Καλώς ή κακώς τα σόσιαλ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον, αν κάποιος μας συμπαθεί ή όχι το καταλαβαίνουμε από εκεί, αν μας θέλει ή όχι το καταλαβαίνουμε από εκεί, αν μας φλερτάρουν το καταλαβαίνουμε από εκεί. Έτσι φτάνεις να υπεραναλύεις την κάθε κίνηση των ανθρώπων που σ’ ενδιαφέρουν στα σόσιαλ. Εκτός κι αν δεν μπορείς, αφού ξαφνικά βρίσκεσαι να έχεις φάει απόκρυψη από τα στόριζ τους- που είναι κι ο μεγαλύτερος κουτσομπόλης των σόσιαλ μίντια, εδώ που τα λέμε.
-Σαφώς μια αρκετά πιθανή εκδοχή είναι να επιλέγει τι θα δεις με σκοπό να έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα για τη ζωή που κάνει. Κάτι τέτοιο συναντάται συχνά και σε επαγγελματικές σχέσεις.
-Δε θέλει να βλέπεις τι κάνει, πώς περνάει, πού βρίσκεται, θέλει ν’ αποκοπεί από σένα κι επιλέγει αυτόν τον τρόπο γιατί θεωρεί το μπλοκ παρατραβηγμένο.
-Θέλει να γνωρίζεις τι γίνεται στο προφίλ του, αλλά στα στόριζ του, που λειτουργεί και πιο αφιλτράριστα, επιλέγει να σε κρατάει εκτός για να συντηρείται ο μύθος.
-Σαφώς, μπορεί να σου κρύβει κάτι. Μπορεί να έχει βγει με το παρεάκι του και να θέλει ν’ ανεβάσει κάτι το οποίο μπορεί να σου φέρει εκνευρισμό, να το γνωρίζει και να θέλει να γλιτώσει τη σύγκρουση. Έτσι, για να μη μαλώσετε και χαλάσει το βράδυ, σε κάνει απόκρυψη.
-Μπορεί να πήγε κάπου που δε θέλει εσύ να ξέρεις. Σίγουρα αυτό δείχνει κάτι και για τη δική σου ελεγκτικότητα, ωστόσο αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.
-Από την άλλη μπορεί να τον έκαναν ταγκ κάποιοι που εσύ δε συμπαθείς και πολύ και δε θέλει να δεις πως είναι σε κοινή παρέα μαζί τους.
-Ακόμη, μπορεί να κρατάει κάποια πράγματα κρυφά από σένα γιατί δε γνωρίζεστε καλά και δε θέλει να τα μάθεις από τα σόσιαλ.
-Υπάρχει κι η λογική «παίζω με τα νεύρα σου». Έχει πάρει πρέφα ότι βλέπεις τι ανεβάζει και σε αφήνει να δεις αυτά που μπορούν να δουν οι πολλοί ίσα-ίσα για να σου δείξει δραστηριότητα αλλά να σε ωθήσει να επικοινωνήσεις, αφού δε θα γνωρίζεις τι κάνει.
Σίγουρα για να προβεί κάποιος σε τέτοια πράξη, δεν είναι και τέρας διαφάνειας και το πιο πιθανό είναι να θέλει από κάτι να σε βγάλει εκτός, σε κάτι συγκεκριμένο να σε βάλει εντός, και γενικότερα να σπάσει λίγο πλάκα με το ενδιαφέρον σου χωρίς να σε προκαλέσει και πολύ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Instagram, δεν υπάρχει επίσημος τρόπος να διαπιστώσεις αν κάποιος σου έκρυψε τις ιστορίες του, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο σφάλμα ή να μη φορτώθηκε η ιστορία για σένα. Όπως και να έχει, στα τεχνικά του πράγματος κι ανεπίσημα, μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σ’ έχει κάνει απόκρυψη από τα stories του με 4 τρόπους:
1. Ο πρώτος είναι να βάλεις κάποιον δικό σου να παρακολουθεί τι ανεβάζει σε περίπτωση που υποψιαστείς κάτι τέτοιο. Αν γνωρίζεις κάποιον που ακολουθεί επίσης τον εν λόγω λογαριασμό, ζήτησέ του να σ’ ενημερώσει όταν δημοσιεύσει ένα story. Μόλις σε ειδοποιήσουν ότι έχουν ενεργό story, μπες και δες αν υπάρχει ένας δακτύλιος στο χρώμα του ηλιοβασιλέματος γύρω από τη φωτογραφία του προφίλ τους. Αν όχι, λυπάμαι.
2. Ο δεύτερος είναι πως άπαξ και φας hide, δε θα σου εμφανίζει τίποτα που αφορά αυτό το άτομο στην αρχική σου. Ειδικά αν σου εμφάνιζε στην αρχή τα stories του και ξαφνικά δεν τα βρίσκεις πουθενά, ενώ ο αλγόριθμος θα κατεβάσει χαμηλά και τα ποστ του, οπότε θα πρέπει να κατέβεις αρκετά στην αρχική σου για να τα βρεις.
3. Αν έβλεπες highlights στο προφίλ του και δεν τα βλέπεις πια, μάντεψε τι έγινε.
4. Τέλος, υπάρχουν κι εφαρμογές γι’ αυτά παιδιά, αρκεί να θέλεις να δώσεις δέκα ευρουλάκια κι όλα θα λάμψουν.
Τι άλλο να κάνω πια; Σπαθιά να καταπιώ για εσάς; Έβαλα όλες τις γνώσεις μου για να σας βοηθήσω. Μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη κι ακόμα δυσκολότερη των απέναντί σας. Θέλετε, πείτε το, δε θέλετε, μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά κι εμείς τα κάνουμε δύσκολα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου