Ξεχασιάρηδες του κόσμου ενωθείτε! Ξέχασες πάλι να κλείσεις τον θερμοσίφωνα; Δεν ευχήθηκες για άλλη μια χρονιά τη σωστή μέρα στο κολλητάρι σου; Ήταν μια έκπληξη ξανά το ότι τη συγκεκριμένη μέρα έχεις επέτειο με το ταίρι σου; Ενώ πηγές σουπερμάρκετ για συγκεκριμένα πράγματα, πάλι ήταν αυτά που δεν πήρες; Ενώ εδώ και μισή ώρα είσαι κολλημένος στην Κατεχάκη, σου έρχεται φλασιά ότι για δεύτερη μέρα έχεις αφήσει τα ρούχα στο πλυντήριο μέσα; Βάζεις το νερό να βράσει και το θυμάσαι αφού το σπίτι είναι μέσα στους καπνούς; Ξεχάστηκες ρε παιδί μου πώς το λένε! Μα αυτά τα «ξεχάστηκα» συμβαίνουν ίσως λίγο πιο συχνά από τον μέσο όρο. Αρχίζεις να πιστεύεις ότι χάζεψες. Οι φίλοι σου σε έχουν στο δούλεμα διαρκώς και για τα πάντα. Μα αν το δούμε βάσει ερευνών, τελικά όσοι ξεχνούν πολύ και πολλά, μοιάζουν να είναι στον κόσμο τους, είναι τελικά και εξυπνότεροι. Μπουμ!

Δε θα μιλήσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί για τον δείκτη ευφυίας των ξεχασιάρηδων. Τον λόγο θα πάρει μια έρευνα που διενεργήθηκε από ένα πανεπιστήμιο, λίγο έως πολύ πιο έξω από τα ελληνικά σύνορα. Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ασχολήθηκε με μια έρευνα σχετικά με το αν είναι πιο ευφυείς άνθρωποι όσοι ξεχνούν ορισμένα καθημερινά καθήκοντά τους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θυμάται τα πάντα. Αν μπορούσε, δε θα ήμασταν άνθρωποι, μα θεοί. Οπότε είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα επιλέγουμε τι θα θυμόμαστε. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι ξεχασιάρηδες λοιπόν, πραγμάτων όπως για παράδειγμα το εάν άφησε κανείς τον θερμοσίφωνα αναμμένο, είναι λίγο πιο έξυπνοι, αφού ο εγκέφαλός τους κάνει σωστότερη κατανομή δεδομένων, ενώ αποθηκεύει πιο σημαντικές πληροφορίες με τις οποίες και ασχολείται. Η αγάπη που δείχνεις στον σύντροφό σου δε φαίνεται με το αν θυμήθηκες την επέτειο του πρώτου σας φιλιού. Άρα η αγάπη για το πρόσωπό του μέσα στο μυαλό σου είναι πιο σημαντική από το να θυμάσαι μια ημερομηνία. Άλλωστε τι είναι οι αριθμοί μπροστά στα συναισθήματα, ασήμαντοι.

Αυτή η έρευνα εν τέλει δεν ξέρω αν οδηγεί στο πόρισμα ότι είναι εξυπνότεροι οι ξεχασιάρηδες, μήπως όμως είναι πιο ευτυχισμένοι; Ακριβώς αυτό που τους επιτρέπει ο τρόπος λειτουργίας του μυαλού τους είναι να θυμούνται ό, τι θέλουν και ό, τι -κατ’ αυτούς- αξίζει. Σίγουρα δεν αξίζει να θυμάται κανείς πράγματα, πρόσωπα και γεγονότα που τους τσάκισαν και τους ρήμαξαν. Αυτές ακριβώς οι καταστάσεις έχουν θέση στον κάδο απορριμμάτων του μυαλού μας. Εκεί αξίζει να βρίσκονται και ποτέ να μην εμφανίζονται ξανά μπροστά μας. Μήπως είναι ευτυχία να θυμάσαι ό, τι βολεύει και όχι ευφυία τελικά;

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρόγονοί μας για να επιβιώσουν είχαν να σκεφτούν ζωτικής σημασίας πληροφορίες και όχι αν τους έστειλε το crush μήνυμα το 2016, τότε μάλλον θα ξεκινούσαμε να αναθεωρούμε για το αν όσοι ξεχνούν τα δευτερεύοντα έχουν χάσει τα λογικά τους. Στο μυαλό δεν χωράνε όλες οι πληροφορίες της γης. Για τον κάθε άνθρωπο άλλο πράγμα είναι ανούσιο κι άλλο σούπερ σημαντικό. Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης, ούτε ταξινομούμε καθετί με την ίδια σειρά. Δεν είναι για όλους το δικό σου μαύρο, μαύρο. Για κάποιους είναι γκρι και για κάποιους λευκό. Δε θυμούνται όλοι τον πρώην σου, επειδή ήταν πρώην σου. Κάποιους δεν τους νοιάζει καν.

Οι πληροφορίες που έχει το κάθε μυαλό αποθηκευμένες είναι διαφορετικές και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχο. Το διαφορετικό δεν είναι κακό, είναι αναγκαίο. Όποιος σκέφτεται διαφορετικά από εμάς, είναι ένας κόσμος νέος που ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ώρα να τον εξερευνήσουμε! Ξεχασιάρηδες του κόσμου, έχετε βρει το νόημα της ζωής! Μην ανησυχείτε, δεν τα έχετε χάσει! Ίσως είστε πιο ευφυείς, ίσως είστε πιο ευτυχισμένοι. Ίσως να βρήκατε αυτό που όλοι εν τέλει ψάχνουμε. Τον τρόπο να βάζουμε προτεραιότητες.

 

 

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου