Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε όλες τις σχέσεις. Συχνά θα δούμε τους εαυτούς μας να προσπαθεί να ανταγωνιστεί ως και τον σύντροφό μας, σε όλα τα επίπεδα. Μέσω των επαγγελματικών ή ακόμη και μέσω των προσωπικών μας θεμάτων. Ο υγιής ανταγωνισμός είναι θεωρητικά κάτι θεμιτό και πολλές φορές μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Όταν, όμως, ξεπεραστούν τα όρια, τότε αυτή η διαρκής τριβή μόνο διάλυση μπορεί να προσφέρει.
Όταν υπάρχουν δυνατές προσωπικότητες μέσα σε μία σχέση αυτομάτως υπάρχει πρόβλημα. Συχνά γίνονται αγώνες για το ποιος θα επικρατήσει ή το ποιος είναι καλύτερος. Κόντρα στην κόντρα όλο αυτό μας φθείρει ψυχολογικά. Νιώθουμε συνεχώς ότι βρισκόμαστε σε ένα διαρκή πόλεμο με αντίπαλο το άτομο που αγαπάμε. Μα πώς είναι δυνατόν με έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τα όνειρά μας ξαφνικά να φτάνουμε στο σημείο να τον βλέπουμε ανταγωνιστικά; Πολλές είναι οι φορές που κάτι τέτοιο συμβαίνει εντός της σχέσης. Κι ίσως να είμαστε κι εμείς ζωντανά παραδείγματά του. Το θέμα είναι να βρούμε αυτό το μαγικό κουμπί, έτσι ώστε να εκτονωθεί όλη αυτή η ένταση. Διότι δε μας αφήνει να χαρούμε τις επιτυχίες μας ούτε όμως και τα κατορθώματα του καλού μας όσο και αν θέλουμε, αν τον βλέπουμε απέναντί μας κι όχι δίπλα μας.
Το αντίδοτο στον ανταγωνισμό είναι η διαρκής ενθάρρυνση. Ο πιο αποδοτικός τρόπος να μας βγάλει έξω από όλη αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία. Πρέπει να θαυμάζουμε τον σύντροφό μας. Κι εκτός απ’ να τον θαυμάζουμε θα πρέπει να δρούμε ως κινητήρια δύναμη, έμπνευση, για να πετύχει τους στόχους του. Αυτή η συμπεριφορά μας θα μειώσει την όποια κόντρα δημιουργείται, έστω κι ασυνείδητα, ανάμεσά μας.
Θα πρέπει να είμαστε εμείς τα άτομα που θα τον παρακινούμε να κάνει το επόμενο βήμα. Έστω ότι ξαφνικά παίρνει μία προαγωγή στη δουλειά. Δε χωράνε εδώ αισθήματα ζήλιας ή ανταγωνιστικές συγκρίσεις. Η θέση μας είναι δίπλα του, στηρίγματα που δίνουν κουράγιο κι ενθάρρυνση.
Εκτός από την εξισορρόπηση της έντασης, καταλυτικό ρόλο παίζει κι η αυτοπεποίθηση. Αυτό θα ανεβάσει ψυχολογικά τον σύντροφό μας. Θα τον κάνει να πιστέψει ακόμη πιο πολύ στον εαυτό του. Θα είμαστε εμείς η δύναμή του. Εντάξει, κακά τα ψέματα, ποιος δε χρειάζεται επιβεβαίωση για να νιώσει παραπάνω αυτοπεποίθηση; Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ανάγκη από λόγια ενθαρρυντικά. Καμαρώνοντας και παροτρύνοντας και για ακόμα σημαντικότερα βήματα το σύντροφό μας, χαιρόμαστε με ό,τι χαίρεται, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά. Δε θα μας κρατάει πίσω καμία κόντρα.
Σε μία σχέση καλό είναι να υπάρχουν όλα λίγο-πολύ, με μέτρο κι ισορροπία. Ένας υγιής ανταγωνισμός μπορεί όντως να εξελίξει και τους δύο. Όταν, όμως, ξεπεραστούν οι γραμμές, τότε η κατάσταση πάει αλλού. Σκοπός μας σε μια σχέση δεν είναι να αποδείξουμε ποιος είναι καλύτερος. Αυτό που έχει νόημα είναι να στηρίζουμε τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει δίπλα μας. Να γινόμαστε η δύναμή του, να ‘μαστε εκεί ό,τι κι αν γίνει. Η όποια κόντρα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι ανούσια, μόνο τσακωμούς, κλάματα και φασαρίες μπορεί να προκαλέσει. Γιατί, λοιπόν, να καταστρέψουμε μία σχέση δίχως ουσιαστικό λόγο, απλώς για να επιβληθούμε;
Γι’ αυτό, ας αναρωτηθούμε τι ρόλο θέλουμε να έχουμε μέσα στη σχέση. Αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί παρτάκηδες ή αν θα γίνουμε το στήριγμα, που κι εμείς ζητάμε δίπλα μας. Η αυτοπεποίθηση κι η ενθάρρυνση θα χτίσουν ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας και θα κάνουν μόνο καλό στο «εμείς», αλλά και το κάθε «εγώ» ξεχωριστά.
Θα αναβαθμίσουμε τη σχέση μας και θα ωριμάσουμε κι εμείς μέσα σ’ αυτή. Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε κοντά στον άνθρωπό μας. Να είμαστε τα άτομα που θα τον κάνουν να πάει ένα βήμα πιο πέρα κι ύστερα θα καμαρώνουν για κάθε μικρή και μεγάλη επιτυχία του.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη