Ένα αρκετά δύσβατο μονοπάτι που επιχειρούμε να διαβούμε -στην κατά τ’ άλλα υπέροχη και μοναδικά όμορφη χώρα μας-, είναι το κομμάτι της εύρεσης εργασίας. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αλήθεια για κάποιον να βρει δουλειά; Κι όμως, παρά τα δεδομένα για τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι νέοι το έχουν ζήσει και το ζουν στο πετσί τους. Ειδικά όταν πρόκειται για εργασία με συγκεκριμένη ειδίκευση –όπως για παράδειγμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι λογιστές κ.α-, οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από τα προσόντα που έχει ένας μέσος φοιτητής ή μια φοιτήτρια που μόλις αποφοίτησαν. Οι επιχειρήσεις ψάχνουν -συνήθως- τον τέλειο υποψήφιο: Νεαρή ηλικία, αμέτρητα προσόντα, αρκετά έτη προϋπηρεσία κι όλα αυτά βέβαια χωρίς να δίνουν τον ανάλογο μισθό!

Ωστόσο κι επειδή με όσα έχουμε κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, εάν είσαι από αυτούς που ψάχνουν δουλειά, σου έχω μερικά tips για να ξεχωρίσεις κι ίσως να βρεις πιο άμεσα ένα περιβάλλον εργασίας που σου αξίζει και σου ταιριάζει.

 

1) Μη στέλνεις βιογραφικά εκεί που δεν πρόκειται να στεριώσεις

Το βασικό στην αναζήτηση σου για εργασία θα είναι να ξέρεις τι ψάχνεις. Εφόσον είσαι αποφασισμένος τι δουλειά θα ήθελες να κάνεις, δεν έχει νόημα να αναλώνεσαι σε εργασίες που ξέρεις ότι δε σου ταιριάζουν ή που τις θεωρείς υποβάθμιση των δεξιοτήτων σου. Στόχευσε συγκεκριμένες θέσεις και μην κάνεις εκπτώσεις. Ακόμα και να μην έχεις ένα από τα προσόντα που χρειάζονται, πολλές εταιρίες είναι διατεθειμένες να παρέχουν εκπαίδευση για να το αποκτήσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους δείξεις ότι θες να μάθεις και πως είσαι αποφασισμένος.

 

2) Φτιάξε/ ενημέρωσε το βιογραφικό σου σημείωμα

Το βιογραφικό μας είναι η εικόνα μας απέναντι στους εν δυνάμει εργοδότες μας. Οφείλει να είναι σύντομο, περιεκτικό κι όσο πιο «ενδιαφέρον» γίνεται. Βάλε όλα όσα έχεις κάνει και πιστεύεις ότι μπορεί να ενδιαφέρουν την επιχείρηση που απευθύνεσαι και πρόσθεσε μια επίσημη κι αντιπροσωπευτική φωτογραφία. Μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τα soft skill σου, είναι πιο σημαντικά από όσο νομίζεις. Κι αν δεν έχεις ακόμη επίσημο βιογραφικό, υπάρχουν πολλά πρότυπα στο ίντερνετ ώστε σε λίγες μόνο ώρες να φτιάξεις ένα.

 

3) Ενημέρωσε γνωστούς και φίλους ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας

Ποτέ δεν ξέρεις πόσο τυχερός/η μπορεί να σταθείς. Ίσως έχουν κάτι άμεσο κι αξιόλογο να σου προτείνουν.

 

4) Πέρνα από όσο περισσότερες συνεντεύξεις μπορείς

Αν, τελικά, σε καλέσουν για συνέντευξη από μια θέση εργασίας που δε «σε ξετρελαίνει», μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη κι αξιοποίησέ το σαν εξάσκηση. Η συνέντευξη από μόνη της, σου μαθαίνει πολλά και σε προετοιμάζει για ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν και από άλλη επιχείρηση σε αντίστοιχη συνέντευξη. Ακόμη, σίγουρα θα σε βοηθήσει και στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες που έχεις κάτι τέτοιες στιγμές.

 

5) Ψάξε σε διάφορες μηχανές αναζήτησης αλλά και στα σάιτ των εταιριών που στοχεύεις

Μην κολλάς σε ένα σάιτ, ψάξε σε πολλές και διάφορες μηχανές αναζήτησης και μη διστάσεις να μπεις και στις σελίδες των εταιριών. Πολλές είναι οι εταιρίες που τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τις ανεβάζουν πρώτα από όλα στην προσωπική τους ιστοσελίδα. Έπειτα, μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου ούτως ή άλλως, για να σε έχουν υπόψιν, ακόμα κι αν στην παρούσα φάση δεν έχουν ανοιχτή θέση.

 

6) Προσπάθησε να εμπλουτίζεις συνέχεια το βιογραφικό σου

Ανάλογα φυσικά και με το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι υπάρχουν πολλά εκεί έξω που μπορείς να κάνεις για να τα προσθέσεις στο βιογραφικό σου και να βελτιώσεις ορισμένα από τα skills σου. Σεμινάρια, γλώσσες προγραμματισμού, επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης, θα σε βάλουν στον χάρτη και θα σε κάνουν πιο ανταγωνιστικό.

 

7) Πίστεψε σε σένα!

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα όσα έχεις να κάνεις, είναι να αντιληφθείς ότι οι δυνατότητες και η ανάγκη σου για εξέλιξη είναι αυτά που θα σε κάνουν τελικά να πετύχεις. Οφείλεις και χρωστάς στον εαυτό σου να βλέπεις μπροστά, να κάνεις σχέδια, όνειρα και να παλέψεις γι’ αυτά. Πίστεψε λοιπόν ότι μπορείς να βρεις τη δουλειά που θέλεις και θα τη βρεις! Α, όπως λέει και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος σε ένα στίχο του: «Το ‘χεις όλο, μη φοβάσαι».

 

Κάνε λοιπόν την προσπάθειά σου και το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά η γρήγορα, θα την πάρεις τη δουλειά. Όσο δύσκολο κι αν είναι, ειδκά αν τώρα μπαίνεις για πρώτη φορά στην αρένα, αρκεί μόνο να το προσπαθήσεις και να μην υποτιμήσεις όλα όσα μπορείς να προσφέρεις. Στην τελική, οι άλλοι καλύτεροι είναι;

 

Photo by George Tk on Unsplash

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου