Η εξαφάνιση ενός παιδιού είναι ένα δυνατό σοκ, όχι μόνο για τους οικείους του, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη. Όταν, δε, ανακαλύπτεται το νeκρό σώμα ενός παιδιού, η οδύνη είναι το ελάχιστο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κανείς. Εδώ και λίγες ώρες, στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, γίνεται αναπαραγωγή μια είδησης που προκαλεί τουλάχιστον αίσθημα φρίκης κι οργής, αφού ένα μικρό αγόρι βρέθηκε στον πάτο του Δούναβη.
Τον Μάιο του 2022, οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας εντόπισαν το σώμα του στον ποταμό κοντά στο Grossmehring, έναν δήμο της Βαυαρίας, στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο και με μια πέτρα δεμένη επάνω του, ώστε να μείνει στον βυθό. Όπως γνωστοποίησε η Ιντερπόλ, η πλάκα προερχόταν από το πλακόστρωτο «Natura Vigo» κατασκευασμένο από τον Γερμανό κατασκευαστή Diephaus. Το παιδί υπολογίστηκε ότι ήταν περίπου μεταξύ 5 ή 6 ετών, είχε καστανά μαλλιά, ύψος 1,1μ και ζύγιζε 15 κιλά. Το διάστημα το οποίο βρισκόταν στον πάτο του ποταμού δεν είναι γνωστό. Μέχρι τώρα, η γερμανική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει το παιδί, με αποτέλεσμα η Ιντερπόλ να εκδώσει στις 29 Αυγούστου μια «Μαύρη ειδοποίηση» («Black Notice») σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, έχει δημοσιοποιηθεί και μια τρισδιάστατη αναπαράσταση για το πώς πιστεύεται ότι έμοιαζε το αγόρι στα τέλη του περασμένου έτους.
Δεδομένου ότι εικάζεται ότι το παιδί πέρασε αρκετό καιρό εκτός Γερμανίας, η Ιντερπόλ ελπίζει ότι ίσως προκύψει κάποια πληροφορία από κάποια από τις 195 χώρες-μέλη της. Ο εκπρόσωπος της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, κάλεσε οποιονδήποτε που έχει κάποια πληροφορία ή που γνωρίζει ότι κάποιο παιδί με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά αγνοείται, να επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται. Προσέθεσε, επίσης, ότι «εξετάζεται αν το παιδί ήταν θύμα εμπορίας, απαγωγής ή βίας» κι ότι «κάποιος, κάπου ξέρει κάτι γι’ αυτό το αγόρι». Η γερμανική αστυνομία συνεργάζεται με την Ιντερπόλ για να διενεργήσουν τεστ DNA προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί βιολογικοί συγγενείς του παιδιού και να αναγνωριστεί η σορός του.
Το γεγονός ότι για πάνω από ένα έτος ένα νeκρό παιδί παραμένει χωρίς ταυτότητα, προκαλεί διάφορα ερωτήματα, όπως το εάν είχε αναφερθεί η εξαφάνισή του ή όχι, αλλά και το που βρίσκονται οι γονείς του και αν το αναζήτησαν. Ο τρόπος, επίσης, που το παιδί βρέθηκε στον βυθό του ποταμού υποδηλώνει ξεκάθαρη εγκληματική ενέργεια η οποία μπορεί να έχει κι επιπλέον προεκτάσεις. Ερωτήματα όπως: «που βρίσκονται οι γονείς του;», «έχει δηλωθεί σε κάποια χώρα του κόσμου εξαφάνιση παιδιού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά;», «μήπως και οι γονείς του έχουν πέσει και αυτοί θύματα εγκληματικής ενέργειας;», σίγουρα προβληματίζουν την γερμανική αστυνομία και την Ιντερπόλ και μόνο εφόσον απαντηθούν θα μπορέσει τελικά το άτυχο αυτό παιδί να βρει ταυτότητα.
Η περίπτωση του αγοριού του Δούναβη αναδεικνύει εκ νέου μια πολύ σοβαρή πτυχή της παγκόσμιας εγκληματικότητας που σχετίζεται με τις εξαφανίσεις παιδιών. Τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα προκαλούν ρίγη σε σχέση με το θέμα αυτό. Στη Γερμανία, όπου ανακαλύφθηκε το αγόρι του Δούναβη, κάθε χρόνο γίνονται 100.000 δηλώσεις εξαφανίσεων παιδιών, ενώ το μέγεθος αυτό ανέρχεται σε 45.288 στον Καναδά, σε 45.000 στη Ρωσία και σε 112.853 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα στοιχεία του FBI το 2022 υπήρξαν 359.094 αναφορές για εξαφανισμένα παιδιά στις Η.Π.Α., ενώ το 2021, ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων παιδιών ήταν 337.195.
Προφανώς τα μεγέθη αυτά είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την απόλυτα ρεαλιστική εικόνα, εάν υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές κι άρα δεν καταγράφονται. Επίσης, κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορούν απαραίτητα σε εγκληματικές ενέργειες, αλλά σε παιδιά που επιλέγουν να το σκάσουν από το σπίτι. Το αγόρι στον Δούναβη, όμως, προφανώς κι υπήρξε θύμα εγκληματικής ενέργειας, με κάποιον ή κάποιους να επιλέγουν να δώσουν τέλος στη ζωή του. Κι αυτοί οι κάποιοι αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν.
Φωτογραφία: NY Times
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου