Ο Sundar Pichai γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1972 στο Madurai της Ινδίας κι είναι διευθύνων σύμβουλος της Google. Σίγουρα η θέση του σε μια τέτοια εταιρία τον κάνει ευρέως γνωστό, εκτός από φοβερά πλούσιο. Παρ’ όλα αυτά ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει δώσει μεγάλη έμφαση και στη δύναμη των σκέψεων, στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και στην αξία της ποιότητας ζωής δημιουργώντας μια από τις πιο εφαρμόσιμες θεωρίες. Σκέψου λοιπόν πως έχεις στα χέρια σου πέντε μπάλες. Αυτές είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις, κι εσύ σαν ζογκλέρ θα πρέπει να τις πετάς στον αέρα- αλλά θα πρέπει να προσέχεις να μην πάθουν κάτι. Τι θα έκανες;
Όλη η σκέψη του Pichai ξεκίνησε μια απλή μέρα, πίνοντας τον καφέ του σε ένα μαγαζί, όταν άκουσε από το διπλανό τραπέζι ουρλιαχτά. Γύρισε να κοιτάξει τι έγινε. Είδε μια τεράστια κατσαρίδα να προσγειώνεται στο κεφάλι μιας κυρίας. Η κυρία αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο άρχισε να φωνάζει, να τσιρίζει και να κάνει άτσαλες κινήσεις για να διώξει την κατσαρίδα από πάνω της. Με τα πολλά, η κατσαρίδα πήγε στη διπλανή κυρία, η οποία αντέδρασε με ακριβώς ίδιο τρόπο. Ο σερβιτόρος κοιτώντας όλη αυτή την αναστάτωση πήγε προς το μέρος τους για να κατευνάσει τα πνεύματα. Η κατσαρίδα αυτή τη φορά βρέθηκε πάνω του, στην προσπάθειά του να την πιάσει. Παρ’ όλα αυτά ο σερβιτόρος παρέμεινε ήρεμος παρατηρώντας πώς συμπεριφέρεται πάνω του. Έτσι, βρήκε την κατάλληλη στιγμή κι έπιασε με το χέρι του την κατσαρίδα, βγάζοντάς την έξω από το μαγαζί.
Το συμβάν έβαλε τον Pichai σε σκέψεις. Η «θεωρία της κατσαρίδας» λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από ένας συσχετισμός των διαφορετικών αντιδράσεων που είχαν διαφορετικοί άνθρωποι απέναντι στο ίδιο συμβάν. Πώς δηλαδή η αντίληψη, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας απέναντι σε διάφορα γεγονότα και ποια αντίδραση είναι κι αυτή που θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Να προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό που νομίζουμε πως συμβαίνει, να εστιάζουμε στο πραγματικό ερέθισμα, να επιμένουμε στη θετική σκέψη ή να πνίξουμε τον φόβο και το άγχος μας;
Σταδιακά κι από μια κατσαρίδα, ο Pichai το πήγε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την αντίδραση, την απόκριση και τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε, δημιουργώντας την «ομιλία των 60 δευτερολέπτων». Παρομοίωσε τις προτεραιότητες της ζωής σαν 5 γυάλινες μπάλες που θα πρέπει να πετάμε σαν ζογκλέρ στον αέρα προσέχοντας πολύ για να μη σπάσουν. Συγκεκριμένα είπε: «Φανταστείτε 5 μπάλες οι οποίες ονομάζονται δουλειά, οικογένεια, υγεία, φίλοι και πνεύμα. Η μία είναι λαστιχένια οι άλλες γυάλινες. Η λαστιχένια είναι η δουλειά. Και να πέσει θα ξανά γυρίσει πίσω σ’ εμάς. Όλες οι υπόλοιπες όμως είναι από γυαλί. Αν πέσουν μπορεί να κάνουν μια ρωγμή, μπορεί μια γρατσουνιά, μπορεί να σπάσουν σ’ ένα σημείο, μπορεί να φύγει κάποιο κομμάτι τους αλλά μπορεί να γίνουν και θρύψαλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα είναι ποτέ ξανά, όπως πριν. Αυτό πρέπει να κατανοήσετε και να έχετε ισορροπίες στη ζωή σας.»
Με τα χρόνια όμως πρόσθεσε: «Διαχειριστείτε την εργασία σας με σύνεση και κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας, βεβαιωθείτε πως είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους ανθρώπους, αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας και στους φίλους σας και προσέξτε την υγεία σας. Γιατί αν κάτι απ’ αυτά σπάσει δεν είναι σίγουρο πως θα επανέλθει όπως ήταν πριν.»
Η δουλειά λοιπόν χαρακτηρίστηκε ως λαστιχένια μπάλα. Όλοι μας περνάμε 8-10 ώρες δουλεύοντας. Φυσικά η δουλειά μας δε σταματάει στον χώρο εργασίας μας· είναι πολλές οι φορές που είμαστε έξω και κοιτάμε το ρολόι μας ή το κινητό μας μήπως έρθει κάποιο email στο οποίο θα πρέπει ν’ απαντήσουμε. Έτσι χάνουμε τη στιγμή της χαλάρωσής μας.
Εσύ πού επενδύεις τον χρόνο σου; Έχεις νιώσει πως έχεις σπαταλήσει τις στιγμές σου αφήνοντας τα σημαντικά να σε προσπεράσουν; Ποιες μπάλες έχεις επιλέξει να κρατήσεις λαστιχένιες και ποιες γυάλινες; Αυτά τα 60 δευτερόλεπτα είναι τα σημαντικότερα που έχεις. Αξιοποίησέ τα σωστά.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου