Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ανά τα χρόνια γονείς να παραμελούν τα παιδιά τους ή να υιοθετούν πολύ εκκεντρικούς ή μη αποδεκτούς τρόπους ανατροφής τους. Βέβαια δεν καταλήγουν όλα τα παραπάνω σε αφαίρεση της κηδεμονίας, εγκληματική ενέργεια ή/ και θάνατο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα κάποιο είδος αυστηρών ελέγχων της πολιτείας προς τέτοια περιστατικά.
Στην περίπτωση όμως του νεογέννητου βρέφους του Μαξίμ Λιούτι και της Οξάνα Μιρόνοβα, δε συνέβη κάτι τέτοιο, και το παιδί απεβίωσε ένα μήνα μετά τη γέννησή του από πνευμονία, ασιτία και εξάντληση, καθώς οι γονείς του το άφηναν νηστικό ακολουθώντας τη μέθοδο «prana-eating», που επιτάσσει την αποχή από φαγητό και νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και παροχή τροφής μόνο από τον ήλιο. Το συμβάν έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2023 στη Ρωσία και οι τοπικές αρχές έμειναν άναυδες με τις δηλώσεις των γονέων μετέπειτα, αλλά και τα γεγονότα που ξεδιπλώθηκαν και έφεραν στο φως κι άλλες σοβαρές κατηγορίες.
Το ενός μηνός βρέφος έδειχνε σοβαρά σημάδια ασιτίας και αδυναμίας κι ήταν σημαντικά αδυνατισμένο όταν οι γονείς του αποφάσισαν να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, μα εκείνο πέθανε καθ’ οδόν. Το νοσοκομείο με τη σειρά του κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και το ζευγάρι συνελήφθη άμεσα και κατηγορήθηκε για παραμέληση. Η μητέρα ήταν φανερά μετανιωμένη και αποκάλυψε στην αστυνομία πως προσπάθησε να σώσει το παιδί της, αλλά ο σύντροφός της την ανάγκαζε να μην το ταΐζει.
Ο Μαξίμ Λιούτι ήταν διάσημος influencer και φανατικός της ωμοφαγίας, δηλαδή της κατανάλωσης άψητων και ακατέργαστων τροφών. Επίσης, ήταν υποστηρικτής της μεθόδου «prana-eating», την οποία πρότεινε σε άλλους γονείς και παρότρυνε να εφαρμόζουν στα παιδιά τους. Ο ίδιος είχε ιδρύσει και μια λέσχη με τη σύντροφό του, στην οποία έδιναν διατροφικές συμβουλές και είχε ως σκοπό να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των Ρώσων.
Η ίδια η Οξάνα, καθώς και η οικογένειά της τον κατηγόρησαν για κακοποιητικές και χειριστικές συμπεριφορές εναντίον της, που δεν της άφηναν περιθώριο να τον παρακούσει, μιας και τον φοβόταν. Επίσης, τον κατηγορούν πως χρησιμοποιούσε την Οξάνα και το παιδί τους ως πειραματόζωα σε ακραίες διατροφικές μεθόδους για να τους θέσει ως παράδειγμα στους πελάτες και τους ακολούθους του, ενώ αναφέρουν ακόμα πως είναι αρχηγός αίρεσης.
Οι κατηγορίες τους αυτές δε φαίνεται να είναι αβάσιμες και πλέον ο ίδιος κατηγορείται, εκτός από παραμέληση, και για αντίσταση στις αρχές, αλλά και για βασ@νισμό του δικού του αλλά και άλλων παιδιών και θα δικαστεί ξεχωριστά από τη σύντροφό του, η οποία καταδικάστηκε σε διετή σωφρονιστική εργασία. Η ίδια καταγγέλει επιπλέον, πως προσπαθούσε να θηλάζει το παιδί κρυφά, μα εκείνος δεν της άφηνε κανένα περιθώριο, ενώ της απαγόρεψε να γεννήσει σε μαιευτήριο, εξαναγκάζοντάς την σε κατ’ οίκον γέννα.
Δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο η Οξάνα φοβόταν τόσο πολύ τον Μαξίμ και ποιους τρόπους χειραγώγησης και κακοποίησης χρησιμοποιούσε εναντίον της, αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση πολλοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως μια μητέρα μπορεί να βλέπει το παιδί της να σπαράζει στο κλάμα από την πείνα και την κακουχία και να μην κάνει κάτι γι’ αυτό. Έπειτα, γιατί η οικογένειά της δεν έκανε κάτι για να την προστατέψει από τον κακοποιητή της ενώ γνώριζε και πώς γίνεται να μην αντιλήφθηκαν τη στέρηση φαγητού του παιδιού; Και είναι τα δυο χρόνια σωφρονιστικής εργασίας της μητέρας αρκετά, ακόμα και στην περίπτωση αυτή;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση του αργού και βασανιστικού θανάτου αυτού του βρέφους, που μόνο σοκ και ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Πώς μπορεί κάποιος που έχει τα λογικά του να πιστεύει πως ο ήλιος μπορεί να παρέχει επαρκή τροφή; Πώς γίνεται οι ακόλουθοί του να εφάρμοζαν τις τακτικές αυτές στα δικά τους παιδιά και κανείς να μην απορούσε για την αξιοπιστία και τη σωφροσύνη του εν λόγω ατόμου; Είναι κάτι τέτοιες υποθέσεις που θα έπρεπε να μας βάζουν σε σοβαρές σκέψεις για την ατομική ευθύνη που έχουμε ως προς τον εαυτό μας, τους άλλους και το περιβάλλον γύρω μας. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο έναν άνθρωπο, με τη δικαιολογία της χειραγώγησης, καθώς ως ενήλικοι έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τέτοιες καταστάσεις, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη, αν γίνουμε μάρτυρες ενός παρόμοιου περιστατικού ή συμπεριφοράς.
Ο Μαξίμ θα πληρώσει γι’ αυτά που έκανε. Οι υπόλοιποι όμως θα κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο του «δεν ήξερα, δε ρώταγα» και θα συνεχίσουν να ζούνε ανάμεσά μας. Μπράβο μας!