Tα δικαιώματα των γυναικών σε πολλές χώρες καταπατούνται. Ένα από τα σημαντικότερα, που συζητιέται το τελευταίο διάστημα -πέραν της κατάστασης στο Ιράν- είναι το θέμα των αμβλώσεων. Κόντρα λοιπόν σε νόμους που υποχρεώνουν μια γυναίκα να γεννήσει, υπάρχει μια χώρα η οποία αντιλαμβάνεται τη σημασία της προστασίας του δικαιώματός της να μην το κάνει. Η Γαλλία αντιστέκεται σ’ αυτά τα γεγονότα με τον υπουργό Υγείας της χώρας να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες μας χαροποιούν ιδιαίτερα.
Μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν και το χάπι της επόμενης μέρας. Το συγκεκριμένο χάπι υπάρχει στην αγορά χρόνια, παρ’ όλα αυτά χορηγείται δωρεάν μόνο σε ανήλικα κορίτσια, ενώ σε κοπέλες μέχρι 26 ετών χορηγείται με συνταγή γιατρού. Οι γυναίκες χωρίς ασφάλεια υγείας, αν χρειαστεί να προμηθευτούν το εν λόγω χάπι θα το βρουν σε κάποιο φαρμακείο, του οποίου η τιμή μπορεί να αγγίζει και τα 30 ευρώ. Η Γαλλία έρχεται τώρα να πατήσει πόδι και ν’ αποδείξει πόσο σημαντικό είναι όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη.
Όλ’ αυτά αποτελούν μεγάλο κομμάτι του συστήματος υγείας και σε καμία περίπτωση κανένας δε θα πρέπει να μένει εκτός. Συζητώντας λίγο παραπάνω για την αντισύλληψη, καθώς κι εκεί υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετικά με το τι αφορούν, συναντάμε τρεις μεθόδους σε κατηγορίες: τις φυσικές μεθόδους, τις μεθόδους «φραγμού» και τις ορμονικές μεθόδους. Στις φυσικές μεθόδους ανήκει η αποχή από τη σεξουαλική πράξη στην περίοδο όπου η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες μέρες καθώς κι η διακεκομμένη συνουσία. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν καθόλου σίγουρα αποτελέσματα. Στις μεθόδους φραγμού υπάρχει η χρήση προφυλακτικού τόσο από τον άντρα όσο κι από τη γυναίκα. Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Στις ορμονικές μεθόδους ανήκουν τα χάπια τα οποία μπορούν να πάρουν οι γυναίκες. Αυτά είναι τ’ αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία δίνονται με συνταγή γιατρού, ενώ θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις οδηγίες του ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα. Εδώ ανήκει και το χάπι της επόμενης ημέρας. Το συγκεκριμένο αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης, διαταράσσει την ωορρηξία ή τη γονιμοποίηση και πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά τη συνουσία. Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο εάν χρειάζεται και πάντα από την καθοδήγηση γιατρού.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γυναίκες να έχουν λόγο και ν’ αποφασίζουν οι ίδιες για την εγκυμοσύνη τους, καθώς και να μπορούν να επιλέξουν την αντισύλληψη που τις καθιστά περισσότερο ασφαλείς. Πολλά είναι αυτά που έχουμε ακούσει για νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία. Οι γυναίκες έχουν φωνή κι είναι οι μόνες που μπορούν να κρίνουν τι θα επιλέξουν να κάνουν με το θέμα της εγκυμοσύνης, καθώς και με το σώμα τους.
Γενικώς, το ζητούμενο δεν ήταν ποτά κατά της ανθρώπινης ζωής αλλά υπέρ της επιλογής των ζώντων. Να μπορείς να αποφασίζεις εσύ τι θα κάνεις με τη ζωή σου. Καμία γυναίκα δε γεννιέται ξέροντας ότι θέλει ή δε θέλει να γίνει μάνα, και σίγουρα δεν είναι αρμόδιο το κράτος κι η εκκλησία να κρίνουν πότε κι αν αυτό θα συμβεί. Η Γαλλία, με το βήμα της αυτό, πέρα από ένα πολύ σημαντικό βήμα με σκοπό την καλή δημόσια υγεία, δίνει και μια απάντηση στο «ας πρόσεχε να μη χρειαζόταν να το πάρει». Κι αυτή είναι και θα είναι πάντα, πως το θέμα είναι να ξέρει πως μπορεί. Κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό έχει πολλή δουλειά να κάνει με τον εαυτό του.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου