Η επιστήμη όπως φαίνεται, μίλησε ακόμα μια φορά και μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στη συνειδητοποίηση ότι η διανοητική τροφή μας με τη μορφή αυτών που διαβάζουμε, αναπαριστά καθρεφτίζει κι επεξηγεί επαρκώς τον τρόπο που σκεφτόμαστε, με ομοειδή τρόπο με το παλιό κλασικό «είσαι ό,τι τρως». Επομένως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «είσαι αυτό που διαβάζεις», καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχει αυξημένη συσχέτιση του τρόπου σκέψης κι ανάλυσης δεδομένων που οδηγούν και συντηρούν τις ανθρώπινες γνωριμίες με το είδος των ταινιών και των βιβλίων που κανείς βλέπει.
Κοινώς, το είδος βιβλίων που κανείς αρέσκεται να διαβάζει, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του από τους άλλους και τη σφαιρικότητα των σκέψεών του, καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν σε κάθε της μορφή την επιστημονική φαντασία, τείνουν να είναι καλύτεροι σύντροφοι, κυρίως λόγω της open-minded λογικής που καλλιέργησαν ανά τα χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η τάση των ανθρώπων που βρίσκουν ουσία, για παράδειγμα, στις ρομαντικές νουβέλες και την κλασική λογοτεχνία τείνουν προς τη γενίκευση και την έλλειψη παραγωγικής εναλλακτικής σκέψης και φαίνεται να κάνει διακριτή τη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο σκέψης τους, με αυτούς που είναι φαν της επιστημονικής φαντασίας.
Όπως φαίνεται λοιπόν, τα άτομα που αρέσκονται στην επιστημονική φαντασία, προδίδονται από ένα σημαντικό πλήθος χαρακτηριστικών, που προάγουν την έγερση και τη διαιώνιση περισσότερο επιτυχημένων σχέσεων, μέσα από βελτιωμένες στρατηγικές θεώρησης των συντρόφων τους και του κόσμου. Οι υποστηρικτικές του sci-fi, φαίνεται πως έχουν την τάση να διατηρούν και να διαιωνίζουν λιγότερο από τους άλλους, μη εποικοδομητικές πεποιθήσεις όπως παραδείγματος χάρη, την εσφαλμένη θεωρία ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και παραμένουν αμετάβλητοι στο πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως αναθεωρούν τη στάση τους και βελτιώνονται ώστε η ζωή τους να γίνει πιο αποδοτική, απ’ την εργασία ως και τη σχέση τους, ακόμα κι αν πρέπει να απαρνηθούν σταθερές αξίες ζωής.
Κατανοούν με μεγαλύτερη ευκολία ότι οι παραγωγικές διαφωνίες πρέπει να είναι μέρος μια υγιούς σχέσης, με σκοπό την αμφότερη βελτίωση των συντρόφων καθώς αποζητούν παραγωγική υγιή αντιπαράθεση και δεν τη φοβούνται εξισώνοντάς την με μια τακτική που θα φθείρει, ή χειρότερα θα καταδικάσει τη σχέση τους. Έτσι, εν γένει, βλέπουν την υγιή αντιπαράθεση ως ένα πολύτιμο πεδίο επαφής, που οι σύντροφοι γνωρίζονται σε βάθος και διαπραγματεύονται τα στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της επιστημονικής φαντασίας, χαρακτηρίζονται από ανοιχτόμυαλη προσέγγιση της καθημερινότητας σύμφωνα με την οποία, οι άνθρωποι μεταβάλλονται για να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των σχέσεων και του εαυτούς τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες που προκύπτουν, χωρίς να παραμένουν άκαμπτοι κι αδιάλλακτοι σε παλιά μοτίβα συμπεριφοράς που δεν τους εξυπηρετούν με τάσεις παραμονής στα μετόπισθεν.
Πράγμα που, βεβαίως, οι ρομαντικοί δεν αποδέχονται εύκολα, βλέποντας μέσα από ένα πιο απόλυτο φόντο άσπρου η μαύρου τους ανθρώπους, σύμφωνα με το οποίο τα άτομα διαθέτουν μόνο θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά, δεν αλλάζουν και διατηρούν τις ίδιες πεποιθήσεις οι οποίες δεν τους εξυπηρετούν σε βάθος χρόνου σχεδόν πεισματικά. Επομένως, κατά τους ρομαντικούς οι άνθρωποι δεν εξελίσσονται και δε μεταβάλλονται σύμφωνα με το πώς αλλάζει η ζωή κι οι εκφάνσεις της κι εν τέλει οδηγούνται σε τέλματα. Οι ρομαντικοί βλέπουν κάπως πιο μονοδιάστατα τον άνθρωπο, πράγμα που δεν κάνουν οι sci-fi, καθώς έχουν λίγο λιγότερο σκληρή κι επικριτική ματιά στα ελαττώματα των ανθρώπων, οι οποίοι καθ’ αυτούς μπορούν με την πάροδο του χρόνου να ελίσσονται και να γίνονται αναγκαστικά καλύτεροι. Επομένως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι άνθρωποι που αγαπούν την επιστημονική φαντασία κάθε άλλο παρά κοινότυπα κι αθεράπευτα ρομαντικοί είναι, καθώς μέσα από αυτό το πρίσμα σκέψης έχουν γυμνάσει τις προσδοκίες τους γύρω από τους ανθρώπους και σκεπτόμενοι έξω από το κουτί, προτιμούν να δουν τους άλλους όπως έχουν, σαν άτομα με δυνατότητες βελτίωσης, παρά αναπαράγουν τσιτάτα κι απαρχαιωμένες θεωρίες γύρω από τη ανθρώπινη συντροφικότητα.
Οι υποστηρικτικές της επιστημονικής φαντασίας, έχουν εξασκήσει την ικανότητα να σκέφτονται πολύπλευρα κι όχι τετριμμένα, χωρίς να πέφτουν στη λούπα να βλέπουν μονοδιάστατα τους άλλους, ή να κάνουν κλισέ υποθέσεις γι’ αυτούς. Μια νίκη λοιπόν απέναντι στους ρομαντικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τη μελέτη αναπαράγουν μη υγιή πρότυπα γύρω από τη θηλυκότητα, την αρρενωπότητα και τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Όλα λοιπόν καθορίζονται γύρω από το ερέθισμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται κι οδηγεί σε εποικοδομητική και παραγωγική σκέψη, εν αντιθέσει με τη συντηρητική διαιώνιση θεωριών ζωής που όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά κατ’ επέκταση βαλτώνουν τις σχέσεις μας.
Καλό θα ήταν λοιπόν την επόμενη φορά να δούμε με άλλο μάτι τους fans του Χάρι Πότερ, καθώς ανάμεσα σ’ αυτούς μπορεί να συναντήσουμε τον επόμενο σύντροφο ζωής για εμάς ή τουλάχιστον κάποιον που είναι αρκετά μπροστά κι έχει δουλέψει πολύ με το πώς βλέπει τα πράγματα, τους άλλους και την ίδια τη ζωή!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου