«Τα φοιτητικά τα χρόνια είναι τα καλύτερα» μας λέγανε και φτάσαμε να πάρουμε πτυχίο για να καταλάβουμε το γιατί. Ακολουθεί κοινωνικό μήνυμα γι’ αυτούς που έχουν ακόμα την τύχη να πιάνεται ο κώλος τους στα έδρανα, ξύλινα ή πλαστικά, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την κάτω Ραχούλα. Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράφτε. Ακολουθεί ο δεκάλογος του κατά λάθος ενήλικου, ευρέως γνωστού και ως «φοιτητή».
1.Κανόνας πρώτος και απαράβατος: Οι ώρες από 8 έως και 10 βγαίνουν μόνο σε βραδινές. Για εσένα 6 το πρωί είναι η ώρα που γυρνάς στο σπίτι για ύπνο κι ευτυχώς όχι η ώρα που ξυπνάς για τη δουλειά. Ζήσε λοιπόν τώρα που μπορείς βράδια που θ’ αφήσουν ιστορία. Πήγαινε σε πάρτι, διοργάνωσε κι εσύ ένα που να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αυτές οι κραιπάλες δεν είναι για πάντα. Κυριότερος λόγος ότι αργότερα δε θα έχεις ίδιο χρόνο και αντοχές. Highlight: η σαββατοκυριακάτικη 48ωρη αγρυπνία πριν το δευτεριάτικο μάθημα. Ή αλλιώς «μπαρ- σχολή, σημειώσατε χ».
2.Ο μηνιαίος προϋπολογισμός υφίσταται μέχρι τις 25 του μηνός. Μετά ξεκινάει η γνωστή δίαιτα του ρέστου φοιτητή. Τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα νιώθεις σαν πρωταγωνιστής στο survivor. Συνήθως τη βγάζεις με ξηρά τροφή, από μπισκότα μέχρι μακαρόνια στην καλύτερη. Να ’ναι καλά αυτός που σκέφτηκε να βάλει μπόλικες θερμίδες στο άμυλο δηλαδή. Fact: τώρα άρχισες να εκτιμάς τα ταπεράκια με το φαγητό της μαμάς και την αρετή της αποταμίευσης.
3.«Αν τα ξύδια ήταν ταξίδια θα ’χαμε γυρίσει όλο τον κόσμο». Ταξιδέψτε λοιπόν. Είτε για ρακές μέχρι την Κρήτη είτε για μπύρες στη Γερμανία. Υπάρχουν και φθηνοί τρόποι και προορισμοί για να περάσετε καλά. Πλεονεκτήματα: επιστρέφεις με καινούριες εμπειρίες, γνωριμίες και μπαταρίες.
4.Πάρε μέρος σε εθελοντικές δράσεις. Θα νιώσεις πλήρης και δυνατός μέσα από την προσφορά. Υπάρχουν πολλοί που έχουν την ανάγκη σου εκεί έξω και εσύ διαθέτεις αρκετό χρόνο και ενέργεια για να τους βοηθήσεις. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις- εντός και εκτός πανεπιστημίου- είτε ανησυχείς για τον άνθρωπο είτε για το περιβάλλον. Βρες αυτή που σε εκφράζει.
5.Ζήσε λίγο έντονα. Το να περπατάς στα φρεσκοσφουγγαρισμένο πάτωμα της μάνας σου έχει καταντήσει βαρετό, δοκίμασε κάτι καινούριο. Κι αν κλάνεις μέντες με extreme καταστάσεις τύπου ελεύθερη πτώση, υπάρχουν πάντα τα χειμερινά και θαλάσσια sports. Σου μιλάει αυτή που πρώτα έκανε rafting και μετά έμαθε ποδήλατο στα 22 της. Γενικά αθλήσου, έστω κι αν αυτό σημαίνει να μην πάρεις το ασανσέρ στη σχολή! Πρόταση: τα escape rooms και το paintball είναι στα πάνω τους.
6.Κάνε κάτι καινούριο κάθε βδομάδα. Δεν αναφέρομαι σε δύσκολα ή δαπανηρά πράγματα. Μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις, να κατασκευάζεις, να παίζεις κιθάρα, μέχρι και να φτάσεις Β2 στα Ισπανικά. Το ίντερνετ δεν είναι μόνο για το fb, δοκίμασε να ψάξεις και θα εκπλαγείς. Και τώρα που το ανέφερα, πάμε στο 7.
7.Αποστολή Hakuna Matata. Κλείσε κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ, ό, τι έχεις τελοσπάντων και πέρνα ένα διήμερο όπου και όπως θέλεις εσύ. Μπορείς να μείνεις σπίτι, να φας junk food μέχρι σκασμού και χωρίς τύψεις να πέσεις σε κώμα μέχρι την επόμενη μέρα. Αν πάλι προτιμάς την πιο ενεργητική εκδοχή του κρεβατιού κάνε ένα sex marathon με τη σχέση σου. Ιδανικά πάρε λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο και όπου σε βγάλει. Φύγε από τον θόρυβο της πόλης. Κάνε ένα βραδινό μπάνιο στη θάλασσα ή αν προτιμάς βουνό στήσε τη σκηνή σου και κοιμήσου κάτω απ’τα αστέρια.
8.Γνώρισε τον εαυτό σου. Βρες τα θέλω σου, κάνε όνειρα και σχέδια για τη μετέπειτα ζωή σου με το επάγγελμα και τον άνθρωπο που θα επιλέξεις. Ασχέτως που δεν μπορείς να τα πραγματοποιήσεις άμεσα, θα σου δώσουν την ώθηση να τα κυνηγήσεις. Δούλεψε, κάνε θυσίες, γιόρτασε με τις επιτυχίες, αλλά δέξου και την αποτυχία. Ηθικό δίδαγμα: Μη μετανιώνεις για τίποτα απ’ όσα έκανες. Αν δεν κάνεις τώρα λάθη, πότε; Και αυτά δικά σου είναι.
9.Γέλα μέχρι δακρύων και το αντίστροφο. «Οι άντρες δεν κλαίνε», «οι γυναίκες είναι υπερβολικά ευαίσθητες». Μη βάζεις στην πρέσα τα συναισθήματά σου για τα στερεότυπα. Κάπως έτσι γεμίσαμε από 40άρηδες με κρίση ταυτότητας και απωθημένα, μη γίνεις ένας απ’ αυτούς. Συμβουλή: Μάθε να λες ναι και όχι. Τα όρια υπάρχουν για να τα βάζεις και να τα ξεπερνάς.
10.Διάβασε. Η γνώση είναι όπλο. Ενημερώσου, σκέψου, αμφισβήτησε. Η μόρφωση και η πνευματική καλλιέργεια δεν είναι οι καλοί βαθμοί στη σχολή, είναι ο τρόπος ζωής έξω από αυτή. Τα περιοδικά, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα κόμικς που διαβάζεις αντανακλώνται στο ποιος είσαι και το πώς βλέπεις τον κόσμο γύρω σου.
Αν με ρωτάς, καλύτερα να ζεις και λίγο στα άκρα, παρά στην άκρη. Δώσε στα φοιτητικά σου χρόνια μια δόση τρέλας, εικόνες, ήχους και χρώματα για να ‘χεις να θυμάσαι. Συνταγή δεν υπάρχει, μόνο ελευθερία και φαντασία. Μαγείρεψέ τα όπως θες εσύ και φα’ τα με το κουτάλι!