Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Το ίδιο και περισσότερο ο σύντροφος. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως στα δύσκολα, όταν για κάποιο λόγο το ταίρι μας περνάει μια δύσκολη περίοδο, για όποιο λόγο, η σχέση δοκιμάζεται αναμφισβήτητα. Και μπορεί θεωρητικά, όλοι να δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε τον άνθρωπό μας στη δυσκολία του, στην πράξη όμως το εγχείρημα της στήριξης μπορεί να έχει προκλήσεις. Διότι άνθρωποι είμαστε και μάλιστα με αδυναμίες, επομένως και η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη, αλλά και κανείς δε μας δίνει εγχειρίδιο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.

Είτε πρόκειται για μια αναποδιά της καθημερινότητας, είτε για κάτι κεφαλαιώδες όπως μια απώλεια ή ένα πρόβλημα υγείας, όταν ένας από τους δύο βρίσκεται σε ένα ζόρι, οι ισορροπίες της σχέσης ανατρέπονται και κάπως πρέπει να διατηρηθούν για να μη διαλυθεί συλλήβδην το οικοδόμημα. Αν επομένως η σχέση αυτή έχει αξία για εμάς, αν η συνέχισή της είναι πολύτιμη, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε. Και για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα είναι σημαντικό να το έχουμε επεξεργαστεί.

Συνήθως κάτι που συμβαίνει όταν ανακύπτει ένα πρόβλημα κι ειδικά αιφνίδια, είναι ότι ο καθένας χάνεται στις δικές του σκέψεις. Αναλύει την κατάσταση με βάση τα δικά του βιώματα και τη δική του οπτική. Έτσι όμως, συχνά δεν ακούει τον άλλον κι ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνεται τη δική του συναισθηματική κατάσταση. Το να συζητάμε για ένα θέμα, να το αναλύουμε, δε σημαίνει αυτόματα ότι ακούμε τον συνομιλητή μας. Επομένως έχει σημασία να δώσουμε την ευκαιρία, ειδικά σε αυτόν που βρίσκεται άμεσα μέσα στο πρόβλημα, να εκφραστεί, να μοιραστεί τους φόβους και τις αγωνίες του και τελικά με αυτόν τον τρόπο να μας δείξει τi χρειάζεται από εμάς για να βοηθηθεί.

Το να δώσουμε στο ταίρι μας την ευκαιρία να μιλήσει κι εμείς να το ακούσουμε προσεκτικά, δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει και να συμφωνήσουμε με την άποψή του. Κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Μέσα από την αντίθεση, πολλές φορές μπορεί να έρθει η λύση. Το γεγονός ότι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο εξαιρετικά βοηθητικό, αφού μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτόν που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, δείχνοντάς του δρόμους που δε φανταζόταν.

Μια άλλη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσουμε προσπαθώντας να στηρίξουμε το ταίρι στα δύσκολα, είναι το να προτάσσουμε σε κάθε μας συζήτηση για το ζήτημα, είτε τις δικές μας ανάγκες, είτε τις ανάγκες της σχέσης ή της κοινής ζωής μας. Ανθρώπινο, αλλά αχρείαστο και δυνητικά επικίνδυνο. Όταν ο άλλος καλείται να διαχειριστεί μια κρίση στη ζωή του, καλώς ή κακώς είναι ο πρωταγωνιστής, όχι από εγωκεντρισμό ή εγωπάθεια, αλλά επειδή έτσι τα φερε η τύχη. Άρα το θέμα συζήτησης είναι αυτός και το πρόβλημά του. Αν τον βοηθήσουμε να σταθεί όρθιος σε αυτή τη διαδικασία, όλα σιγά σιγά θα μπουν στο δρόμο τους.

Και φυσικά, εξίσου ή και περισσότερο αχρείαστη είναι η κριτική. Η στάση τύπου «στα ‘λεγα εγώ…», διαχρονικά δε βοήθησε ποτέ και κανέναν, έστω κι αν όντως τα λεγες εσύ. Αυτή είναι μια συζήτηση, που αν πρέπει καλά και ντε να γίνει, χρειάζεται άλλο timing, όταν η κρίση περάσει, επέλθει η νηνεμία και το κρύο αίμα. Στο φόρτε της καταιγίδας, μόνο εμπρηστικά μπορεί να λειτουργήσει, προκαλώντας αρνητισμό κι απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, στα δύσκολα, όταν η καθημερινότητά μας επηρεάζεται από τις δυσκολίες που προέκυψαν στο ταίρι μας, η στάση που θα κρατήσουμε μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει σε βάθος χρόνου την ποιότητα της σχέσης μας. Να μας φέρει ακόμα πιο κοντά ή να μας απομακρύνει. Αν όμως καταφέρουμε να περάσουμε τον κάβο παρέα, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθεια.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Πολένα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου