Πόσο υπέροχο δεν ακούγεται ένα μαγικό κουμπάκι το οποίο το πατάς και έτσι απλά και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο κόπο, όλα τα προβλήματα εξαφανίζονται; Με ένα και μόνο πάτημα όλα εκείνα που νιώθουμε να βαραίνουν ίσα με εκατό κιλά την άμοιρη ψυχούλα μας, να ανήκουν στο παρελθόν. Να γίνονται κομμάτι μιας ανάμνησης που πλέον δεν πονάει, άπλα μας αφήνει πολλά διδάγματα και μας βγάζει -φυσικά- δυνατότερους.

Όσο και να το θέλουμε όμως μαγικό κουμπάκι για να ξεφύγεις από τον πόνο δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να βρεθεί ποτέ η συνταγή για να περάσεις έναν χωρισμό ανώδυνα. Είναι λογικό να υπάρξει μια περίοδος που νιώθεις ζαλισμένος και καταπονημένος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Υπάρχουν όμως μερικές μικρές λεπτομέρειες που αν προσέξεις μπορούν να σε βοηθήσουν, όχι να ξεπεράσεις κάτι, να νιώσεις όμως καλύτερα. Να δεις μια υποψία από γκρι σε ένα γενικότερο μαύρο σύνολο και να πάρεις έτσι τη δύναμη να ψάξεις περισσότερο για να βρεις το πολυπόθητο άσπρο. Δέκα τέτοιες κινήσεις είναι και αυτές που ακολουθούν.

 

1. Κάνε ένα γερό ξεκαθάρισμα στα social

Και με αυτό δεν εννοούμε να μπεις και να μπλοκάρεις την πρώην σχέση σου. Ναι και αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά κύριος στόχος του συγκεκριμένου ξεκαθαρίσματος είναι να αποβάλεις την αρνητικότητα. Βγάλε όλα εκείνα τα άτομα που για τον άλφα ή βήτα λόγο νιώθεις να μη θες εκεί. Όλους εκείνους που κάθε φορά που πέφτεις σε μια δημοσίευσή τους απλώς την προσπερνάς, γιατί για εσένα δεν έχει κάποιο νόημα να ακούσεις όσα έχουν να πουν. Βγάλε ακόμη και σελίδες που πλέον σε κούρασαν με τις τόσο συχνές και -κατά τη γνώμη σου- ανούσιες αναρτήσεις ή εκείνα τα καταστήματα που ακολούθησες κάποια στιγμή γιατί ένα συγκεκριμένο προϊόν σε κέντρισε, αλλά από τότε απλά αγνοείς. Κάνε τέλος και μια βόλτα από τα άτομα που ακολουθούν εσένα κι επέλεξε συνειδητά το ποιοι θέλεις να βλέπουν τα όσα μοιράζεσαι και ποιοι όχι. Κάνε ένα clean start στα social media και βγάλε χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις μια σεβαστή ποσότητα αρνητικότητας από τη ζωή σου.

 

2. Αποθήκευσε κάπου όλες τις αναμνήσεις σου

Συχνά ακούμε πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πετάξεις όλα όσα θυμίζουν την πρώην σχέση σου. Αν όμως δεν το νιώθεις, γιατί να προσθέσεις πίεση στον εαυτό σου απλώς και μόνο επειδή κάποιος είπε ότι «πρέπει» να γίνει; Πάρε ένα κουτί, βάλε μέσα όλα όσα δεν προσφέρουν κάτι με το να βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο και αποθήκευσέ το κάπου που είναι εύκολα προσβάσιμο. Αντίστοιχα αν δε νιώθεις ότι μπορείς, μη σβήσεις φωτογραφίες και μηνύματα. Υπάρχουν όμως εφαρμογές με τις οποίες μπορείς εύκολα να τα κρύψεις με κάποιον κωδικό. Η αίσθηση ότι είναι ακόμη εκεί και πως ό,τι ώρα θες μπορείς να τα ανοίξεις βοηθάει στο να μη νιώσεις μια ακόμη μικρή απώλεια λόγω αντικειμένων και αναμνήσεων, αλλά ταυτόχρονα το ότι δεν τα πετυχαίνεις και σε ώρες που δεν τα ζητάς θα σου προσφέρει περισσότερες στιγμές ηρεμίας και θα σε κάνει να τα ψάχνεις όλο και λιγότερο.

 

3. Βρες μια καινούρια δραστηριότητα η οποία σου επιτρέπει να απελευθερώσεις ένταση

Φαντάσου το σώμα μας σαν ένα μπαλόνι και την ένταση σαν τον αέρα που φυσάμε για να φουσκώσει. Κάποια ένταση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πάντα υπάρχει, αν όμως εμείς συνεχίζουμε να φυσάμε χωρίς να υπολογίζουμε πόσο αυτό αντέχει, κάποια στιγμή θα ακουστεί το «μπαμ» και θα είναι τόσο δυνατό που θα μας ξεκουφάνει. Το να βρούμε μια δραστηριότητα που απελευθερώνει ένταση είναι σαν να αφήνουμε έστω λίγο αέρα να βγει από το στόμιο. Το μπαλόνι δε θα ξεφουσκώσει, θα μας αφήσει όμως περιθώριο να φυσήξουμε λίγο ακόμη. Τι μπορεί να είναι μια τέτοια δραστηριότητα; Το οτιδήποτε. Άλλος ίσως καταφέρει να βγάλει ένταση πάνω από ένα σάκο του μποξ, ένας άλλος πάνω από μια κόλλα χαρτί και ένας τρίτος σε έναν δρόμο τρέχοντας και λιώνοντας σόλες παπουτσιών. Σημασία δεν έχει το τι θα είναι, αλλά το να είναι κάτι καινούριο και αυτό γιατί έτσι έστω για λίγη ώρα μέσα στη μέρα μας θα αναγκαζόμαστε να προσηλωνόμαστε εκεί. Οτιδήποτε καινούριο απαιτεί συγκέντρωση, δε γίνεται μηχανικά. Καταφέρνει λοιπόν να πάρει τη σκέψη μας από αυτό που μας απασχολεί, ακόμη και αν εμείς το νιώθουμε ακόμη εκεί.

 

4. Στη διασκέδαση επιλέγουμε χιούμορ με διαλείμματα μόνο για λίγο μαύρο χιούμορ

Ίσως να μη σου βγαίνει να γελάσεις και αυτό είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Αν όμως θελήσεις να ξεχαστείς με κάποια ταινία ή με κάποιο βιβλίο, μην επιλέξεις κάτι που θα ρίξει την ψυχολογία σου ακόμη περισσότερο, κακό θα σου κάνει αντί καλό. Αντιθέτως μια κωμωδία ή ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από χιούμορ και αυτοσαρκασμό μπορεί να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να χαλαρώσεις. Ίσως να μην είναι ακόμη καλή στιγμή για να αυτοσαρκαστείς ο ίδιος, ωστόσο το να βλέπεις άλλους να το κάνουν με ένα θέμα που εσένα νιώθεις να σε καίει σου περνάει το μήνυμα ότι θα έρθει η στιγμή που θα καταφέρεις να δεις και εσύ με λίγο χιούμορ όλο αυτό που πέρασες, ακόμη και αν το χιούμορ αυτό πηγαίνει στην κατηγορία του μαύρου.

 

5. Αντιστάθμιζε ένα δύσκολο βράδυ με ένα ήρεμο πρωινό

Είναι γνωστό ότι τα βράδια μπορούν να αποδειχθούν πολλές φορές κατά πολύ δυσκολότερα από τη μέρα. Λίγο το ότι είναι εκείνη η ώρα που επιτέλους χαλαρώνουμε από υποχρεώσεις και δουλειές, λίγο η απουσία που κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, λίγο το σκοτάδι και η ευνοϊκή ατμόσφαιρα για περιπλανήσεις του μυαλού που δημιουργεί, λίγο όλα μαζί. Μην αφήνεις όμως ένα άσχημο βράδυ να ακολουθείται από μια χειρότερη ημέρα. Αν καταφέρεις να κοιμηθείς, ακόμη και μετά το ξημέρωμα, άσε τον εαυτό σου να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται. Αν δεν έχεις αυτήν την πολυτέλεια λόγω δουλειάς και λοιπών υποχρεώσεων, δώσε στον εαυτό σου έστω δέκα λεπτά ηρεμίας το πρωί. Φτιάξε τον καφέ σου, κάτσε στον καναπέ σου και άσε για λίγο το μυαλό σου να καθαρίσει. Κι αν το βράδυ σε ξαναβρεί σε αντίστοιχη κατάσταση, μην απογοητευτείς. Ξεκίνησε όμως και το επόμενο πρωινό χαρίζοντας λίγο έστω χρόνο στον εαυτό σου.

 

6. Δίνε προσοχή στις μικρότερες λεπτομέρειες της ημέρας σου

Πιες τον πρωινό καφέ σου αυστηρά στην αγαπημένη σου κούπα. Μπαίνοντας στο αμάξι για να πας στη δουλειά αφιέρωσε μισό λεπτό για να βάλεις πρώτο εκείνο το συγκεκριμένο τραγούδι που πάντοτε σου φτιάχνει τη διάθεση ή για να βρεις το σωστό σταθμό στο ραδιόφωνο. Βρες μια μυρωδιά που αγαπάς, είτε πρόκειται για κάποιο αρωματικό χώρου, είτε για ένα κερί, είτε για μια από εκείνες τις σπιτικές συνταγές με φλούδες από φρούτα και μπαχαρικά σε ζεστό νερό και άσε τα αρώματα να πλημμυρίσουν το χώρο σου. Τακτοποίησε το σημείο του σπιτιού στο οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες σου, είτε αυτό είναι το γραφείο είτε το δωμάτιό σου. Φόρα εκείνο το ρούχο που αγαπάς λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα, γιατί λατρεύεις την υφή του. Γενικότερα, ικανοποίησε τις πέντε βασικές αισθήσεις σου. Οι μικρότερες αλλαγές είναι ικανές να κάνουν τεράστια διαφορά στην ψυχολογία μας, ή έστω να ομορφύνουν λίγο το σύνολο της ημέρας μας.

 

7. Εξακολούθησε να φροντίζεις τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία

Υπάρχει η τάση να αφηνόμαστε όταν περνάμε ζόρια. Για κάποιους ίσως να μην υπάρχει καμία όρεξη για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα ή το μπάνιο. Κάποιοι ίσως δυσκολεύονται να βρουν το μέτρο στο αλκοόλ ενώ άτομα που πριν αθλούνταν ίσως τώρα να μη βρίσκουν την όρεξη ούτε καν για την απλούστερη δραστηριότητα. Το να πάμε κόντρα στην παρόρμηση αυτή δεν πρόκειται να διορθώσει την κατάσταση, δε θα μας αφήσει όμως να πέσουμε και δέκα επίπεδα πιο κάτω από εκεί που είμαστε. Αντίστοιχα, αν πριν είχαμε κάποιες συνήθειες που στόχο είχαν να βοηθάνε την ψυχική μας υγεία, είτε αυτά ήταν κάποια χόμπι είτε οι επισκέψεις σε κάποιον ειδικό, τώρα δεν είναι η σωστότερη στιγμή για να τις αφήσουμε όσο και αν νιώθουμε να το θέλουμε.

 

8. Μην κρατάς μέσα σου όσα νιώθεις να σε πνίγουν

Είναι επόμενο να έρχονται κάποιες στιγμές που νιώθεις να αγγίζεις τα όριά σου. Που νιώθεις τις σκέψεις στο μυαλό σου να πληθαίνουν τόσο, που πλέον δε χωράνε να μείνουν όλες εκεί. Αντί να τις καταπιέζεις όμως και να τις στριμώχνεις όπως στριμώχνονται οι επιβάτες σε λεωφορεία τις καυτές ημέρες του Αυγούστου, βρες έναν τρόπο να τις βγάλεις από μέσα σου. Μίλα με ένα φίλο, μίλα, μίλα, μίλα, μέχρι να κουραστούν οι μύες του στόματός σου. Αν δε θες να πεις λέξη σε άλλο πρόσωπο, πάρε ένα χαρτί και γράψε πάνω του από τη μεγαλύτερη σκέψη σου μέχρι τη μικρότερη και πιο φευγαλέα. Γράψε όσα θες να πεις στον άλλον ή όσα νιώθεις πως ίσως έκανες λάθος. Παραδέξου σε μια κόλλα όσα δεν τόλμαγες να παραδεχθείς σε ανθρώπους. Και αν τελειώνοντας νιώσεις άβολα με την ύπαρξη του χαρτιού αυτού, πέτα το, σκίσ’ το ή βάλ’ του φωτιά και κάψ’ το. Κανείς δεν το έχει δει ούτε χρειάζεται κανείς να το διαβάζει. Αν δε νιώθεις ότι θες, μην το διαβάσεις ούτε καν εσύ. Άσε το όμως να πάρει πάνω του ένα κομμάτι βάρους που για λίγο φάνταζε ασήκωτο.

 

9. Άλλοι το λένε εργασιοθεραπεία και άλλοι επαγγελματική εξέλιξη

Παλιό το κόλπο και δοκιμασμένο. Επικεντρώσου για λίγο στη δουλειά και ρίξε κάμποσες από τις δυνάμεις σου εκεί. Χάρισέ σου μερικές μικρές νίκες, κυνηγώντας πράγματα που είχες παραμελήσει για καιρό ή παλεύοντας για έναν στόχο τον οποίο μέχρι τώρα θεωρούσες δευτερεύον. Γέμισε το χρόνο σου με κάτι που νιώθεις να αποδίδει και άσε τον εγκέφαλό σου να βρει μια ασχολία που του φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα για να αφήσει σκέψεις και δυσκολίες στην άκρη. Αν η δουλειά σου δε σου προσφέρει αυτήν την πολυτέλεια προσπάθησε να γεμίσεις το κενό αυτό με κάτι που ανέκαθεν σε πάθιαζε, είτε αυτό είναι κάποιο χόμπι, είτε κάποιο όνειρο που έμοιαζε απλησίαστο αλλά ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι με λίγη περισσότερη από το συνηθισμένο προσπάθεια, δεν είναι άπιαστο.

 

10. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή θαυματουργό κουμπάκι δεν υπάρχει. Ακόμη και στα παραμύθια να κοιτάξουμε μαγικά φίλτρα θα δούμε ότι φτιαχνόταν μονάχα για να ερωτευτείς, ποτέ για το αντίθετο. Μην αφήσεις λοιπόν τον εαυτό σου να απογοητευτεί γιατί «ξεπέρασε το χρονικό όριο». Ποιος εκείνος που το όρισε άλλωστε και ποιος εκείνος που κατάφερε να μετρήσει πόσα γυρίσματα του ρολογιού θέλει μια σχέση για να ξεπεραστεί; Αυτό όμως δε σημαίνει και επανάπαυση. Κάνε όσα περνάνε από το χέρι σου για να νιώθεις λίγο καλύτερα μέρα με τη μέρα και σε κάθε πισωγύρισμα δίνε σου και λίγο χρόνο ακόμη. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις κάποιους χωρισμούς, το αντίθετο. Η μόνη περίπτωση όμως να γίνει ακατόρθωτο είναι αν αρχίσεις να το αντιμετωπίζεις σαν τέτοιο.

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη