«Καμία σχέση δεν είναι τέλεια». Πρόκειται για μία φράση που θα ήταν υπέροχο να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας, μιας και όταν μιλάμε για έρωτα το τέλειο υπάρχει και υφίσταται ακόμη και αν κρύβει μέσα του μερικές ατέλειες. Ατέλειες τις οποίες επιλέγουμε να δεχτούμε και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, γιατί νιώθουμε ότι το αξίζει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας. Η ζήλια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες «ατέλειες», και επειδή έρχεται σε πολλούς βαθμούς και εντάσεις άλλοτε χαρακτηρίζεται ως κάτι μικρό και χαριτωμένο και άλλοτε ως μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.
Δεν τη δέχονται -ή και ανέχονται- όλοι. Για κάποιους είναι κόκκινο πανί στο θέμα σχέση και έρωτας. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η σχέση προσφέρει και καλύπτει όσα ζητάμε, οπότε μπορεί κάποιος να επιλέξει να δει τη ζήλια ως την ατέλεια σε μία σχέση που αξίζει και που δε θέλει να χάσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να επιλέξεις να αγνοείς το πρόβλημα δε θα βγάλει κάπου, αντίθετα θα το εντείνει. Από την άλλη οι ισορροπίες που μας θέλουν να δεχόμαστε παθητικά τη ζήλια καταπιέζοντας τον εαυτό μας είναι πολύ λεπτές και επ’ ουδενί δε θέλουμε να τις περάσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, δέκα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σύντροφό μας να νιώσει λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς όμως να περάσουμε αυτή τη λεπτή γραμμή και να κάνουμε το πρόβλημά του δικό μας.
1) Καλλιέργησε την επικοινωνία
Το Α και το Ω στην καταπολέμηση της ζήλιας είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτή και ο λιγότερο ζηλιάρης άνθρωπος θα πιάσει τον εαυτό του να ζηλεύει, ενώ με αυτή ο περισσότερο ζηλιάρης θα πιάσει τον εαυτό του να νιώθει μία παραπάνω ασφάλεια. Η εμπιστοσύνη όμως κατά κανόνα δεν αναπτύσσεται στις δύσκολες στιγμές, εκεί απλώς επιβεβαιώνεται. Αναπτύσσεται στην καθημερινότητα. Πόσα λες λοιπόν στο σύντροφό σου για την καθημερινότητά σου; Πόσα ξέρει για τη ζωή σου τις ώρες που δεν είστε μαζί; Όσα περισσότερα ξέρει για εσένα και τις αντιδράσεις σου, όσο παραπάνω σε γνωρίζει και όσο πιο πολύ καταφέρεις να του εμπνέεις ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο πιο υγιής θα καταφέρει να είναι η στάση του στο θέμα «ζήλια».
2) Μοιράσου τον κωδικό του κινητού σου
Μια κίνηση που βροντοφωνάζει ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις. Δεν προστατεύεις κάποιο μεγάλο μυστικό πίσω από ένα τετραψήφιο νούμερο. Το κινητό σου είναι καθαρό. Φρόντισε όμως να ξεκαθαρίσεις με τον τρόπο σου ότι αυτή είναι μία κίνηση εμπιστοσύνης και όχι ελέγχου. Το ότι μοιράζεσαι τον κωδικό σου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δίνεις το δικαίωμα στον άλλον να ψάχνει μηνύματα, εικόνες, κλήσεις και τη συσκευή σου γενικότερα. Σημαίνει απλώς ότι τον εμπιστεύεσαι αρκετά για να πιστεύεις ότι δε θα κάνει κάτι τέτοιο και ότι θα σε εμπιστευτεί με τη σειρά του και εκείνος.
3) Γνώρισε στη σχέση σου τις παρέες και τους φίλους σου
Όταν ακούμε για κάποιον που δεν ξέρουμε, το μυαλό μας μπαίνει στη διαδικασία να δημιουργήσει μια εικόνα για αυτό το άτομο. Αν τώρα υπάρχει και προδιάθεση για ζήλια, οι πιθανότητες η εικόνα που θα δημιουργήσει το μυαλό να είναι αρνητική είναι αυξημένες. Και οι φίλοι μας και η σχέση μας είναι σημαντικά άτομα στη ζωή μας. Το να μιλάμε στον έναν για τον άλλον είναι σχεδόν αναπόφευκτο, με το να τους φέρουμε λοιπόν κοντά δείχνουμε και πάλι ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε για τις μεταξύ μας σχέσεις καθώς και για τα άτομα που έχουμε δίπλα μας. Προσφέρουμε στην ουσία στον άλλον τη σιγουριά της σωστής εικόνας πίσω από κάποια ονόματα.
4) Μη δίνεις τροφή στη φαντασία
Ένα άτομο που έχει την τάση να ζηλεύει κατά κανόνα παλεύει με τη φαντασία του, η οποία ενεργοποιείται και πολύ πιο εύκολα. Το να προσέχουμε λοιπόν λίγο παραπάνω μερικές μικρές -πολλές φορές ακόμη και αυθόρμητες- κινήσεις μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βοηθητικό. Αν για παράδειγμα όταν χτυπάει το τηλέφωνο απομακρύνεσαι για να απαντήσεις, βάζεις άθελά σου σε λειτουργία τη φαντασία του άλλου. Όταν το πρόσωπό σου αντιδρά με μια μορφή έκφρασης σε κάποιο μήνυμα -όπως με ένα χαμόγελο-, αλλά αρνείσαι να πεις τι σου προξένησε αυτό το χαμόγελο, θέτεις και πάλι άθελά σου σε λειτουργία τη φαντασία του συντρόφου σου. Και αυτό επ’ ουδενί δε σημαίνει πως πρέπει να δίνεις αναφορά για κλήσεις και μηνύματα ή να απαντάς πάντα παρουσία του άλλου. Σημαίνει απλώς να είσαι λίγο πιο διακριτικός σε ένα θέμα που ξέρεις πως ο σύντροφός σου είναι λίγο πιο ευαίσθητος.
5) Αναρωτήσου σε πόσα από όσα λέει μπορεί να έχει όντως δίκιο
Η ζήλια σίγουρα είναι δύσκολη, όταν όμως την αντιμετωπίζουμε σε μία πιο έντονη μορφή μπορεί να πέσουμε στην παγίδα της ευκολίας του να ονομάσουμε τα πάντα «αναίτια ζήλια». Ας αναρωτηθούμε μήπως σε μία ή δύο από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται ο σύντροφός μας, θα μπορούσε να έχει όντως δίκιο. Μήπως εκείνο το άτομο το οποίο του κάθεται στραβά, έχει δώσει κάποια δικαιώματα; Μήπως η οικειότητα που έχουμε με κάποιους φίλους μας ίσως να πείραζε και εμάς αν ήμασταν στη θέση του συντρόφου μας; Γενικότερα ας μην πέσουμε στην παγίδα να σκεφτούμε ότι αφού ο άλλος ζηλεύει όλα όσα μας λέει είναι απλώς προϊόν της φαντασίας του. Ας δώσουμε βάση στα λεγόμενά του, ας δείξουμε ότι δεν προσπερνάμε τα λόγια του αβίαστα και αυτό ίσως τον κάνει να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια δίπλα μας.
6) Διάλεγε τις μάχες που δε θες να χάσεις
Κάθε, μα κάθε, σχέση θέλει κάποιες υποχωρήσεις. Και σε κάθε σχέση οι υποχωρήσεις (που γίνονται και από τις δύο μεριές) πρέπει να γίνουν σε διαφορετικές περιπτώσεις ανάλογα με τη σύνθεση του ζευγαριού. Όταν λοιπόν στη δική σας σχέση ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε έχει να κάνει με τη ζήλια, ίσως εκεί να εντοπίζεται το σημείο που πρέπει να κάνεις τις δικές σου υποχωρήσεις. Όταν πέφτει ένα θέμα στο τραπέζι αναρωτήσου αν δε θέλεις να κάνεις πίσω επειδή όντως είναι σημαντικό για σένα ή αν απλώς δε θέλεις να ρίξεις τον εγωισμό σου. Στα θέματα εγωισμού και πάλι κάτσε και ζύγισε αν η κατάσταση είναι τόσο σημαντική, ώστε να κάνεις το σύντροφό σου να νιώσει ανασφάλεια. Αναρωτήσου ακόμη αν και κατά πόσο μπορείς να βρεις μια μέση λύση. Αν ας πούμε το θέμα είναι πως το ταίρι δε θέλει να πας κάπου γιατί θα είναι ο τάδε, σκέψου μήπως το να πάτε μαζί είναι μία λύση που θα ικανοποιήσει και τους δύο.
7) Ποτέ μην κάνεις πίσω σε ό,τι είναι σημαντικό για σένα!
Αν λοιπόν στην παραπάνω ερώτηση η απάντηση ήταν ότι το θέμα είναι όντως σημαντικό για σένα, μη δεχτείς να κάνεις πίσω. Και αυτό γιατί ακόμη και αν κάνεις πίσω μία ή δύο φορές, κάποια στιγμή θα κουραστείς. Θα έρθει η ώρα που δν θα θες πλέον να υποχωρείς στο συγκεκριμένο, σημαντικό για εσένα ζήτημα και αυτό είναι και το πλέον λογικό. Ο άλλος όμως, έχοντας γράψει στη μνήμη του ότι σε αυτή την περίπτωση κάνεις υποχωρήσεις, θα αντιδράσει πολύ χειρότερα. Θα θεωρήσει ότι κάνεις πείσματα, ίσως το θεωρήσει πισωγύρισμα σε ένα -για εκείνον- λυμένο θέμα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να το θεωρήσει ακόμη και εξαπάτηση, σκεπτόμενος ότι τον άφησες να πιστεύει ότι δέχεσαι κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δε δεχόσουν. Τα σημαντικά λοιπόν για εμάς είναι πολύ σημαντικό να τα ξεκαθαρίζουμε εξαρχής. Μην ξεχνάς επίσης ότι η σταθερότητα γεννάει σιγουριά και η σιγουριά με τη σειρά της αξιοπιστία. Δείξε στον άλλον ότι δεν αλλάζεις εύκολα γνώμη, ότι είσαι σταθερός στις απόψεις και τις αποφάσεις σου. Έτσι, με έναν αρκετά παράδοξο τρόπο, το να μην υποχωρήσεις σε κάποια θέματα μπορεί να κάνει το σύντροφό σου να σε εμπιστεύεται λίγο περισσότερο.
8) Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον άλλον τι λατρεύεις πάνω του
Η έντονη ζήλια όταν δε δίνονται δικαιώματα, στην πλειοψηφία ξεκινάει από δικές μας ανασφάλειες. Ίσως προσωπικά κόμπλεξ του καθενός ή ακόμη και υπερβάλλοντα θαυμασμό προς τον άνθρωπό μας, ο οποίος μπορεί να γεννήσει ανασφάλειες. Σε όλους αρέσει να ακούμε από το στόμα του συντρόφου μας ότι κάτι του αρέσει ιδιαίτερα πάνω μας. Ένα άτομο όμως που νιώθει για τους δικούς του λόγους κάποια ανασφάλεια, το έχει μεγαλύτερη ανάγκη, περισσότερη από οποιονδήποτε άλλον. Ένα μικρό κομπλιμέντο μπορεί να του προσφέρει ένα κομμάτι της ασφάλειας ή αυτοπεποίθησης που λείπει, να του δώσει παραπάνω σιγουριά και να τον κάνει να νιώσει ξεχωριστός στα μάτια της σχέσης του. Και ένας άνθρωπος που αγαπάμε θέλουμε να νιώθει ξεχωριστός, γιατί πολύ απλά για εμάς είναι. Όποτε ας μην αμελούμε να του θυμίζουμε συχνά-πυκνά όσα μας γοητεύουνε λίγο περισσότερο πάνω του.
9) Να είσαι ειλικρινής στα απλά και καθημερινά
Όπως ειπώθηκε και νωρίτερα, η εμπιστοσύνη χτίζεται στην καθημερινότητα. Αναρωτήσου, λοιπόν, πόσο ειλικρινής είσαι με το σύντροφό σου όταν σε ρωτάει κάτι απλό; Μήπως υπάρχουν φορές που επιλέγεις να ωραιοποιείς την απάντηση σε μία ερώτηση για να αποφύγεις την ένταση; Μήπως θα προτιμήσεις ένα μικρό αθώο ψέμα από μια αλήθεια που πιστεύεις ότι θα τον πειράξει; Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη του συντρόφου σου. Όταν κάποιος λέει όσα πιστεύει ότι θέλουμε να ακούσουμε, το νιώθουμε. Ξυπνάνε ένστικτα που φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά και όταν τα συγκεκριμένα ένστικτα είναι ξύπνια, η ανασφάλεια και κατ’ επέκταση η ζήλια είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάνουν επίσης την εμφάνισή τους. Με το να είσαι ειλικρινής στα πιο μικρά, εμπνέεις εμπιστοσύνη και για τα μεγαλύτερα.
10) Κάνε μία ανοιχτή, ήρεμη συζήτηση επί του θέματος
Η ζήλια κατά κανόνα οδηγεί σε ένταση και η ένταση κατά βάση σε καυγάδες. Αν λοιπόν βλέπεις ότι στη σχέση σου υπάρχει έντονα το συγκεκριμένο πρόβλημα, μην περιμένεις την ένταση για να πεις στον άλλον όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Επίλεξε μία ήρεμη και όμορφη στιγμή σε ανύποπτο χρόνο για να ανοίξεις την κουβέντα. Μην εκτοξεύσεις κατηγορίες περί ζήλιας. Αντίθετα πες εσύ πώς νιώθεις με την όλη κατάσταση. Ενέπνευσε τον άλλο να μιλήσει με το να μιλήσεις πρώτα εσύ. Και μετά άκου. Άκου προσεκτικά όσα έχει να σου πει. Σε μία τέτοια κουβέντα μπορεί να εντοπίσεις πτυχές του προβλήματος που ίσως δεν είχες σκεφτεί καν. Ίσως καταφέρεις να εντοπίσεις τη ρίζα του, η οποία ίσως να είναι άσχετη με ό,τι νόμιζες αρχικά. Στο τέλος πάρε τις χρήσιμες πληροφορίες που συνέλεξες και δούλεψε μαζί τους. Προσπάθησε να βρεις όλους αυτούς τους άλλους μικρούς τρόπους που πιθανότατα είναι διαφορετικοί για κάθε ζευγάρι και που πιθανότατα θα κάνουν τη σχέση σας να λειτουργήσει καλύτερα, ώστε να γίνετε λίγο πιο ευτυχισμένοι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.