Η ζήλια είναι ένα κυρίως αρνητικό συναίσθημα και για τα δύο μέρη της σχέσης, μια πληγή γι’ αυτόν που τη δέχεται και γι’ αυτόν που τη νιώθει. Μπορεί να σε κάνει πολύ εύκολα να χάσεις την ψυχραιμία σου, τη λογική σου, ακόμα και τον ύπνο σου. Ας μη γελιόμαστε, όλοι μας την έχουμε νιώσει, έστω μια φορά στη ζωή μας, ωστόσο η διαφορά μεταξύ άλλων έγκειται στο αν θα την τροφοδοτήσουμε.

Η ζήλια ορίζεται ως ένα πολύπλοκο συναίσθημα και περιλαμβάνει πολλά και διάφορα απειλητικά αισθήματα, όπως οργή, θλίψη, ντροπή, άγχος, αίσθημα του ανεκπλήρωτου, ανεπάρκεια, απόγνωση κ.ά. Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει το σκίρτημα της αμφιβολίας, την αίσθηση ότι χάνει τον άνθρωπό του και την ανάγκη να κάνει το κάτι παραπάνω, να βγει μπροστά και να τον διεκδικήσει; Αν λοιπόν, η ύπαρξη της ζήλιας είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε ναι όντως μπορεί να νοστιμίσει τη σχέση, να της δώσει μερικές ξαφνικές στιγμές πάθους και να την κάνει πιο δυνατή. Όταν όμως μιλάμε για ζήλια -που φαινομενικά έχει χαθεί ο έλεγχος- κι όταν όντως χάνεις τον ύπνο σου τις νύχτες που το ταίρι σου λείπει/ είναι έξω με φίλους κ.ο.κ. τότε υπάρχει θέμα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται και γίνεται ολίγον τι άσχημο και για τις δύο πλευρές. Αν λοιπόν ζηλεύεις κι η ζήλια αυτή σε τρώει, οι πιθανότητες να συμβούν τα παρακάτω αυξάνονται:

 

Θα νιώσεις την ανάγκη να ψάξεις το κινητό, το λάπτοπ και άλλα προσωπικά αντικείμενα της σχέσης σου

Κι αν το κάνεις μια φορά, θα θέλεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και θα πει ο κλασικός ζηλιάρης/α «Και που το κακό; Καλύτερα να με κοροϊδεύει και να μην το γνωρίζω;» Φυσικά και όχι, ωστόσο αν είναι να πιστεύεις ότι ο φαινομενικά άνθρωπος σου θα κάνει κάτι τέτοιο, γιατί είσαι μαζί του/της; Το να μπεις στη διαδικασία να εισβάλεις στον προσωπικό χώρο της σχέσης σου σε κάνει να πέφτεις τρέχοντας στον βούρκο με τις λάσπες! Είτε βρεις κάτι, είτε όχι μόνο άσχημα θα νιώσετε και οι δύο.

 

Θα αντιληφθείς πόσο κακό έκανε η ζήλια σου στη σχέση σας, μόνο όταν το βιώσεις από την αντίθετη πλευρά

Διότι δε θα έχεις καμία διαύγεια και η θυματοποίηση μέσα σου θα πάρει τα ηνία. Έτσι, μόνο εκ του παραδείγματος θα μπορέσεις να αντιληφθείς την παραβίαση, την υποτίμηση αλλά ακόμα και τη συναισθηματική κακοποίηση στην οποία σε ωθεί η ζήλια.

 

Δείχνεις ιδιαίτερα ανασφαλής και πιθανώς είσαι

Η αλήθεια είναι ότι με το να προσπαθείς να λύσεις το μυστήριο αν σε κοροϊδεύει ή όχι το ταίρι σου δείχνεις σε μέγιστο βαθμό τις ανασφάλειές σου και  μάταια και ύπουλα  –αν με ρωτάς- επιχειρείς να βρεις τα σφάλματα που έχει κάνει, ενώ οι πιθανότητες να είσαι «κατά φαντασίαν» ασθενής και να ζηλεύεις αδίκως είναι όντως πολλές.

 

Θα σταματήσεις να απολαμβάνεις τις στιγμές με το ταίρι σου

Όταν επιτρέπεις σε αρνητικά συναισθήματα όπως η ζήλια να επηρεάσουν τη σχέση σου, είναι επόμενο να επηρεαστεί όλη η διάθεσή σου. Ακόμα και το παραμικρό που θα κάνει θα αρχίσει να σου φαίνεται ύποπτο και θα σου δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Εν ολίγοις, με τη ζήλια καταστρέφεις όχι μόνο την ποιότητα της σχέσης σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Θα χωρίσεις γιατί κυρίως εσύ, δε θα αντέχεις άλλο

Όταν κάποιος ζηλεύει, αντικειμενικά ταλαιπωρεί πρώτα από όλα τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τη σχέση του- θα έλεγε κανείς τη δηλητηριάζει.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζήλια μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και βίαιη συμπεριφορά με μοιραία κατάληξη

Οι διάφορες έρευνες γύρω από τη βίαιη συμπεριφορά εντός σχέσης, δείχνουν πως ένα ποσοστό 25% περίπου οφείλεται σε ζήλια. Υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερο, απλώς δεν είναι όλα τα περιστατικά καταγεγραμμένα.

 

Δυο βασικές συμβουλές θα σου δώσω, έχοντας υπάρξει πολύ ζηλιάρα: Αν ο άλλος θέλει να σου την κάνει τη βλακεία, θα σου την κάνει ακόμα και ντετέκτιβ να γίνεις και κανείς δε μένει μαζί με έναν άνθρωπο, αν όντως θέλει να είναι κάπου αλλού κι αυτό αργά η γρήγορα θα φανεί. Προσπάθησε να βάλεις μπροστά τη λογική και να τα λύσεις όλα με συζήτηση.

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη