Οι σχέσεις, ή αλλιώς το πλέγμα συνδεδεμένων συμπεριφορών από και προς ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αποτελούν πηγή ατελείωτων συζητήσεων. Μπορούν να είναι φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, ή επαγγελματικές. Όλη μας η ζωή εκτυλίσσεται γύρω ή μέσα από μια ή περισσότερες σχέσεις, μερικές αρκετά μπερδεμένες, κάποιες μας σημαδεύουν μια ζωή ή είναι εντελώς περιστασιακές. Δεν αξιολογούμε αν είναι σημαντικές ή αδιάφορες, ούτε ο αριθμός τους φανερώνει οτιδήποτε.

Οι σχέσεις είναι αλληλεπίδραση. Δύο άτομα με διαφορετικά μυαλά, βιώματα και εμπειρίες συναντιούνται και οι ενέργειες τους δημιουργούν μια συγκεκριμένη δυναμική. Όσο ομαλή και να είναι η έκφανση μιας σχέσης ή όσο και αν ταιριάζουν στις απόψεις και στις θεωρίες οι άνθρωποι που τη συνάπτουν, έρχεται σε κάποια φάση η στιγμή του τσακωμού, με ή χωρίς σημαντική αφορμή. Ο τσακωμός κατά κύριο λόγο δείχνει την υγεία που υπάρχει σε μια κατάσταση. Αν δε μαλώνεις, κάτι κάνεις λάθος. Αλλιώς για καλό και για κακό τσέκαρε το άτομο που συναναστρέφεσαι αν έχει παλμό.

Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που δεν κάνει λάθη. Ή μάλλον, υπάρχει, αυτός που δεν κάνει τίποτα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βέβαια, ειδικά αν σου αρέσει αυτή η κατηγορία. Πιθανότατα ανήκεις σε αυτούς που δε θα μαλώσουν με τον οποιοδήποτε, ποτέ.

Για όλους τους υπόλοιπους, τα νέα είναι καλά. Αν μαλώνεις ή αν έχεις διαφορές με κάποιο άλλο ον πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ανήκεις σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα. Αυτή που αποτελείται από άτομα με ιδιοσυγκρασία, προσωπικότητα, αντίληψη και κρίση.

Κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων είναι η διαφορετικότητά τους. Ακόμα και τα αδέρφια μέσα σε μια οικογένεια, που έχουν παρόμοιο τρόπο ανατροφής, περίπου ίδιες εμπειρίες και βιώματα, αφού προέρχονται από την ίδια οικογένεια, είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν κόπιες και κανόνες. Υπάρχει όμως μια βασική αρχή, αδιαπραγμάτευτη για όλους πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον σεβασμό.

Είναι υγιές να μαλώνεις, αρκεί να ξέρεις πού να θέτεις τα όρια, τόσο τα προσωπικά, όσο και του συνομιλητή σου. Ένα ξέσπασμα δε σημαίνει ότι δεν ταιριάζεις με τον άλλον ή ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα κάτι υπάρχει από τη στιγμή που καβγαδίζετε, αλλά μη βιαστείς να το βαφτίσεις οτιδήποτε.

Συνήθως όποιος έχει νεύρα ή τσακώνεται, προσπαθεί να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο ένα παράπονο, είναι πληγωμένος από κάτι. Μπορεί να είναι μια κατάσταση, μια πρόσφατη συμπεριφορά, αλλά και κάτι πιο βαθιά ριζωμένο μέσα του, ένα τραύμα. Από τη στιγμή που το εκφράζει, έστω και με άγαρμπο τρόπο, προσπαθεί κάτι να πει.

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που θα καθορίσουν την έκβαση ενός καυγά. Πρώτο στη λίστα είναι η θέση του ατόμου που έχεις απέναντι σου, τόσο συναισθηματικά όσο και το πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά σου η παρουσία του. Δεύτερο έρχεται ο λόγος που προκαλεί τον τσακωμό και η συχνότητα με την οποία βιώνεις μια τέτοια κατάσταση. Και τρίτο και βασικότερο όλων είναι η δουλειά που έχεις κάνει σε προσωπικό επίπεδο στο πώς διαχειρίζεσαι μια τέτοια κατάσταση.

Ανάλογα με το τίμημα που είσαι σε θέση να πληρώσεις μπορείς να μετρήσεις και την αντίδρασή σου. Από το να χάσεις έναν πολύτιμο άνθρωπο από τη ζωή σου μέχρι να χάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, όλα είναι ζήτημα επιλογής. Η ενσυναίσθηση και η λογική είναι οι μόνοι οδηγοί για να σε βγάλουν από μια τέτοια κατάσταση σώο και αβλαβή, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Πάντα σε έναν καβγά απαιτείται να σκεφτούμε την αντίθετη πλευρά, να αποφύγουμε οποιαδήποτε εν βρασμώ ενέργεια. Γιατί βραχυπρόθεσμα μπορεί να λυτρώνεσαι από μια απελπιστική κατάσταση, αλλά μακροπρόθεσμα χάνεις περισσότερα και πολυτιμότερα αγαθά. Και δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από το να μετανιώνεις μια ζωή για κάτι που έκανες, κάποιον που πλήγωσες ή μια ευκαιρία που άφησες να χαθεί.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Μιχάλης Μαρκόνης