Επαγγελματικός προσανατολισμός. Από πολύ μικρή ηλικία προσπαθούμε να καταλάβουμε την κλίση μας σε κάποιο επάγγελμα, τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, να διαλέξουμε κάτι το οποίο θα γεμίζει την ψυχή μας αλλά παράλληλα και την τσέπη μας.

Πλέον, εν έτει 2019, σπανίως αυτό που επέλεξες να σπουδάσεις κι αυτό που τελικά θα ακολουθήσεις επαγγελματικά ταυτίζονται. Καλώς ή κακώς, έτσι πάει, ένα πτυχίο δε σου εξασφαλίζει το μέλλον, ούτε είναι πάντα αυτό που ονειρευόσουν. Μετά από άπειρες δοκιμές για να ασχοληθείς με κάτι και πολλές προσπάθειες να γίνεις ανεξάρτητος οικονομικά κι αφού είδες ότι τίποτα δε σε καλύπτει, προέκυψε στον δρόμο σου ή συνειδητά αποφάσισες και κυνήγησες τη μεγάλη απόφαση. Να κάνεις κάτι δικό σου. Να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση.

Το σκέφτηκες πολύ, μέχρι που κατέληξες στο είδος της επιχείρησης αυτής, το οποίο πιστεύεις ότι κατέχεις και θα σε κάνει χαρούμενο. Όσο αφορά το κεφάλαιο και τα λοιπά έξοδα, είτε στηριγμένος αποκλειστικά στο δικό σου πορτοφόλι είτε με λίγη βοήθεια από συγγενείς και φίλους, έχεις καλύψει το οικονομικό κομμάτι που θεωρείς ότι χρειάζεσαι αρχικά για να στήσεις την επιχείρησή σου. Γραφειοκρατικά, ανάλογα πάλι με τις απαιτήσεις του αντικειμένου που θα ασχοληθείς, έχεις ενημερωθεί κι έχεις κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία για να αποκτήσεις όσα χρειάζονται για τη νόμιμη έναρξή της.

Πριν, λοιπόν, βιαστείς να θεωρήσεις ότι όσα απαιτούνται είναι αυτά μόνο, ας μιλήσουμε για το πιο σημαντικό κομμάτι ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ψυχολογικό.

Πόση όρεξη έχεις για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; Τι θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις, ούτως ώστε αυτό το εγχείρημα να πετύχει; Μια επιχείρηση είναι σαν ένα μικρό παιδί. Το δικό σου παιδί. Θέλει όλο τον χρόνο σου, τη φροντίδα σου και την αφοσίωσή σου, μέχρι να στρωθεί, μέχρι να βρεις τα πατήματά της και να γίνει λειτουργική και βιώσιμη. Αυτό σημαίνει κούραση, πίεση, ιδέες, αλλαγές, ώρες δουλειάς, μέρες ή μήνες που μπορεί να στερείσαι την ικανοποίηση βασικών αναγκών σου, καθώς δε θα προλαβαίνεις ούτε να φας ούτε να κοιμηθείς και το άγχος να πάνε όλα καλά θα κατατρώει ακόμα και τις ελάχιστες ελεύθερες στιγμές σου. Κι αν μέχρι τώρα προτεραιότητά σου ήταν ο εαυτός σου, μάντεψε ποιος είναι ο νέος του αντικαταστάτης.

Άλλο μεγάλο βάσανο αποτελεί η απόφαση για το άτομο ή τα άτομα που θα επιλέξεις για συνεργάτες. Από τον συνέταιρό σου, αν έχεις, μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο. Η εικόνα του μαγαζιού είσαι εσύ κι εσύ θα αναλαμβάνεις κι όλες τις ευθύνες που θα προκύπτουν, εσύ θα χαίρεσαι τα εύσημα αλλά θα χρεώνεσαι και τα παράπονα. Γι’ αυτό θα πρέπει να βάλεις κανόνες κι όρια και να βρεις άτομα που θα μπορούν να συμμερίζονται τις απόψεις σου και τον τρόπο σκέψης σου.

Η χαρά κι η δημιουργικότητα που νιώθεις όταν παίρνεις μια τέτοια απόφαση είναι απερίγραπτη. Μόνο αν το βιώσεις μπορείς να καταλάβεις πόσο όμορφα συναισθήματα είναι ικανή να σου προσφέρει. Χωρίς να σημαίνει, επίσης, ότι όταν όλο αυτό βρει τον ρυθμό του δε θα ‘σαι ξανά σε θέση να βάλεις άλλες προτεραιότητες ή πως θα ‘σαι εγκλωβισμένος για πάντα. Το κλειδί κι εδώ είναι η συνειδητότητα. Αν το σκεπτικό σου κι οι κινήσεις σου είναι ώριμες και συνειδητοποιημένες, καμία κούραση δε θα σε πτοήσει, γιατί θα αυτά που θα παίρνεις ως αντάλλαγμα θα ‘ναι πολύ περισσότερα, με τα κέρδη να ‘ναι το λιγότερο μπροστά στην ηθική ικανοποίηση πως τα κατάφερες.

Όσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις κάτι τόσο δύσκολο είναι να το διατηρήσεις, ειδικά όταν θα ‘ρθει η ώρα να αντιμετωπίσεις ζόρια κι εμπόδια, αναμενόμενα ή μη. Τα πάντα θα κριθούν στο ψυχικό σθένος που θα δείξεις και στις αποφάσεις που θα κληθείς να λάβεις τις σωστές στιγμές. Αν, όμως, σταθείς αντάξιος σε κάτι τέτοιο και καταφέρεις να αγγίξεις το όνειρό σου, μέσα στο οποίο το πιο μεγάλο μέρος του είναι να είσαι κύριος του εαυτού σου, τότε “the sky is the limit”, που λένε και στο χωριό μου.

Στις μεγάλες αποφάσεις και τα όνειρα που αγγίξαμε, λοιπόν!

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη