις.

3) Φτιάξε μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά της τωρινής σου εργασίας. Όσο απλό και αν σου φαίνεται, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κατά πόσο τα αρνητικά που βλέπεις ανατρέπονται ή θα παραμείνουν άλυτα. Και έτσι θα μπορέσεις να πάρεις την καλύτερη απόφαση για εσένα.

4) Παραιτήσου. Ψάξε το κάτι καλύτερο. Αν νομίζεις πως δε διορθώνεται κάτι, ψάξε κάτι άλλο.

5) Ζήτα αύξηση, ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητές σου, απαίτησε αυτά που σου αξίζουν αναλογικά με τη δουλειά σου. Αν δε μιλήσεις εσύ με τον υπεύθυνο/ με τον διευθυντή σου δε θα το κάνει κανείς για εσένα.

6) Σταμάτα να ελπίζεις σε φιλίες και παρέες μέσα στον εργασιακό χώρο.

7) Μην ξεχνάς ότι δε «χρειάζεται» να αναλύεις τα προσωπικά σου ζητήματα στον χώρο εργασίας σου. Μόνο προς όφελος σου δε θα τα χρησιμοποιήσουν.

8) Πέρνα από συνεντεύξεις. Είτε εργάζεσαι είτε όχι η εμπειρία και η ευκαιρίες από νέες συνεντεύξεις θα σε βοηθήσουν.

9) Ζήτα συστατικές επιστολές από την τρέχουσα εργασία σου (ή και από προηγούμενη). Αν δε ζητήσεις, δύσκολα να πάρεις. Και πίστεψέ με είναι χρήσιμες.

10) Πάρε και καμία άδεια. Πολύ πιθανό αυτό να έχεις ανάγκη.

11) Μη φύγεις με την πρώτη «στραβή» και το μετανιώνεις μετά. Σκέψου το λιγάκι.

12) Μην κλείσεις την πόρτα. Κράτα επαφές και δώσε και λίγο χρονικό περιθώριο να σε αντικαταστήσουν.

13) Συζήτησέ το με κάποιον/α με μεγαλύτερη εμπειρία πριν πάρεις την τελική απόφαση.

14) Μη σταματάς να μαθαίνεις. Καλά, αυτό μην το σταματήσεις ποτέ, πόσο μάλλον όταν δεν απολαμβάνεις τη δουλειά σου και αναζητάς το κάτι καλύτερο. Παρακολούθησε σεμινάρια, ομιλίες και διάβαζε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς!

15) Επανεξέτασε τις προτεραιότητες σου. Θα σε βοηθήσει να δεις αν είναι όντως στιγμή να αλλάξεις δουλειά.

16) Αν βρεις αυτό που θέλεις πραγματικά να ασχοληθείς, ξεκίνα να ψάχνεις αναφορικά με αυτό. Κάνε έρευνα ώστε όταν τελικά το ξεκινήσεις να έχεις προετοιμαστεί.

17)Σταμάτα να σκέφτεσαι για λίγο τα λεφτά/το μισθό. Ίσως δεις πιο καθαρά γιατί δε σε ευχαριστεί η δουλειά σου.

18) Κάνε λίγο οικονομία. Έστω έλεγξε τα περιττά έξοδα.

19) Μήπως απλά χρειάζεσαι αλλαγή τμήματος; Μήπως η ομάδα σου δε σε «εμπνέει» και ίσως χρειάζεσαι απλά μια αλλαγή καθηκόντων ή ομάδας; Για συζήτησε το λίγο με τον υπέυθυνό σου.

20) Ζήτα αύξηση αν αισθάνεσαι ότι αυτό χρειάζεσαι.

21) Δείξε προσήλωση στο στόχο σου και μην απογοητευτείς αν δεν τον πετύχεις με την πρώτη.

22) Αν δεν έχεις σκοπό να παραιτηθείς σύντομα τότε προσπάθησε να προσαρμόσεις λίγο τις συναναστροφές σου στη δουλειά. Αν πρέπει να μιλήσεις/απευθυνθείς σε κάποιον για βοήθεια ή ακόμα και για να κάνετε μαζί διάλειμμα διάλεξε κάποιον ευχάριστο συνάδελφο!

23) Μήπως απλώς χρειάζεσαι νέα διακόσμηση στο χώρο εργασίας; Άλλαξε κάτι, φέρε κάτι προσωπικό σου, θα νιώσεις ίσως πιο οικεία.

24) Γίνε μάστερ της υπομονής. Παρακολούθησε με ψυχραιμία τα γεγονότα και δείξε πίστη κι υπομονή μέχρι να έρθει η κατάλληλη ευκαιρία για εσένα.

25) Και μία συμβουλή από καρδιάς: Ακολούθησε αυτό που αγαπάς και μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνει την καρδιά σου να σκιρτά.

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη