

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και το απρόβλεπτο έχει γίνει η νέα κανονικότητα, χρειαζόμαστε κάποιες σταθερές. Κάτι να μας κρατάει γειωμένους, να μειώνει το άγχος που γεννά η ανασφάλεια και να μας βοηθά να παραμένουμε ψυχικά υγιείς. Μια από αυτές τις σταθερές είναι και η φιλία.
Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη τους φίλους. Χρειαζόμαστε κάποιον να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας, να δημιουργούμε. Η φιλία είναι κάτι πολύ περισσότερο από διασκέδαση – είναι στήριγμα, είναι συναισθηματική ασφάλεια, είναι παρουσία. Ένας αληθινός φίλος δεν είναι απλώς «η καλή παρέα». Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ζωής μας. Είναι η οικογένεια που επιλέξαμε, όχι εκείνη στην οποία τύχαμε.
Ποια είναι όμως τα 5 χαρακτηριστικά που έχει ένας έμπιστος φίλος και τον κάνουν να ξεχωρίζει από έναν απλό γνωστό ή έναν τυπικό φίλο;
1. Αυθεντικότητα:
Ο πραγματικός φίλος είναι αληθινός στις συναναστροφές σας. Δεν έχει κρυφή ατζέντα, δεν υποκρίνεται και φροντίζει να μοιράζεται μαζί σου όλα όσα τον ενοχλούν ή τον κάνουν χαρούμενο. Η επικοινωνία που έχετε είναι ανοιχτή και βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και την ενεργητική ακρόαση κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πως ακούγεσαι και αυτό που λες έχει σημασία.
2. Εχεμύθεια:
Οι αληθινοί φίλοι είναι άνθρωποι που ξέρουν να κρατούν μυστικά. Μέσα από αυτή την εχεμύθεια χτίζεται ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης. Νιώθεις ασφάλεια να εκφραστείς, γιατί γνωρίζεις εξ αρχής πως όλα όσα θα αναφέρεις δε θα διαρρεύσουν προς τα έξω κι αυτό σου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτή η ασφάλεια είναι που διαφοροποιεί μια πραγματική φιλία από την απλή γνωριμία.
3. Συνέπεια:
Ένας αληθινός φίλος είναι αξιόπιστος. Δεν είναι «παρών» μόνο όταν όλα πάνε καλά, αλλά κυρίως όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Δεν εξαφανίζεται όταν δεν τον βολεύει. Δε φεύγει όταν οι καταστάσεις στη ζωή σου δυσκολεύουν και εμφανίζεται ξανά μόνο όταν είσαι ευχάριστος. Είναι καθημερινά δίπλα σου επιδιώκοντας μια τακτική επικοινωνία που συμβάλλει στον χτιστεί μια αφοσίωση στη σχέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι το πρώτο άτομο το οποίο θα καλέσεις σε μια προκλητική και δύσκολη στιγμή της ζωής σου.
4. Ενσυναίσθηση:
Δεν είναι απλά το να σε ακούει. Είναι το να προσπαθεί να δει τα πράγματα μέσα από τα δικά σου μάτια. Να «μπαίνει στα παπούτσια σου». Κι ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο το να σε ακούσει ενεργητικά αλλά το να μπει στη διαδικασία να δει μέσα από τα μάτια σου όσα αναφέρεις ή να μπει στα δικά σου παπούτσια, για να βιώσει μια κατάσταση μέσα από τη δικιά σου οπτική. Η ενσυναίσθηση είναι η υπέρτατη δεξιότητα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να θεωρείται ως ένας πραγματικός φίλος.
5. Προσωπική και κοινή εξέλιξη:
Ένας φίλος δε στέκεται μόνο δίπλα σου – σε σπρώχνει και μπροστά. Σε ενθαρρύνει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, να τολμήσεις, να αναπτυχθείς. Μοιράζεται μαζί σου ιδέες, γνώσεις, στιγμές χαράς και επιτυχίας. Θα είναι το άτομο αυτό το οποίο θα σε ενθαρρύνει να πας μπροστά, θα μοιράζεται μαζί σου νέες γνώσεις και θα χαίρεται με κάθε μικρό και μεγάλο επίτευγμα. Θα είναι ο άνθρωπος με τον οποίον θα έχετε κοινούς στόχους στη ζωή και ο ένας θα βοηθάει τον άλλον στην εκπλήρωσή τους.
Η σχέση με έναν πραγματικό φίλο χτίζεται σταδιακά, έχοντας περάσει μαζί κοινές εμπειρίες που συνέβαλαν να έρθετε πιο κοντά. Είναι το κοντινότερό σου άτομο, το οποίο γνωρίζεις πως θα είναι εκεί, να σε στηρίξει στις προκλήσεις σου και να χαρεί με τα κατορθώματά σου. Δεν είναι απλά ένας γνωστός με τον οποίον έχεις επιφανειακές και περιστασιακές σχέσεις, χωρίς ουσιαστική σύνδεση, ούτε ένας απλός φίλος ο οποίος θα κανονίσετε να βγείτε για να πείτε απλά τα τυπικά. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχεις περάσει πάνω από 200 ώρες κοινού ποιοτικού χρόνου κι αυτός ο χρόνος είναι μια επένδυση για τη συνολική σου ευημερία.
Η ψυχολογία υποστηρίζει πως η ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων σχετίζεται άμεσα με την ψυχική μας ευημερία και την ικανότητα να αντέχουμε τις δυσκολίες της ζωής. Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω πέντε χαρακτηριστικά στους ανθρώπους γύρω μας –και επενδύοντας χρόνο σε αυτούς– μπορούμε να καλλιεργήσουμε πραγματικές φιλίες και, μέσα από αυτές, να χτίσουμε τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα.
Η φιλία είναι μια αμοιβαία υπόσχεση. Και όπως κάθε τι πολύτιμο, θέλει χρόνο, φροντίδα και παρουσία. Όταν όλα αυτά υπάρχουν, τότε –ναι– έχεις βρει τον πραγματικό φίλο.