Μήπως είσαι και εσύ ολίγον τι «άτυχο πλάσμα»; Μήπως νιώθεις ότι συχνά σου τυχαίνουν διάφορα περίεργα -να το πούμε ευγενικά, στραβά γεγονότα- τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις; Οι απόψεις σχετικά με την ύπαρξη ή μη της γκαντεμιάς, διίστανται. Η λέξη ατυχία σύμφωνα με το λεξικό είναι -ΠΡΟΦΑΝΩΣ- η έλλειψη τύχης. Η γκαντεμιά αντίστοιχα χαρακτηρίζει τον γκαντέμη άνθρωπο ο οποίος είναι είτε αυτός που προκαλεί κακή τύχη στους γύρω του, είτε αυτός που δεν έχει τύχη και  όλα «του έρχονται στραβά».

Ας δούμε ωστόσο λίγο πρακτικά καθημερινές και μη γκαντεμιές που αν σου τυχαίνουν συχνά μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου ελαφρώς άτυχο πλάσμα. Φυσικά η τύχη, η γκαντεμιά, το ξεμάτιασμα, οι θεωρίες συνωμοσίας, τα μάγια ανήκουν όλοι λίγο πολύ στην ίδια κατηγορία και ίσως θεωρούνται από πολλούς βλακείες και δεισιδαιμονίες. Δεν πιστεύουν όλοι στην ύπαρξη τους και καλύτερα να προσέχεις με ποιους θα το συζητήσεις γιατί ίσως σε περάσουν για τρελό. Ωστόσο, μόνον ένας εκ του γεννησιμιού του γκαντεμόσαυρος ή κάποιος που έχει γνωρίσει έναν γκαντέμη μπορεί να καταλάβει την ουσία του άρθρου.

 

  • Σου συμβαίνει συχνά να σκοντάφτεις και να πέφτεις πάντα μπροστά στον κόσμο; Πολλοί θα πουν ότι είσαι απρόσεχτος άνθρωπος και δε βλέπεις μπροστά σου εγώ θα σου πω ότι ίσως έχει πέσει πάνω σου «το κακό το μάτι».
  • Μήπως συχνά πριν τις διακοπές χαλάει το αμάξι, ο καιρός αλλάζει απότομα, σε γράφουν για κάποια παράβαση, χαλάει κάτι στο σπίτι και άλλα τέτοια «ευχάριστα» όχι και τόσο καθημερινά γεγονότα; Keep calm και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις ψύχραιμα.
  • Όταν είναι να πάρεις ένα τρένο/ ένα αεροπλάνο/ ένα πλοίο κάθε φορά καθυστερεί το δρομολόγιο; Χμμ…
  • Πάντα μα πάντα χάνεις το λεωφορείο/ το τραμ/ το μετρό; Ακόμα και αν ξεκινήσεις νωρίτερα από το σπίτι αργείς συχνά;
  • Αν είσαι γυναίκα, τυχαίνει ότι και να γίνει ακόμα και να το έχεις υπολογίσει να σου έρχεται περίοδος όταν είναι να πας διακοπές; Πλέον, με διάφορα μέσα και παυσίπονα μπορείς άνετα να απολαύσεις τις διακοπές σου, ωστόσο μόνο αν είσαι γυναίκα μπορείς να καταλάβεις ότι δεν είναι και το πιο ευχάριστο.
  • Έχεις παίξει στοίχημα και μονίμως το χάνεις στο 90’; Και φυσικά όταν δεν έχεις παίξει πέφτεις μέσα; Κλασσική περίπτωση «κουβά»!
  • Αγοράζεις κάτι (ΑΚΡΙΒΟ) και την επόμενη μέρα, είναι σε προσφορά; Εντάξει μωρέ, έτυχε!
  • Αν και αυτό ισχύει λίγο πολύ σε όλους -γκαντέμηδες και μη- Οι διπλανές ουρές αναμονής, από το ταμείο που έχεις επιλέξει, κινούνται πιο γρήγορα; Σύμφωνα πάντα με τον νόμο του Μέρφυ:
    «Αν αλλάξεις ουρά, η ουρά που ήσουν πριν θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από την ουρά στην οποία βρίσκεσαι τώρα. Αν εξακολουθήσεις να αλλάζεις ουρά, θα προκαλέσεις αναστάτωση και το πιθανότερο είναι να σε βρίσουν.» Έχε στα υπόψιν σου και μη σνομπάρεις τον νόμο του Μέρφυ. Ο Νόμος του Μέρφυ, είναι βασική επιβεβαίωση της έννοιας της «γκαντεμιάς». Είναι ένα γνωμικό ή επίγραμμα που συνήθως αναφέρει ότι: «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά».

Πολλές φορές οι επιλογές μας και η συνύπαρξη μας με κάποιους ανθρώπους, μας οδηγεί και εμάς τους ίδιους να παίρνουμε λάθος αποφάσεις και να μας τυχαίνουν ορισμένα από τα παραπάνω. Ωστόσο, πριν θεωρήσεις ότι «η μοίρα σου είναι σακατεμένη», όπως λέει και το διάσημο λαϊκό άσμα, ίσως  πράγματι να μη φταίει ο κόσμος, αλλά εσύ. Ναι, ναι καλά άκουσες μικρή μου γκαντεμόσαυρα, δεν είσαι ο μαγνήτης της κακοτυχίας αλλά το γεγονός ότι συμβαίνουν πράγματα «κακότυχα» τα οποία θα λέγαμε χαλάνε την ευκολία της καθημερινής σου ζωής, ίσως οφείλετε στο γεγονός ότι πρέπει να αλλάξεις κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα στη ζωή σου.

Ξέρω πως τις θεωρίες περί Συμπάντων δεν τις πιστεύουν όλοι, αλλά αν έφτασες ως εδώ με νιώθεις: Το Σύμπαν σου λέει με τον τρόπο του και με τις δυσκολίες – ή ατυχίες αν θες – που σου φέρνει, ότι κάποια πράγματα χρειάζονται αλλαγή. Συνήθως όταν βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για εμάς τα πράγματα κυλάνε εύκολα και δεν υπάρχουν εμπόδια στο διάβα μας. Αν ακολουθήσεις άλλο δρόμο, αν αλλάξεις δουλειά, αν ξεκόψεις από κάποιους ανθρώπους, ίσως τελικά αποδειχθεί ότι δεν είσαι και τόσο γκαντέμης.

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη