Η περιποίηση και η φροντίδα του εαυτού μας έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχολογία μας. Για την ακρίβεια, αποτελεί τον βασικό πυλώνα ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ψυχολογία μας και να μπορέσουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και μεγαλύτερη αγάπη για τον εαυτό μας. Κατά βάση, πλέον η καθημερινότητά μας είναι τόσο αιχμηρά έντονη που -συμβαίνει σε όλους μας- να αισθανόμαστε πραγματικά ότι δεν προλαβαίνουμε. Τρέχουμε όλη την ημέρα με τη δουλειά, την οικογένεια, το κατοικίδιο, τα παιδιά, τους φίλους, τους συγγενείς και είναι λογικό να μη μας μένει χρόνος για εμάς. Όμως, πράγματι δε μας μένει; Μήπως έχεις τελικά χρόνο που μένει για εσένα και τον σπαταλάς αλλιώς; Πόσο εφικτό είναι να βάλουμε στη ρουτίνα μας την περιποίηση του εαυτού μας; Περιποίηση όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Όχι μόνο την εξωτερική, αλλά και την εσωτερική.

Το σίγουρο είναι ότι η προσοχή που δίνουμε για την περιποίησή μας είναι άμεσα συσχετισμένη με την ψυχολογία μας, ενώ μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Και με εμάς και με τους γύρω μας. Πράγματι, μπορεί να βλέπεις και τον κόσμο ομορφότερο όταν νιώθεις -και μέσα και έξω- όμορφος/η. Βέβαια, η έννοια της ομορφιάς  ήταν και είναι πάντα ήταν υποκειμενική, ωστόσο τι σημασία έχει τι βλέπουν οι γύρω μας; Το σημαντικό είναι πώς νιώθουμε εμείς με την εικόνα μας. Κάτι που πολλοί/πολλές αγνοούν είναι ότι η αυτό-φροντίδα μας δεν είναι μια πολυτέλεια για λίγους αλλά αποτελεί  ένα αναγκαίο καλό, εξίσου πολύτιμο με εμάς τους ίδιους. Ορισμένα από τα θετικά που μπορεί να προσδώσει η περιποίηση στην ψυχολογία και στη ζωή μας είναι τα παρακάτω:

Θα μειώσει τα επίπεδα άγχους που κυριαρχεί στην καθημερινότητα.

Θα βελτιώσει την αυτοπεποίθησή αλλά και τη σχέση με τον εαυτό μας, σε καθοριστικό βαθμό.

Θα αποτελέσει ένα είδος ψυχοθεραπείας για πολλούς/ες.

Θα βελτιώσει την αυτό-εικόνα μας.

Θα βελτιώσει την ευημερία μας.

Θα μειώσει το άγχος που προκαλείται από την εξωτερική μας εμφάνιση (και όχι μόνο αυτό το άγχος).

Θα προσδώσει μια έντονη θετική αύρα.

Θα είναι (κάπως) ευκολότερη η αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Θα βοηθήσει στην καλύτερη διάθεση και θα προσδώσει ένα πιο έντονο χαμόγελο! Έναν άλλον αέρα.

Θα μειώσει τα συμπτώματα που συνδέονται με το στρες και την κατάθλιψη.

Πώς να ξεκινήσεις:

1. Δημιουργία προσωπικού «comfort box»
Φτιάξε ένα κουτί γεμάτο με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μπορεί να περιλαμβάνει αγαπημένες φωτογραφίες, γράμματα από φίλους, αρωματικά κεριά, μια σοκολάτα που λατρεύεις, ή ακόμα και σημειώσεις με θετικά quotes. Όταν νιώθεις πεσμένος, άνοιξέ το για μια άμεση δόση χαράς.

 

2. Διοργάνωσε μια «μίνι φεστιβάλ» βραδιά στο σπίτι
Φέρε την ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ σπίτι σου! Στήσε ένα μικρό μπαρ με χειροποίητα κοκτέιλ, βάλε φωτάκια, ετοίμασε ένα playlist με ανεβαστική μουσική, και απόλαυσε μια βραδιά χορού ή chill vibes — ακόμα και αν είσαι μόνος ή με μερικούς φίλους.

 

3. Πρωινό στην παραλία/πάρκο (ή στο μπαλκόνι αν δεν έχεις θάλασσα κοντά)
Ξύπνα νωρίς και πήγαινε για πρωινό στην παραλία ή σε ένα πάρκο. Πάρε μαζί σου τον καφέ σου και το αγαπημένο σου πρωινό και δες την ανατολή του ήλιου. Μια τέτοια ρουτίνα μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και να φέρει θετική διάθεση για την υπόλοιπη μέρα.

 

4. “Digital detox” escape
Πρόλαβε την υπερφόρτωση πληροφοριών και τις ατέλειωτες ώρες στα social media με ένα “digital detox”. Βάλε τον εαυτό σου σε λειτουργία «εκτός σύνδεσης» για μια μέρα ή ένα Σαββατοκύριακο, και δες πόσο ανακουφιστικό είναι να αποσυνδεθείς από τον ψηφιακό κόσμο.

 

5. Φτιάξε έναν προσωπικό χάρτη ονείρων (vision board)
Χρησιμοποίησε περιοδικά, εκτυπώσεις από το διαδίκτυο, ή ακόμα και σκίτσα για να δημιουργήσεις έναν χάρτη με τους στόχους και τα όνειρά σου. Μπορείς να συμπεριλάβεις προορισμούς που θες να επισκεφτείς, δεξιότητες που θες να μάθεις, ή ακόμη και ένα μελλοντικό σπίτι που φαντάζεσαι. Κάθε φορά που το βλέπεις, θα παίρνεις κίνητρο.

 

6. Δοκίμασε μια καλλιτεχνική πρόκληση για 30 μέρες
Δε χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να συμμετάσχεις! Δοκίμασε να σχεδιάζεις, να γράφεις ποίηση, ή να κάνεις φωτογραφίες καθημερινά για 30 μέρες. Η δημιουργική έκφραση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεραπευτική και να σε βοηθήσει να δεις τον κόσμο με διαφορετική ματιά.

 

7. Silent walking
Πάρε τα ακουστικά σου και βγες για έναν περίπατο, αλλά με μια διαφορά: αντί να ακούς μουσική ή podcasts, απλά βγάλε τα ακουστικά και απόλαυσε τους ήχους γύρω σου. Είναι ένα υπέροχο διάλειμμα από τον θόρυβο της καθημερινότητας.

 

8. Γίνε τουρίστας στην ίδια σου την πόλη
Αντί να περιμένεις την επόμενη διακοπή για να δεις κάτι καινούριο, γίνε τουρίστας στη δική σου πόλη. Επισκέψου μουσεία, κάνε μια περιήγηση σε γειτονιές που δεν έχεις εξερευνήσει, ή πήγαινε σε ένα τοπικό μαγαζί που πάντα σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

 

9. Καθημερινή ρουτίνα αυτοφροντίδας
Η καθημερινή περιποίηση είναι βασική. Φρόντισε να αφιερώνεις χρόνο για την προσωπική σου υγιεινή, όπως ντους, καθαρισμός προσώπου και ενυδάτωση του δέρματος. Δώσε χρόνο για να φροντίσεις να μυρίζεις όμορφα, να είναι χτενισμένα και περιποιημένα τα μαλλιά σου και φρεσκοπλυμένα τα ρούχα σου. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά όταν νιώθεις όμορφα εξωτερικά, επηρεάζει και την εσωτερική σου κατάσταση.

 

10. Επιχείρηση “Pajama day”
Κάποιες φορές, η καλύτερη περιποίηση είναι η απόλυτη χαλάρωση. Φόρεσε τα αγαπημένα σου πυτζάμα, βάλε Netflix (ή το αγαπημένο σου βιβλίο), φτιάξε popcorn και απλά απόλαυσε μια μέρα χωρίς καμία υποχρέωση. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να μην κάνεις τίποτα!

Πίστεψέ με, θα είσαι ως δια μαγείας πιο ξεκούραστος/η. Άλλωστε, όσο ασχολείσαι με όσα αγαπάς, δε σε κουράζουν ποτέ. Πόσω μάλλον η αγάπη σου για εσένα!

Αυτά και άλλα πολλά θα συμβούν αν από εκεί που είχες βάλει στην άκρη την αυτό- φροντίδα σου, σε θυμηθείς και πάλι. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις γύρω μας, φροντίζοντας να είμαστε καλά μέσα μας. Πόσο δύσκολο είναι νομίζεις να βάλεις στην καθημερινότητά σου λίγο περισσότερο εσένα; Η περιποίηση του καθενός και το «τι έχει ανάγκη» διαφέρει. Γι’ αυτό κλείσε αυτό το ραντεβού στο κομμωτήριο που τόσο καιρό θέλεις, ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα να πας με τα πόδια στη δουλειά, αγόρασε αυτό το κραγιόν, ή το πουκάμισο που το σκέφτεσαι, τι περιμένεις;

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη