Όσο καχύποπτα και αν έβλεπαν κάποτε οι άνθρωποι το ζήτημα της προβολής στα κοινωνικά δίκτυα, έχει γίνει κοινό και καθημερινό φαινόμενο πια, σε όλες τις ηλικίες. Πλέον είσαι η εξαίρεση εάν δεν εκθέτεις τη ζωή σου στους υπόλοιπους. Όσο λοιπόν και να διίστανται οι απόψεις, τολμώ να πάρω θέση και να σου καταθέσω μερικούς λόγους να μη γεμίσεις το προφίλ σου με φωτογραφίες, βίντεο και ό,τι άλλο σου έρθει στο μυαλό για να δείξεις ότι βρήκες τον άνθρωπό σου, ή αντίστοιχα, για να χαρείς που δεν ποστάρει εσένα, αντί να το θεωρήσεις ένα είδος απόρριψης. Εντάξει, δεν είπαμε να κρυφτείτε κιόλας, ή να μην ανεβάσεις ποτέ καμία φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα -προσπαθώντας να φαίνεσαι ελεύθερο πουλί! Είπαμε απλώς να μη λειτουργείς με προτεραιότητα να κοινοποιείς με την πρώτη ευκαιρία τη σχέση σου. Διάβασε, λοιπόν, μερικούς λόγους:
1. Διότι δε ρισκάρεις να ειπωθούν «κακιούλες» και διάφορα άλλα αρνητικά για εσένα και τη σχέση σου, δίνοντας πάτημα με τη δημόσια έκθεσή σου. Είναι πολλοί που δε θα χαρούν με τη χαρά σου, οπότε μην τους δίνεις την ευκαιρία στο πιάτο.
2. Δε δημιουργείς ευνοϊκές συνθήκες για επανεμφανίσεις πρώην. Είναι συχνό το φαινόμενο που παρατηρείται η ζήλια των πρώην επειδή είδαν ότι προχώρησε μπροστά η πρώην σχέση τους, ουσιαστικά δρώντας σπασμωδικά και με κίνητρο τον ανταγωνισμό. Δεν αξίζει να είναι αυτός ο λόγος που θα σε προσεγγίσει, αν σε άλλη περίπτωση δε θα το έκανε.
3. Γιατί ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται κανείς από τους ακόλουθους σου στα κοινωνικά δίκτυα για το αν είσαι ή όχι σε μια ευτυχισμένη σχέση.
4. Γιατί αν αργότερα θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το μέσο αυτό για τη δουλειά σου, θα έχεις ήδη εκθέσει την προσωπική σου ζωή και θα έχεις δώσει έναν χαρακτήρα στο προφίλ σου. Δες τα σόσιαλ σαν πιθανή επένδυση στην καριέρα σου, και θα δεις πόσο μικρότερη ανάγκη θα έχεις να ποστάρεις σε αυτά προσωπικές σου στιγμές.
5. Αν και δε θα σου αρέσει και πολύ, σύμφωνα με την ειδικό στις σχέσεις Nikki Goldstein «τα ζευγάρια που εμφανίζονται περισσότερο ερωτευμένα στις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο πιθανό στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση ή να είναι περισσότερο ανασφαλείς, όχι μόνο ως σύντροφοι αλλά κι ως χαρακτήρες.»
6. Σπαταλάς περισσότερες στιγμές προσπαθώντας να δείξεις την ευτυχία σου, παρά ζώντας την. Ψάχνοντας το τέλειο caption ή το κατάλληλο στόρι, ουσιαστικά αφαιρείς από τον αυθορμητισμό και την ουσία της σχέσης καθώς αυτή συμβαίνει. Δεν είναι απαραίτητο να «φωνάξεις» την ευτυχία σου. Αρκεί να τη ζεις.
7. Δε θα μπεις στο τριπάκι να συγκρίνεις την ποιότητα της σχέσης σου, σε ό,τι αφορά την έκθεσή της, με τον βαθμό που το κάνουν άλλα ζευγάρια. Η σχέση σου δεν έχει ανάγκη από την ένταξη και την ενδεχόμενη πίεση που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα.
8. Οι πιθανότητες για τσακωμούς θα αυξηθούν όσο εκτίθεστε περισσότερο.
9. Κι όμως, δε θα σταματήσουν να στέλνουν μηνύματα στο ταίρι σου επειδή απλά έχετε ανεβάσει φωτογραφίες και stories μαζί. Αν νιώθεις πως χρειάζεται σε εσένα ή το ταίρι σου αυτού του είδους η «επιβεβαίωση» τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά και καλό θα ήταν να το συζητήσεις, αντί να προσπαθήσεις να μαρκάρεις την περιοχή σου, ανεβάζοντας μια φωτογραφία σας.
Οι περισσότεροι από εμάς, βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη χρόνου και τις υποχρεώσεις να τρέχουν που πραγματικά δε χρειάζεται να σπαταλήσεις επιπλέον χρόνο να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία για το Instagram, έτσι ώστε να δει όλος ο κόσμος πόσο ερωτευμένος είσαι. Έπειτα, αν περιμένεις αυτό να επιβεβαιώσει πόσο σε έχει ερωτευτεί, ξανασκέψου τα κριτήριά σου. Κι όποτε νιώσεις ξανά το μικρόβιο να σου χαλάει τη ζαχαρένια, αναρωτήσου: Χώρισε, άραγε, κανείς επειδή δεν προώθησε τη σχέση του στα κοινωνικά δίκτυα;