Επιχειρηματικότητα, δημιουργία και καινοτόμες ιδέες, αποτελούν ένα τρίπτυχο στη σύγχρονη εποχή το οποίο για να υλοποιηθεί τις περισσότερες φορές χρειάζεται ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο. Δεν αρκεί μόνο μία καλή ιδέα, φαντασία, όρεξη για δουλειά ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να επιτευχθεί ένα όνειρό μας. Πολλές φορές απαιτούνται και πόροι. Χρήματα, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε μια σκέψη, μια εργασία, σε κάτι το οποίο θα μας αποφέρει κέρδη για πολλά χρόνια και ίσως μάλιστα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
Τα άτομα που έχουν τέτοιες πρωτότυπες ιδέες, σκέψεις δηλαδή οι οποίες βοηθούν την κοινωνία μας να εξελιχθεί ή δείχνουν νέα μονοπάτια για την πορεία της ανθρωπότητας, δεν είναι απαραίτητα δισεκατομμυριούχοι, ούτε αποκλειστικά άνθρωποι οι οποίοι έχουν από πίσω χορηγούς. Άλλωστε δεν είναι τόσο εύκολο πάντα να βρεις έναν χορηγό, κάποιον ο οποίος θα πιστέψει στο δημιούργημά σου και θα ρισκάρει να ρίξει κομμάτια της περιουσίας του για να το δει να προχωράει. Φυσικά μια νέα ιδέα, κάτι το οποίο είναι πέρα από τα συνηθισμένα, ένα μοντέλο άγνωστο του οποίου η εξέλιξη είναι αμφίβολη, αποτελεί από μόνη της ένα ρίσκο. Πάρα πολύ δύσκολα λοιπόν κάποιος επενδυτής, ο οποίος δε θέλει να είναι αβέβαιο το αν θα πολλαπλασιάσει το κεφάλαιό του, θα εμπιστευτεί μια, ομολογουμένως, αβέβαιη δημιουργία. Με λίγα λόγια όταν μια ιδέα έρχεται να ταράξει τα νερά και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει αποδεκτή από το κοινό ή αν θα πετάνε στο δημιουργό γιαούρτια, σπάνια θα βρει, εφόσον δεν έχει ήδη, ανθρώπους που θα τον στηρίξουν υλικά. Συνήθως αυτός που το ζητάει, υποστηρίζοντας κάτι που έχει υπάρξει μόνο σε επίπεδο της φαντασίας του, μοιάζει σε άλλους ως ο τρελός που σκέφτεται ουτοπικά.
Δε γίνεται όμως ιδέες να μένουν μόνο μέσα στο κεφάλι μας, επειδή τα χρήματα για την υλοποίησή τους δεν μπορούμε να τα βρούμε. Διανύοντας τον 21ο αιώνα θα ήταν τουλάχιστον αντίθετο στο δικαίωμα του ανθρώπου στο επιχειρείν και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην Ελευθερία της έκφρασης, να μην έχουν βρεθεί τρόποι στήριξης της δημιουργικότητας. Ακριβώς μέσα σε αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης του καθενός, δημιουργήθηκε στην Αμερική τον Μάιο του 2010 μια πλατφόρμα για κερδοσκοπικό σκοπό, το “GoFundMe”. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Καλιφόρνια και ιδρυτές της είναι ο Άντριου Μπάλεστερ και ο Μπράντ Νταμπούσε.
Ποιος είναι λοιπόν ο κερδοσκοπικός σκοπός της; Φυσικά λειτουργεί πάρα πολύ απλά και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και γενικότερα δραστηριοτήτων κάθε πολίτη ανεξαρτήτου προσωπικής οικονομικής κατάστασης. Επιτρέπει σε ανθρώπους να συγκεντρώνουν χρήματα για ένα σκοπό που οι ίδιοι θέτουν. Από τον πιο απλό, όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση ενός πάρτι για τη λήψη κάποιου πτυχίου, μέχρι και για ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, όπως συνέβη μάλιστα πρόσφατα και στη χώρα μας που η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για ένα άτομο το οποίο υπέστη σοβαρά τραύματα λόγω κάποιου ατυχήματος και χρειαζόταν πολλά χειρουργεία.
Αποτελεί όμως και μία πλατφόρμα μέσω της οποίας ο καθένας από εμάς, δύναται να δοκιμάσει τις δικές του ιδέες. Η δημιουργικότητά μας μπορεί να στηριχθεί πλέον και οικονομικά χρησιμοποιώντας την. Ουσιαστικά δε βρίσκουμε κάποιο χορηγό, αυτόν τον έναν που θα πιστέψει τόσο στην ιδέα μας που θα δεχτεί να τα παίξει όλα για όλα για να τη στηρίξει. Βρίσκουμε ένα κοινό, απροσδιόριστο σε αριθμό και συχνά άγνωστο, το οποίο συνολικά συνεισφέρει στο να συγκεντρωθεί το ποσό που αναζητάμε. Με απλά λόγια, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει από λίγο και όλοι μαζί να συνεισφέρουμε πολύ και να οδηγήσουμε στην υλοποίηση κάποιου έργου.
Κάπως έτσι μέσω αυτής της πλατφόρμας, ίσως τελικά και να μη σκουριάσουν πρωτότυπες ιδέες. Να μη μείνουν στο συρτάρι δραστηριότητες οι οποίες αν έβγαιναν στο φως ίσως και να άλλαζαν ριζικά πολλά στερεότυπα και πολλούς τρόπους που φανταζόμαστε εμείς ως μόνες λύσεις. Μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο υλοποίησης ονείρων, που θα βγάλει ολόκληρη την ανθρωπότητα από αδιέξοδα. Ίσως πάλι να αποτελεί μια απλή βοήθεια για την υλοποίηση μικρών στόχων, προσωπικών και πολύ δικών μας. Αλλά και τα μικρά όνειρα του καθενός μας, είναι πολύ σημαντικά και αξίζουν να γίνουν πραγματικότητα.
Το “GoFundMe” λοιπόν μπορεί να δώσει μια ανάσα και μια ελπίδα για το μέλλον. Αποτελεί μία ένδειξη αλληλεγγύης. Δε γνωρίζει σύνορα, δεν κάνει διακρίσεις. Σε όποιο μέρος της γης και να είσαι μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που το έχει ανάγκη, ή γενικά κάποιου την ιδέα που βρίσκεις αξιόλογη. Σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου σε κάτι το οποίο βρίσκεις ευφάνταστο. Πολύ σημαντικό είναι όμως και το ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς που έχουν τις δικές τους ιδέες, αλλά όχι τα χρήματα, να μην παρατάνε τα όνειρά τους και το ταλέντο τους λόγω έλλειψης κεφαλαίου.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη