Κάθε άνθρωπος εκπέμπει μια ενέργεια στους γύρω του. Αυτή, αντανακλάται σε άλλους με θετικό και σε άλλους με αρνητικό τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ διαφορετικές ενέργειες, γεγονός που σηματοδοτεί ότι δύσκολα θα ταιριάξουν. Αρκετά συχνά, προσπαθούμε να αλλάξουμε την ενέργειά μας προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί. Προσπαθούμε να γίνουμε είτε πιο συγκαταβατικοί, είτε πιο εξωστρεφείς ή κοινωνικοί. Αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο εκ πρώτης. Σε μια κοινωνία υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, που γεννά το ερώτημα του πώς θα μπορούσες να αλλάξεις την ενέργειά σου ώστε να αλλάξεις κατ’ επέκταση και τη συμπεριφορά σου;
Για παράδειγμα, σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων. Παρατήρησε την παρέα σου. Όλοι συζητάτε το ίδιο θέμα. Πώς όμως προσεγγίζει ο καθένας τις διαφορετικές οπτικές; Πώς αντιλαμβάνεστε τα ακουστικά ερεθίσματα; Θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμα και ο τόνος της φωνής όταν μιλάμε για ένα θέμα αλλάζει από άτομο σε άτομο. Όταν παράγεται ομιλία, εκπέμπονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μετατρέπουν την ομιλία σε ενέργεια. Αυτή η ενέργεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο κι επηρεάζει την πορεία μιας συζήτησης. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η στάση που κρατάει ο καθένας μετά από ένα τσακωμό. Κι εκεί υπάρχει ενέργεια. Κάποιος με αρνητική ενέργεια, θα στρέψει το βάρος του τσακωμού και των ευθυνών στον άλλον. Θα αποποιηθεί, δηλαδή, ευθυνών. Από την άλλη, ένας άλλος άνθρωπος που είναι ειλικρινής, με θετική αύρα και διάθεση για εξομάλυνση της κατάστασης θα αποδεχτεί τα λάθη του. Θα έχει το θάρρος να παραδεχτεί ότι εδώ φταίει ενώ εκεί όχι. Θα μπορεί να κατευθύνει σωστά τη
κουβέντα, αποδεχόμενος την κατάσταση.
Με τους παραπάνω όρους, το μυαλό μας πάει στη φυσική. Όροι που τους έχουμε ήδη συναντήσει από τα χρόνια του δημοτικού αλλά τότε ήμασταν αρκετά μικροί για να κατανοήσουμε τη σχέση που έχει η φυσική με την πραγματική ζωή, που σαφώς είναι τεράστια καθώς πηγάζει από παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί, αποδειχθεί, επανεξεταστεί, εδώ και πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας, με τη φυσική μας ζωή. Εξ ου κι ο όρος θετική κι αρνητική ενέργεια.
Η συμπεριφορά μας λοιπόν, είναι η ενέργεια που αποφασίζουμε να μεταδώσουμε. Ένας καλός ακροατής, εκείνος που κάνει μια παύση πριν εξοστρακίσει απαντήσεις, ο ψύχραιμος άνθρωπος, ο ορθολογιστής ίσως, είναι συχνά αυτός που τα καταφέρνει καλύτερα στις επικοινωνίες του. Κι αυτό, όχι γιατί έχει διαρκώς αυτό που πιο πάνω ονομάσαμε θετική ενέργεια, αλλά γιατί βρίσκεται σε σύνδεση κι επαφή με το περιβάλλον του και μπορεί να λάβει αυτό που στέλνεται και να το μετατρέψει επαναπροσδιορίζοντάς το. Ακριβώς αυτό που κάνει κι ολόκληρο το σύμπαν να κινείται. Είναι λοιπόν το «λαμβάνω-φιλτράρω-ξαναστέλνω» που έχει νόημα κι όχι μια συγκεκριμένη θετική στάση εξ αρχής.
Από την άλλη, ένας άνθρωπος με αρνητική ενέργεια, στερείται αυτής ακριβώς της δυνατότητας, καθώς οι κεραίες του παραμένουν κλειστές, σαν ένα σώμα με σκούρο πυρήνα που ρουφάει ό,τι πάνω του πέφτει. Είναι το ίδιο άτομο που στις παρέες προτιμάει να μιλάει για προβλήματα πάρα για λύσεις. Η αρνητική του ενέργεια, γεννά και πάλι μια άρνηση. Υιοθετεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς που θεωρεί ότι τον βολεύει και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Και τελικά αυτός είναι κι ο λόγος που νιώθει αποκομμένος από αυτό.
Είναι τελικά εμφανές ότι η ενέργειά μας επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Ή μάλλον, είναι η συμπεριφορά μας. Αλλάζοντάς την, αλλάζουμε και τα μοτίβα της. Κι ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο θέλουμε να νομίζουμε. Αρκεί να αρχίσουμε να ακούμε λίγο περισσότερο, να βλέπουμε λίγο πιο καθαρά, να νιώθουμε και λίγο πιο πέρα από τη σφαίρα του μικρόκοσμού μας. Να έρθουμε με δυο λόγια σε αρμονία με τον κόσμο γύρω μας. Ας πάρουμε παράδειγμα από τη φύση. Μάς έχει διδάξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου