Ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς, ας το παραδεχτούμε. Ωστόσο και παρά την άρνηση της παρατηρητικοτητάς μας η οποία φεύγει σαν κλέφτης από το παράθυρο λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, εμείς διατηρούμε το χούι ν’ αναλύουμε ό,τι περιστρέφεται γύρω από τη μοναδική μας ματιά για τον κόσμο. Η περιέργεια δε σκότωσε πάντα τη γάτα, καθώς πολλάκις σκότωσε και την ώρα κι ίσως ανέστησε ενδιαφέροντα κι έλξη. Δωρεάν είναι η υπερανάλυση και σαν γνήσια αγαπημένη συνήθειά μας, μάς έχει φέρει κοντά σε μια μεθοδευμένη δικιά μας εκτίμηση του κόσμου, πολύ προσωπική. Καθένας από εμάς, αγαπά να παρατηρεί κάτι συγκεκριμένο κοντινό στα πρότυπά του, ορμώμενος από τη περιέργειά του και σίγουρα μέσω της προβολής.
Έτσι λειτουργούμε. Ο ανθρώπινος νους λατρεύει να προβάλλει τις ιδιαιτερότητές του και τα χαρακτηριστικά του, πάνω σε όσους τυχαίνει να εκτιμά ή να συνδέεται υποσυνείδητα. Έτσι, μέσα από μια πληθώρα τεχνασμάτων, ακονίζουμε την περίεργή μας φύση, σε μερικά βιαστικά δευτερόλεπτα μελέτης των ανθρώπων γύρω μας. Ως εκ τούτου, συχνά πυκνά, βοηθός στη βιαστική εξαγωγή πορισμάτων μας στέκονται κάποια έντονα σημάδια που προδίδουν πτυχές του χαρακτήρα, του πολιτισμού, της παιδείας και του ψυχισμού των γύρω μας.
Πώς αντιμετωπίζεις τον σερβιτόρο
Μικρά καθημερινά πράγματα, μπορούν να προδώσουν μια πληθώρα γνωρισμάτων τα οποία υπό άλλες συνθήκες χρειάζονται ιδιαίτερα πολύ χρόνο να ξεδιπλωθούν. Το πώς αντιμετωπίζει κάποιος ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο του σέρβις, είναι ένα από αυτά. Επιμονή για ταχύτερη εξυπηρέτηση, αγένεια και ψευδής αίσθηση ανωτερότητας, αποτελούν τεράστια red flags που καλό είναι να γίνονται σημείο αποφυγής προς τους ανθρώπους που τα κατέχουν.
Ο σερβιτόρος σου, όντας άνθρωπος, είναι απόλυτα λογικό, ν’ αδυνατεί να βγάλει φτερά και να κοπεί στο ένα τρίτο του αρχικού του μεγέθους για να είσαι ικανοποιημένος. Εξυπηρέτηση σε μαγαζί, ισούται με εξυπηρέτηση σε μαγαζί από άνθρωπο, όχι ρομπότ κι επ’ ουδενί όχι από τη νεανική εφηβική βερσιόν του Μπέντζαμιν Μπάτον. Το προσωπικό που σε σερβίρει, κουράζεται και σίγουρα κάνει το καλύτερο δυνατό να σε εξυπηρετήσει. Αν η ευγένειά σου απέναντί του ρέει κομματάκι δύσκολα, αυτό προφανώς αποτελεί σημείο προβληματισμού.
Το επίπεδο της βλεμματικής σου επαφής
Το επίπεδο της βλεμματικής επαφής που επιδιώκεται από έναν άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη αυτοπεποίθησή του και τα κυρίαρχα συναισθήματά του προς το άτομο που επιδιώκει ή αποφεύγει να παρατηρήσει. Επομένως, κάποιος αρκετά εσωστρεφής είναι πολύ πιθανόν να στερείται κοινωνικής άνεσης, ειδικά σε αγχογόνες ή στενάχωρες περιόδους της ζωής του. Συχνά αξιοσημείωτο είναι πως άνθρωποι που αρνούνται να μοιάζουν έρμαιο του συναισθηματισμού τους, αποφεύγουν να κοιτάξουν αλλά άτομα με τα οποία νιώθουν έλξη, ειδικότερα αν διακατέχονται από ενοχή γιατί έχουν ήδη ενδιαφέρον για κάποιο άλλο άτομο, ή σε βάθος χρόνου δεσμεύονται σε ιδέες που κάνουν απαγορευτική μια γνωριμία με το αντικείμενο της έλξης τους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η κυριαρχική φύση μερικών ανθρώπων τους ωθεί ασυναίσθητα στην ανάγκη να καπελώσουν τη βλεμματική επικοινωνία και να κυριαρχήσουν αυτής, από ενδόμυχη ανάγκη να μονοπωλούν το δυναμικό της επικοινωνίας ενεργητικά κι υπό ηγετική σκοπιά. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει ασυναίσθητα ή με τη μορφή άμυνας ενώ αρκετές δε, οι φορές που αυτό είναι αρκετά απολαυστικό και διεγερτικό αν υπάρχει έντονα ανεπτυγμένη, ήδη εγκατεστημένη, ερωτική χημεία.
Το πώς μεταχειρίζεσαι όσους θεωρείς πιο αδύναμους
Αγένεια, ανάγκη για negging (έμμεση υποτίμηση ντυμένη με τη μορφή κομπλιμέντου) και τάση ακόμα και για bulluying σε τρίτους, ειδικά τους φαινομενικά και συχνά λανθασμένα πιο αδύναμους, υποδηλώνει, πληγωμένο εγώ, συναισθηματική ανωριμότητα κι ελλείμματα γονεϊκής αγάπης. Συχνά, οι άνθρωποι που οι ίδιοι αισθάνονται άσχημα με κάτι προσωπικό, βαθιά ριζωμένο κι έχουν λάβει ελλειπή αγάπη και προσοχή στην παιδική ηλικία, βγαίνουν μπροστά να σπείρουν σε κλίμα επίθεσης πόνο και κατάκριση. Μ’ αυτό νιώθουν δυνατοί κι αισθάνονται δημοφιλείς, ενώ ασυναίσθητα προβάλλουν το κενό του χαρακτήρα τους, όπως φαίνεται.
Στην πραγματικότητα, κανένας ψυχικά υγιής, ολόκληρος συναισθηματικά με ουσιαστική αυτοπεποίθηση άνθρωπος, δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο. Οι υγιείς άνθρωποι, μεταχειρίζονται τους άλλους με σεβασμό γιατί πολύ απλά δε χρειάζονται απελπισμένα ηγετικό ρόλο και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Μοναδική εξαίρεση οι καταστάσεις που απειλείται η ψυχική/σωματική τους ακεραιότητα και θεωρείται σχεδόν απόλυτη η αντεπίθεση “επί ίσοις όροις”.
Το μουσικό σου γούστο
Πράγματι καθόλου κλισέ, παρ’ ότι μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως, το μουσικό σου γούστο προϊδεάζει σ’ έναν βαθμό τη σφαιρικότητα των επιλογών σου από τη μουσική ως τον χαρακτήρα και την ποιότητα του τρόπου σκέψης σου. Έτσι, σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση, κάποιος που αρέσκεται σε ευκολόπεπτη μουσική είναι πιθανόν να έχει average τυπική θεώρηση του κόσμου, ενώ ένα άτομο που αρέσκεται σε υβρίδια μουσικής, με ψαγμένα ακουσματα κι εναλλακτικά ακουστικά μονοπάτια, να σκέφτεται κομματάκι ιδιότροπα, ασυνήθιστα κι “έξω από το κουτί’.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου