Εκεί που κάθεσαι με τα κολλητάρια και συζητάς πού θα πάτε διακοπές, ξεκινάτε μια συζήτηση για το πόσο υπερεκτιμημένη είναι η Μύκονος κι αν είναι καλή ιδέα να πάτε καμιά Πάρο. Ανοίγεις το facebook το βραδάκι και σου βγάζει διαφήμιση στη booking για Μύκονο. Θες ν’ αγοράσεις ένα χαλάκι για το μπάνιο, οπότε κάνεις το λάθος κι ανοίγεις μία μοναδική καρτέλα του ΙΚΕΑ για πέντε λεπτά. Την επόμενη μέρα που σκρολάρεις στο ίνσταγκραμ, πετάγονται μπροστά σου όλα τα υποψήφια χαλάκια που υπάρχουν στον πλανήτη για το μπάνιο σου. Τι γίνεται ρε παιδιά, μας παρακολουθούν;
Μια εταιρία η οποία ασχολείται με την ασφάλεια σε κινητές συσκευές έκανε μια έρευνα η οποία αφορούσε το εάν μας ακούνε ή όχι τα κινητά μας. Ή μάλλον, πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τα κινητά μας τηλέφωνα. Σε μια συνέντευξη τον Απρίλιο του 2018, που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ρωτήθηκε εάν όντως μας ακούνε, έδωσε απάντησή αρνητική, ενώ τόνισε ότι ο αλγόριθμος λειτουργεί σε σχέση με την παραμονή του χρήστη στο εκάστοτε ποστ πριν το σκρολ ντάουν- πόσο μένεις δηλαδή να χαζεύεις μια ανάρτηση. Στην έρευνα που διεξήγαγε η συγκεκριμένη εταιρία πήραν τέσσερα κινητά τηλέφωνα, τα δύο android και τα δύο ios, και τα συνέδεσαν στο facebook. Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν μετά από 4 ώρες χρήσης και σερφαρίσματος, πως τον μεγαλύτερο ρόλο στο φαινόμενο διαδραματίζουν τα cookies που αποδεχόμαστε, τα οποία κάνουν ένα customizing τις διαφημίσεις που πετάγονται μπροστά μας.
Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!
Επίσης, η εμφάνιση διαφημίσεων γίνεται και λόγω των εφαρμογών για φωνητικές εντολές που έχουμε στα κινητά μας, όπως για παράδειγμα η siri, ή το google assistant που χρησιμοποιούμε για να ψάξουμε κάτι στο ίντερνετ. Αν αναρωτιέσαι αν είναι νόμιμο κάτι τέτοιο, η απάντηση είναι πως ναι. Εφόσον το αποδεχόμαστε εμείς και δεχόμαστε οι εφαρμογές μας να έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνό μας και με κάθε “συμφωνώ” που πατάμε δίνουμε εντολή στις εταιρίες να ψαχουλέψουν τον κόσμο των επιθυμιών μας.
Τώρα ρε παιδιά, τι να σας πω. Δεν ξέρω τι πρέπει να πιστέψουμε και τι όχι. Όλα τα περιμένω σ’ αυτή τη ζωή. Από τη μία μπορεί να είναι μια καλοστημένη συνωμοσία για να μας παρακολουθούν, οπότε μιλώντας στα κινητά μας με τον τρόπο τους να μας μιλούν κι αυτά πίσω, αλλά από την άλλη μπορεί όντως να οφείλεται στους όρους και προϋποθέσεις που πατάμε πάντα αποδοχή χωρίς να διαβάσουμε ποτέ και που απλώς ξεχνάμε στην πορεία του σκρολ μας, νομίζοντας ότι παίζει κάτι πιο νταρκ κι εξωγήινο. Η αλήθεια είναι πως εμένα δε μ’ ενοχλεί κι απόλυτα και δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί πως δε θα έχω καθαρά προσωπική ζωή, ή πως θα είμαι πιόνι του συστήματος. Δεν ξέρω κι αν υπάρχει άλλου είδους επανάσταση, εκτός από το να επιλέξεις να μην έχεις έξυπνες συσκευές.
Το θέμα είναι πως λέμε κάτι και χωρίς να το ψάξουμε καν εμφανίζεται στην οθόνη μας. Κι αυτό καμιά φορά αδειάζει πορτοφόλια, καμιά φορά όμως γεμίζει και το μάτι με εικόνες, τοπία, προσφορές για να μην κλείσεις δωμάτιο με 200 ευρώ αλλά με 60. Μας παρακολουθούν ή όχι; Είναι μια συνωμοσία ή απλώς γίνεται τυχαία; Θα μας απαγάγουν τελικά εξωγήινοι; Οψόμεθα. Πάω να κλείσω κι ακτοπλοϊκά τώρα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου