Πολλές φορές, σε μια σχέση που έχει κάνει τον κύκλο της και πλέον δεν έχει τίποτα παραπάνω να δώσει, κανείς δεν έχει το θάρρος να το παραδεχτεί και να πάρει την καταληκτική απόφαση. Ο χωρισμός και η μοναξιά είναι επώδυνα κι όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, μοιράζεται την καθημερινότητα με τον άνθρωπό σου, γεγονός που σε κάνει να μη θες να ξεβολευτείς αναζητώντας την πραγματική ευτυχία. Κι ας είναι γεγονός ότι πολλές σχέσεις φτάνουν κάποια στιγμή σε ένα τέλμα κι αρχίζεις να βαλτώνεις μέσα σε αυτές. Οι άνθρωποι τρομάζουμε μπροστά στις αλλαγές. Όταν διαταράσσονται οι ισορροπίες μας, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, προτιμώντας τις σίγουρες και δοκιμασμένες καταστάσεις. Φοβόμαστε να τελειώσουμε μια σχέση γιατί είναι ψυχοφθόρο, όμως όσο μένουμε τόσο περισσότερες άκαρπες προσδοκίες δημιουργούμε.
Υπάρχουν αρκετά σημάδια που μαρτυρούν ότι μια σχέση έχει τελειώσει κι ουσιαστικά την τραβάμε από τα μαλλιά ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από τη μια μεριά το τραβάς εσύ κι από την άλλη ο σύντροφός σου, έως ότου σπάσει. Γιατί θα σπάσει, αυτό είναι σίγουρο. Αν μπορέσεις να ερμηνεύσεις τα σημάδια είναι μια βασική αρχή, γιατί έτσι θα ξέρεις πώς να κινηθείς και τι απόφαση να πάρεις για την εξέλιξη της σχέσης σου.
Για μια έξτρα βοήθεια σε μια τέτοια απόφαση, παρακάτω παρουσιάζονται 10 βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι μια σχέση έχει πάρει την κάτω βόλτα και ήρθε ο καιρός να την αφήσεις πίσω σου:
1. Ψάχνεις ευκαιρία για καβγά. Ενώ κάποτε έδειχνες κατανόηση σε μερικά στραβά του συντρόφου σου, ξαφνικά μοιάζει να έχεις αποκτήσει μηδενικές ανοχές και να μαλώνεις διαρκώς, ακόμα και για το πιο απλό πράμα.
2. Αποφεύγεις να κάνεις σχέδια μαζί του. Δεν υπάρχει διάθεση σκέψης για το πού θα πάτε διακοπές ή πώς θα περάσετε το Σαββατόβραδο. Όταν σταματάς να κάνεις όνειρα με το σύντροφό σου και δε σε απασχολεί αν θα περάσετε μαζί το τριήμερο που έρχεται, δείχνει πως δε σου είναι και τόσο απαραίτητος.
3. Σκέφτεσαι άλλους. Και δε λέμε απαραίτητα ότι σκέφτεσαι κάποιον συγκεκριμένο ή ότι υπάρχει άλλος άνθρωπος στη ζωή σου. Περνάνε διαρκώς από το μυαλό σου διάφορα πρόσωπα που ίσως σε γοήτευσαν και τα σκέφτεσαι ερωτικά. Αν αυτές οι σκέψεις είναι πολύ έντονες κι επιμένουν, τότε ίσως το ερωτικό στοιχείο στη σχέση σου έχει αρχίσει να φθίνει.
4. Αποφεύγεις να βρίσκεσαι ερωτικά μαζί του. Ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων κρατιέται ζωντανός όταν δεν τον αφήνεις να σβήσει. Και οι επαφές είναι βασικό συστατικό μιας σχέσης. Αν ο σύντροφός σου πλέον δε σε ελκύει ερωτικά, τότε είναι σημάδι πως η κατάσταση δεν πάει και πολύ καλά. Βέβαια, αρκετά συχνά τα ζευγάρια περνάνε φάσεις που λόγω άγχους ή εξωτερικών παραγόντων αποφεύγουν τις ερωτικές συναντήσεις, όμως όταν η συγκεκριμένη περίοδος αποχής έχει μεγάλη διάρκεια, δεν πρέπει αγνοηθεί σαν σημάδι.
5. Έλλειψη καθημερινής επικοινωνίας και κατανόησης. Κάποτε, θυμάσαι τον εαυτό σου να επικοινωνείτε συχνά μέσα στη μέρα, ενδιαφερόσασταν ο ένας για τη ζωή του άλλου, συζητούσατε όλα σας τα προβλήματα. Πλέον τα μηνύματα και οι κλήσεις έχουν αραιώσει. Δε σου στέλνει τόσο συχνά και δε δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση όταν έχεις μια δύσκολη μέρα. Ακόμα κι όταν βρίσκεστε, μοιάζει να μην έχετε πλέον την ίδια χημεία κι αισθάνεσαι το δεσμό σας να σπάει.
6. Θέλεις να αλλάξεις τα γνωρίσματά του. Όταν έκανες την επιλογή σου, είχες ερωτευτεί ακόμα και τον τρόπο που κρατούσε το τσιγάρο. Ξαφνικά, θέλεις να αλλάξει στυλ, δουλειά, ντύσιμο, συμπεριφορά. Μοιάζει να μην θες να μείνει έτσι όπως είναι κι όλα όσα διαθέτει σού φαίνονται λάθος. Αυτό σημαίνει πως δε θες αυτόν τον άνθρωπο αλλά κάποιον άλλον, εξάλλου είναι ένας λόγος που καίγεσαι τόσο να αλλάξει. Αν ήσουν ικανοποιημένος μαζί του, τότε δε θα σκεφτόσουν τόσο έντονα ότι χρειάζεσαι την αλλαγή αυτή.
7. Έχει σταματήσει να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Θα πρέπει να νιώθουμε ελκυστικοί κι επιθυμητοί από τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Όταν σε κάνει να νιώθεις ανεπιθύμητος ή προσπαθεί με κακόγουστα κοπλιμέντα να σου κερδίσει την προσοχή, τότε το ενδιαφέρον έχει φύγει.
8. Δε βρίσκεις ποτέ χρόνο. Η αλήθεια είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει τον ελεύθερό μας χρόνο σε μεγάλο βαθμό, όμως όταν το χρησιμοποιείς αρκετά συχνά, τότε είναι σίγουρα δικαιολογία. Αν θέλεις, οργανώνεις το πρόγραμμά σου ώστε να βγείτε. Άμα δεν το κάνεις, τότε σίγουρα ο σύντροφός σου δεν είναι στις προτεραιότητές σου.
9. Το γέλιο έχει αντικατασταθεί από εκνευρισμό. Ενώ παλιότερα γελούσατε ο ένας με τα αστεία του άλλου, πλέον σε εκνευρίζουν. Δε βρίσκεις καθόλου γοητευτικό του χιούμορ που διαθέτει κι αντί να σε ηρεμούν οι αστείες συζητήσεις, αντιθέτως γεννάνε θυμό κι εκρήξεις.
10. Δε νιώθεις τα ίδια συναισθήματα. Λες το «σ’ αγαπώ» από συνήθεια χωρίς να το αισθάνεσαι το ίδιο έντονα. Με αυτόν τον τρόπο δε σώζεις τη σχέση σου. Αντιθέτως, την καταστρέφεις ακόμη περισσότερο. Γιατί ζεις με μια ψευδαίσθηση, λέγοντας ψέματα στον εαυτό σου. Επιλέγεις να συμβιβάζεσαι με κάτι μέτριο αντί να αντιμετωπίσεις την αλήθεια κατά πρόσωπο.
Είναι δύσκολο να φύγεις από μια σχέση που κάποτε σου άλλαξε τη ζωή, σε γέμισε με αξέχαστες στιγμές κι όμορφες αναμνήσεις. Αλλά, όταν βλέπεις τα κάστρα της να πέφτουν, τότε προσπάθησε να το δεχτείς. Άφησέ τα να πέσουν. Η επιβλητικότητα που είχαν κάποτε, δε κάνουν την αξία της στο χρόνο να παραμένει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου