Τηλεόραση: Το πιο δημοφιλές Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, εκείνο το κουτί που εκίνησε από ασπρόμαυρη και τετράγωνη φιγούρα με δυο κανάλια κι αυτά στρατιωτικά κι έχει καταλήξει έγχρωμη φλατ και σμαρτ, με 1000 κανάλια και δυνατότητα ως και καφέ να φτιάχνει. Μέσω αυτής μεταδίδονται τηλεοπτικά προγράμματα- όχι πάντα χρήσιμα. Ωστόσο, παραμένει μαζικής κατανάλωσης, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έστω και μία τηλεόραση σπίτι του.

Body shaming: Θεωρείται μια μορφή εκφοβισμού. Με τον όρο body shaming εννοούμε την τακτική να κρίνουμε την εικόνα ενός ανθρώπου και με βάση αυτή ν’ αποφασίζουμε τη θέση του κοινωνικά αλλά και την αξία του ως άνθρωπο. Τα πολλά κιλά σημαίνουν αποκλεισμός μιας καριέρας, τα σημάδια μπορούν να σημαίνουν κακό ερωτικό σκορ, ενώ μερικές φορές πηγαίνει σε ακόμη πιο ακραίες μορφές μπούλινγκ, κάνοντας το άτομο που το υφίσταται να αισθάνεται πως το σώμα του τού στερεί την ευτυχία.

 

 

Τι γίνεται όταν παντρέψουμε αυτά τα δύο; Body shaming στην τηλεόραση. Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο κι εν έτη 2022 μιλάμε ακόμη για τέτοιου είδους εκφοβισμούς που πλασάρονται ως κανονικότητα. Τις τελευταίες ώρες, όμως, ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές καθώς ήρθε το ΕΣΡ να βάλει ένα τέλος σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, μετά από σαφείς κοινωνικές πιέσεις που δέχθηκε. Κοινώς άρχισαν τα πρόστιμα επιτέλους!

Σχόλια που έγιναν χαλαρά σε πρωινές εκπομπές με το στραβό γελάκι για συνοδεία, που αφορούσαν κιλά και σωματότυπους κι επαγγελματικές καριέρες, ήρθαν και μπήκαν επιτέλους σ’ ένα φίλτρο. Κι αν δεν είχες σκεφτεί εσύ άνθρωπε που σχολιάζεις κατ’ αυτόν τον τρόπο ποιος είναι ο ρόλος σου στην τηλεόραση, το σκέφτηκαν άλλοι για σένα. Το ξέρεις ότι πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές, μελαγχολία, ακόμη και κατάθλιψη για την κριτική που του ασκείται. Κι αν δεν είσαι ο λόγος για να του συμβούν τα παραπάνω, δεν ξέρεις καν σε ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται για να μπορεί να αποβάλλει τα ηλίθια σχόλιά σου. Και δε θα έπρεπε να πρέπει να βρεθεί σε θέση να το κάνει.

Η τηλεόραση δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία κι όχι για να ασκεί κριτική. Έχει επίσης, θέλοντας και μη, εκπαιδευτικό χαρακτήρα ακόμα και στα μη εκπαιδευτικά της προγράμματα καθώς διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια  βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοιου είδους συμπεριφορές από ανθρώπους που τους δίνεται βήμα στην τηλεόραση. Όλη η καριέρα τους βασίζεται στην κριτική απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Άραγε τι να κρύβεται πίσω από όλη αυτή την κακία και ποιος είναι γι’ αυτούς ο αποδεκτός σωματότυπος; Τι σημασία έχει η εξωτερική μας εμφάνιση;

Το γεγονός που συνέβη με την παρέμβαση του ΕΣΡ αποτελεί δικαίωση. Η υπόσταση της τηλεόρασης πρέπει ν’ αλλάξει σήμερα κιόλας, αν όχι χθες. Θα πρέπει ν’ αποτελείται από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να είναι συμπεριληπτικοί. Από ανθρώπους που θα μπορούν να εμπνέουν, από ανθρώπους που θα μπορούν να ενθαρρύνουν, από ανθρώπους με όραμα, από ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται για το τι υπάρχει πίσω από το μαγιό και δε θα κάνουν επικοινωνιακά τρικ ξεπλύματος των προσβλητικών τους σχολίων. Θέλουμε μια τηλεόραση που ν’ απευθύνεται σε ανθρώπους και ν’ αποτελείται από ανθρώπους. Ας θυμηθούμε επιτέλους τι σημαίνει η λέξη σεβασμός.

Ν’ αγαπάτε το σώμα σας, το ύψος σας, τις τέλειες ατέλειές σας γιατί αυτά είναι που μας κάνουν διαφορετικούς. Άλλωστε, τι ενδιαφέρον θα είχε να ήμασταν όλοι ίδιοι; Και τα σχόλια του κάθε κυρίου Γιώργου, ας πάνε εκεί που πρέπει. Στα σκουπίδια δηλαδή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου