Η αβεβαιότητα σε μια σχέση μάς δημιουργεί αίσθημα νευρικότητας κι ανησυχίας. Ποιος άνθρωπος δε θέλει να ξέρει τι του γίνεται στον έρωτα; Στην ουσία όμως, οι σχέσεις έχουν από μόνες τους μέσα το αβέβαιο. Κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με τον ερωτικό σύντροφο που θα επιλέξουμε. Πολύ θα θέλαμε όλοι μας να νιώθουμε αυτή την απόλυτη σιγουριά- υποθέτω δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά δε γίνεται και πρακτικά να το δει κάποιος.

Κι ας πιάσω το πιο απλό. Ξέρεις αν όντως ο σύντροφός σου νιώθει αυτά που σου λέει; Το ελπίζεις και το πιστεύεις, δεν το ξέρεις όμως. Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος είναι σε μια σχέση κάνει όνειρα γι’ αυτή, έχει προσδοκίες, πιστεύει ότι θα συμβεί το καλύτερο. Μην ξεχνάμε ότι ο ερωτευμένος άνθρωπος είναι ο καλύτερος εφευρέτης. Όμως δεν μπορεί ούτε να προβλέψει ούτε να γνωρίζει από την αρχή, ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη σχέση, τι ακριβώς τροπή θα πάρει. Γι’ αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε ν’ αντιμετωπίζουμε την ερωτική αβεβαιότητα.

Φυσικά, έχουμε κι αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την αβεβαιότητα. Δε ζουν με το άγχος της σχέσης τους κι αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις πιο εύκολα. Έχουν αποδεχτεί πως οι δεσμοί -κι όχι μόνο οι ερωτικοί- είναι σαν τον καιρό. Μια μέρα λιακάδα, μια μέρα βροχή. Απρόβλεπτοι. Μπορεί να πληγωθείς αλλά μπορεί και να είσαι τυχερός και να ζήσεις την τέλεια ανοιξιάτικη περίοδο. Κι αν τελικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε για ν’ απολαύσουμε τους έρωτές μας, είναι να δεχτούμε την αβεβαιότητά τους ως δεύτερή τους φύση;

 

1. Να εστιάζετε μόνο σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε πραγματικά

Γενικά έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε πάντα το αρνητικό εμείς οι άνθρωποι. Θα πάει καλά; Θα επενδύσει; Κι αν χωρίσουμε; Απίστευτο άγχος μήπως η ζυγαριά γείρει σε σημείο που δε μας ωφελεί. Πόσα θα άλλαζαν αν στρέφαμε την προσοχή μας σ’ αυτά τα μικρά που είναι το αλατοπίπερο στη σχέση! Μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια όμορφη κουβέντα, είναι σίγουρα καλύτερη επιβεβαίωση από τη φαντασία μας για μια μελλοντική κατάσταση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε λίγο.

 

 

2. (Δεν) είμαι ευάλωτος για να γίνεις κι εσύ

Όταν έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για μια σχέση ενθουσιαζόμαστε κι αυτό μας κάνει να ευάλωτους. Άλλωστε η έκθεση αυτόματα δημιουργεί άγχος. Μην αφήνεστε με απώτερο σκοπό να αφεθούν, αν δεν το αισθάνεστε. Δείτε εάν θέλετε τα ίδια πράγματα. Αν είναι διαθέσιμοι. Αν μπορούν οι συχνότητές σας να εκπέμπουν καλά μαζί ή αν κάνουν θόρυβο. Μη μείνετε γυμνοί μπροστά τους από την πρώτη στιγμή λέγοντάς τους για τις πιο σκοτεινές σας μέρες, αν στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει η ανάγκη να σας το προσφέρουν πίσω. Η έκθεση και το να είσαι ευάλωτος δεν έχει ανταλλακτική αξία.

 

3. Ο ρεαλισμός είναι πάντα μια καλή λύση

Στις σχέσεις, άλλοι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το πώς θα κυλίσει η σχέση κι άλλοι το αντίθετο. Σκεφτείτε ότι δεν μπορούμε όλοι να ταιριάζουμε με όλους. Επίσης δεν καταλήγουν όλες οι σχέσεις με αλκοόλ ξενύχτια και κλάματα. Υπάρχει και το happy end. Και το σημαντικότερο: το ότι είχατε αποτυχημένες σχέσεις στο παρελθόν δε σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με την τωρινή. Ν’ αντιμετωπίζετε τον κάθε άνθρωπο γι’ αυτό που είναι κι όχι για όσα ήταν κάποιος που κάποτε είχε τη θέση του.

 

4. Μη μένετε προσκολλημένοι στη σχέση

Το να πέφτετε πάνω στον άλλον με τα μούτρα για να νιώσετε ασφάλεια μόνο στρες μπορεί να προκαλέσει. Αντίθετα αφήστε χώρο και χρόνο στον άλλον να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν. Και το ίδιο να κάνετε και εσείς. Αν για να νιώθετε καλά στη σχέση σας αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε σε απόσταση βολής, τότε ίσως να πρέπει να αναζητήσετε τη βαθύτερη αιτία αυτού του φόβου εγκατάλειψης.

 

5. Όχι στο silent treatment

Σιωπούμε για να μας καταλάβουν. Δε λέμε τις μας ενοχλεί κι απλώς καθόμαστε και κάνουμε σενάρια στο κεφάλι μας. Είναι προτιμότερο να συζητήσετε αυτό που σας απασχολεί με τον σύντροφό σας και να το λύσετε, χωρίς να φοβάστε τη σύγκρουση,  παρά να οδηγείστε σε τιμωρητικές σιωπές. Μόνο τα χειρότερα θα καταφέρετε. Να μιλάτε παιδιά. Αυτή είναι η λύση.

 

6. Όσο περισσότερο εστιάζεις σε σένα

Το να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας είναι το α και το ω . Τα έχω καλά με μένα; Ξέρω τι μου γίνεται; Αξιολογώ τις προθέσεις πίσω από τις πράξεις μου; Τότε σίγουρα θα τα έχω καλά και με τον σύντροφό μου. Και σίγουρα θα νιώθω λιγότερο άγχος για το τι πρόκειται να γίνει στη σχέση μας. Αυτή είναι η δυσκολότερη δουλειά που έχουμε να κάνουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε τις απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις. Οι σχέσεις είναι ένα χάος. Όμορφο χάος. Μας πληγώνουν, μας αναστατώνουν, μας κάνουν να χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Αυτό που χρειάζεται είναι το ρίσκο. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η ανησυχία και το άγχος που νιώθουμε θα πρέπει να μας νικήσει. Δεν είναι εύκολο ν’ αποδεχτούμε την αβεβαιότητα, όμως θα πρέπει να μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε. Ίσως να είναι ο δρόμος προς σχέσεις πιο ελεύθερες, μα κυρίως, ξεκάθαρες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου