Κοιμούνται και ξυπνάνε μαζί. Το παίρνει μαζί του όπου πάει. Του λέει θέλω αυτό, του απαντάει κάνε εκείνο. Σίγουρα θα έχετε συναντήσει πολλούς τέτοιους τύπους εκεί έξω, εύχομαι να μην έχετε μπλέξει κιόλας μαζί τους.
Άσπρο, μαύρο, χρυσό, ασημί, μπρορδοροδοκόκκινο, ό, τι χρώμα και να είναι το κινητό τους, σε μέγεθος από παντόφλα μέχρι βατραχοπέδιλο είναι ο τρίτος της σχέσης σας.
Απαραίτητα συνδεδεμένοι μέρα-νύχτα σε facebook, viber, skype, what’s app, μόνιμοι πελάτες στο Instagram. Χώρια κλήσεις και μηνύματα. Οι ειδοποιήσεις τους είναι σαν τα Jumbo, πετάγονται από παντού.
Βέβαια, υπάρχει και το άλλο άκρο, για να λέμε την αλήθεια. Αυτοί που έχουν μείνει στην προ smartphone εποχή, και το κινητό τους χρησιμεύει μόνο για τηλέφωνα. Και θα μου πείτε τώρα πού είναι το κακό, τόση ώρα έκραζες τους από πάνω, αποφάσισε.
Όχι κύριοι, και τα δύο άκρα είναι άκρως εκνευριστικά και επικίνδυνα σπορ. Απειλούν τα νεύρα μας και τη σωματική σας ακεραιότητα, ναι, ναι. Ακούστε τα λοιπόν κι εσείς τώρα.
Λέω πριν κάτι μήνες στο δικό μου: «Κατέβασε το viber να στέλνουμε καμιά χαζομάρα ή να κάνουμε βίντεο κλήσεις άμα τύχει» και έχει μείνει να με κοιτάει όπως ο Ταρζάν την Τζέιν. «Εμείς στο χωριό μου δεν είχαμε τέτοια. Δεν τα ξέρω εγώ αυτά τα φακίρικα, μη με μπλέκεις, ρε μωρό μου», μου κάνει.
Κάτσε βρε παλικάρι μου. Ρουτίνα είναι αυτή, θέλει το κατιτίς της να αναθαρρέψει μέσα στην κούραση και τη μονοτονία. Και τι καλύτερο από μια φωτογραφία, ένα βιντεάκι, ένα χαζό αυτοκόλλητο για να σου φτιάξει τη μέρα όταν είσαι στη δουλειά, τη σχολή ή οπουδήποτε μακριά απ’ τον άλλον.
Καλές είναι και οι κλήσεις, βέβαια. Τι πιο ευχάριστο απ’ το να λες καλημέρα με την τσίμπλα στο μάτι στις 7 το πρωί που δεν ξέρεις και εσύ ακόμα σε τι γλώσσα μιλάς. Στο τέλος της μέρας, κάπου μεταξύ του θηλυκού βάφω τα νύχια μου και κάνω τις μάσκες μου και του αρσενικού πίνω μπιρόνια και βλέπω ΤσουΛου με τους φίλους μου, όλοι μας χρειαζόμαστε μια γλυκιά ή πικάντικη καληνύχτα.
Άντε τώρα να την πεις ανάμεσα στους κάφρους, με κίνδυνο να φας το δούλεμα της ζωής σου, ή με τη μάσκα σαν το φάντασμα της όπερας, να σου σπάσει κιόλας να γίνει η μάπα πλισές.
Τα τηλέφωνα λοιπόν, δεν είναι για όλες τις ώρες, θέλουν λίγο χώρο και ιδιωτικότητα, και άντε να βγάλεις άκρη μες στο σπίτι με μπαμπάδες, μαμάδες, αδέρφια, σκυλιά, γατιά κλπ. Στη δουλειά δε, δεν το συζητώ, λίγο να σε πάρει το μάτι του αφεντικού ή του προϊστάμενου να χαζολογάς και την επόμενη σε βλέπω στην ουρά του ΟΑΕΔ.
Ενώ τα μηνυματάκια φεύγουν πιο εύκολα, γρήγορα και δη στα μουλωχτά, πώς να το κάνουμε. Στέλνεις ό, τι θες, αθώο ή πονηρό, χωρίς να χρειαστεί να το δει ή να το ακούσει κανένας. Προσωπικά θεωρώ ότι οι πιο διεγερτικές συζητήσεις, εγκεφαλικά και σαρκικά έγιναν στο messenger -Zuckerberg ποντάρουμε στο απόρρητο, μη μας κάψεις.
Άσε που όταν είσαι αραχτός στην κρεβατάρα σου ανοίγεις εκεί την κάμερα και έχεις HD εικόνα και ήχο, που να τρέχεις τώρα αυτοκίνητα, λεωφορεία, μετρό, τράμ, βροχές, χιόνια, χαλάζια! Σας άρεσε, ε; Παραλίγο να το πιστέψω κι εγώ.
Ας βάλουμε τώρα και την παράμετρο «διαβάστηκε» στο παιχνίδι. Ή ακόμα χειρότερα το «διαβάστηκε και ο παραλήπτης χέστηκε». Συγγνώμη κιόλας, αλλά δεν άντεξα. Εδώ σας θέλω, έχουν κλείσει σπίτια με τέτοιες πατέντες. Τι γίνεται όταν βλέπεις το καμάρι σου να είναι online σε 2-3 app ταυτόχρονα και παρόλα αυτά δε μιλάει μαζί σου;
Ακόμα και οι υπεράνω, αφού το παίξουμε και καλά αδιάφοροι για λίγο, είμαστε ικανοί να ρωτήσουμε μέχρι και για το δυόσμο μέσα στο μοχίτο προκειμένου να έχουμε την προσοχή του άλλου όταν είναι έξω.
Και αν δεν απαντήσει; Εντάξει, εκεί αρχίζουν στο μυαλό μας τα κλασικά σενάρια, λες να τον/ την πότισε κανείς και να τον αποπλανήσει και διάφορα τέτοια εξωγήινα.
Ξεκολλήστε βρε απ’ τις οθόνες. Βγείτε έξω να μιλήσετε, να το ζήσετε κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια. Καλά είναι και τα κινητά, αλλά είναι υποκατάστατα. Όλο μέλι, μέλι και από τηγανίτα τίποτα.