Οι άνθρωποι αγαπάμε τα τυχαία συμπωματικά γεγονότα τα οποία μας συνδέουν με τους άλλους και μας κάνουν να νιώθουμε μοναδικοί. Ένα από αυτά, που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι το να γνωρίσουμε ένα άτομο το οποίο έχει ίδια μέρα γενέθλια με εμάς. Ένα τυχαίο γεγονός το οποίο, όταν συμβαίνει, μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί και να βιώνουμε έντονα το αίσθημα του ανήκειν.

Εάν και στατιστικά η πιθανότητα να γνωρίσουμε κάποιον που έχει γεννηθεί ίδια μέρα με εμάς είναι κάτω του 1% αυτό δεν ισχύει όταν ξεκινάει και μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Σύμφωνα με το παράδοξο των γενεθλίων, σε μια ομάδα 23 ατόμων η πιθανότητα 2 άτομα να έχουν κοινή μέρα γενεθλίων είναι άνω του 50%. Από στατιστικής άποψης, όμως, ελάχιστοι θα είναι οι άνθρωποι που θα γνωρίσουν άτομο με το οποίο θα έχουν ίδια μέρα γενέθλια κι αυτό κάνει το συγκεκριμένο τυχαίο γεγονός ξεχωριστό. Ταυτόχρονα, όταν βρίσκουμε έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινή μέρα γέννησης αισθανόμαστε πως μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό που ξεπερνάει τα πλαίσια της απλής σύνδεσης.

Σε κάποιους πολιτισμούς, η κοινή μέρα γέννησης θεωρείται ως σημάδι κοινής μοίρας των ατόμων ή ειδικού δεσίματος. Σε αυτές τις κοινωνίες, θεωρείται πως οι άνθρωποι που μοιράζονται κοινή ημερομηνία γέννησης μοιράζονται και κοινά στοιχεία του χαρακτήρα και της πορείας τους. Η σχέση που αναπτύσσουν, δεν είναι μια τυχαία συνύπαρξη αλλά μια καρμική σχέση, που απώτερο στόχο έχει να δημιουργηθεί μια συνεκτική σχέση βασισμένη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις, ανά τους αιώνες, ανάλογα με την ημερομηνία που έχει γεννηθεί κάποιος, έχει και συγκεκριμένα ταλέντα, ιδιότητες και σκοπό στη ζωή και το να βρεις άλλο ένα άτομο με κοινή ημερομηνία γέννησης σημαίνει πως έχεις έναν ισχυρό σύμμαχο για να εκπληρώσεις τον σκοπό σου.

Παρόλο που τα προαναφερόμενα διαφαίνεται πως έχουν καθαρά μια συμβολική βάση, πολλοί είναι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν πως η κοινή ημερομηνία γέννησης δεν είναι απλώς μια στατιστική σύμπτωση αλλά μια εμπειρία που την ξεπερνάει. Μέσα από αυτό το τυχαίο γεγονός αυξάνεται η αυτοεκτίμηση που νιώθουν οι άνθρωποι. Αυτή η κοινή πληροφορία που μας ενώνει μας κάνει να νιώθουμε πως είμαστε ξεχωριστοί διότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι στατιστικά αδιανόητο. Σε μια εποχή, δε, που η δια ζώσης επικοινωνία και ο διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών όπως η ημερομηνία γέννησης σπανίζουν το να το καταφέρουμε έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Μπορεί να θεωρηθεί, από ψυχολογικής πλευράς, ως ένα επίτευγμα το οποίο μας κάνει να βιώνουμε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό στα ίδια επίπεδα με το να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μας. Ο εγκέφαλος εκείνη τη στιγμή απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την κοινωνική ανταμοιβή ενισχύοντας περαιτέρω την αίσθηση σημαντικότητας και την αξία μας. Κατά το άκουσμα της κοινής ημερομηνίας γέννησης πολλοί αναφέρουν πως αυτό συνέβαλε καθοριστικά να «σπάσει ο πάγος» και να κυλήσει η συζήτηση πιο ομαλά, επιδιώκοντας να μάθουν ακόμα παραπάνω πληροφορίες για το άλλο άτομο.

Αυτή η επιδίωξη να μάθουμε τον άλλον καλύτερα, αποσκοπεί στο να δημιουργήσουμε κοινά στοιχεία τα οποία μας ενώνουν εκτός από την ημερομηνία γέννησης. Μια σειρά στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν πως τελικά, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε τα κοινά στοιχεία είναι πολλά περισσότερα και σε αυτά χρειάζεται να εστιάσουμε. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυτή η αίσθηση μοναδικότητας συμβάλλει στη δημιουργία πιο στενών σχέσεων και μειώνεται η απόσταση μεταξύ μας.

Η εύρεση ατόμων με τα οποία έχουμε γεννηθεί ίδια μέρα αποτελεί μια πρόκληση της στατιστικής και της ψυχολογίας και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων. Πέρα από το γεγονός πως είναι ένα στατιστικά σπάνιο γεγονός έχει βαθιές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Μέσα από αυτό το φαινόμενο διαφαίνεται πως η ανθρώπινη αντίληψη και ψυχολογία είναι επιρρεπής σε μικρά τυχαία γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες δε θα έπρεπε να μας επηρεάζουν. Πιστεύεται πως τελικά το να βρίσκουμε κάποιον με τον οποίον μοιραζόμαστε κοινή μέρα γέννησης δεν είναι ένα ακόμα τυχαίο στατιστικό γεγονός αλλά μια εμπειρία που καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν και της σύνδεσης.

Συντάκτης: Τρύφων Κάμπο