Ελληνική ή ξένη μουσική; Ένα διαχρονικό ερώτημα που πέφτει στο τραπέζι, όποτε μιλάμε για τις μουσικές μας προτιμήσεις. Από τη μια οι φανατικοί της ελληνικής μουσικής κι από την άλλη οι πιστοί οπαδοί της ξένης. Και κάπου στη μέση οι ‘«απ’ όλα». Κι αν οι δύο αυτές μουσικές συναντηθούν; Τότε, αλήθεια όμως, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Θέλεις να θυμηθούμε, έτσι με τυχαία σειρά, δέκα τέτοιες συναντήσεις; Ανέβασε ήχο, θ’ αξίζει!
1. Mad about you -Τρελός για σένα, Sting – Γιώργος Νταλάρας
Το 1991 στο δίσκο του The Soul Cages, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που μας χάρισε ο Sting στη μετά Police εποχή, ήταν το Mad about you. Δέκα χρόνια μετά, ο Γιώργος Νταλάρας διασκευάζει στα ελληνικά το τραγούδι με τίτλο «Τρελός για σένα», με τη συμμετοχή του Sting και το συμπεριλαμβάνει στο δίσκο «Η Άσφαλτος που Τρέχει». Και στις δύο εκτελέσεις, το κομμάτι έγινε επιτυχία.
2. The Desert Is in Your Heart – Πεθαίνω στην Ερημιά, Bonnie Tyler – Σοφία Αρβανίτη
Κάπου εκεί στις αρχές του ’90 η Σοφία Αρβανίτη εμφανιζόταν με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη Σφεντόνα. Ένα βράδυ η Bonnie Tyler επισκέφθηκε τη σκηνή για ν’ ακούσει ζωντανά το σχήμα. Οι σύνδεση ανάμεσα στις δύο ερμηνεύτριες ήταν ακαριαία. Αυτό που μοιραία έπρεπε να γίνει ήταν να συνεργαστούν. Τη δουλειά αυτή ανέλαβε ο Μιχάλης Ρακιντζής, όταν έγραψε και συνέθεσε το κομμάτι The Desert Is in your Heart ή ελληνιστί «Πεθαίνω στην Ερημιά». Κυκλοφόρησε το 1992 στο δίσκο της Σοφίας «Παράφορα».
3. Get Away, Ian Gillan – Μιχάλης Ρακιντζής
Μένουμε λίγο ακόμα στον Μιχάλη Ρακιντζή, που όπως φαίνεται το 1992-1993 ήταν η χρονιά του. Ήταν τότε που ετοίμαζε και τον δικό του δίσκο, εκτός από της Σοφίας, «Έτσι μ’ Αρέσει». Το Get Away ήταν το maxi single του άλμπουμ. Ο Ian είχε ακούσει και παλαιότερες δουλειές του Μιχάλη και του άρεσαν πολύ. Έτσι, δε χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να πειστεί για να συνεργαστεί μαζί του. Και πώς άραγε θα μπορούσε να προωθηθεί καλύτερα το άλμπουμ από μια συμμετοχή του θρυλικού Deep Purple;
4. Au Cafe du Temps Perdu – Στο καφέ του Χαμένου Χρόνου, Salvatore Adamo – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
2012. Ο αγαπημένος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο». Το πρώτο μέρος του άλμπουμ περιελάμβανε κομμάτια ερμηνευμένα από τον ίδιο με σπουδαίους τραγουδιστές της διεθνούς μουσικής σκηνής. Όλα τους ένα κι ένα. Από αυτά, υποκειμενικά πάντα, ξεχωρίζει το Au Cafe du Temps Perdu ή στο «Καφέ του Χαμένου Χρόνου», σε σύνθεση του Adamo και σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Μπακόλα. Μια γλυκιά και νοσταλγική μπαλάντα που στο άκουσμά της ταξιδεύεις και σβήνεις κάθε σου θλίψη.
5. Γυναίκα, Emilia Ottaviano – Χρήστος Θηβαίος
Στο δίσκο του «Είμαι αυτό που κυνηγάω» το 2000, ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με τους Συνήθεις Ύποπτους μας χάρισε το κομμάτι ύμνο προς τη γυναίκα, «Γυναίκα». Μια μπαλάντα με στίχο αιχμηρό, όπως άλλωστε είναι και το ύφος του Χρήστου. Πέρα όμως από τους στίχους, ένα δυνατό σημείο του τραγουδιού ήταν η συμμετοχή της Emillia Ottaviano στα φωνητικά. Δημοφιλής στην Ιταλία η Emillia, ιταλοθρεμμένος ο Χρήστος, οπότε η συνεργασία αυτή απογείωσε το κομμάτι.
6. Leap of Faith, Dave Stewart – Άννα Βίσση
Για την Άννα Βίσση, τη μεγάλη αυτή φωνή του ελληνικού ρεπερτορίου, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Άλλωστε για την Άννα έχει γράψει στη ΝτοΡεΜι ο καλός φίλος Αντρέας Πετρόπουλος, σε πρόσφατο άρθρο. Εμείς εδώ θα σταθούμε σε μια συνεργασία σταθμό στην πορεία της Άννας. Πρόκειται για τη σύμπραξή της με τον θρυλικό Dave Stewart των Eurythmics το 2010, με το κομμάτι Leap of Faith. Ακούστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, ερμηνευμένο μοναδικά από τους δυο τραγουδιστές.
7. It’s a Wonderful Winning World, Vittorio Grigolo – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Άλλη μια μεγάλη ερμηνεύτρια με μεγάλη πορεία στο ελληνικό τραγούδι είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Δε θα μπορούσε κι αυτή να μην έχει μια αντίστοιχη διεθνή συνεργασία. Το 2011 στην τελετή έναρξης των Special Olympics στην Αθήνα, η Άλκηστις με τον Ιταλό τενόρο Vittorio Grigolo και με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας Animus, ερμήνευσαν το τραγούδι ωδή στον αγώνα και τη ζωή, It’s a Wonderful Winning World.
8. Δυνατά, Ara Dinkjian – Ελευθερία Αρβανιτάκη
Το 1991 η Ελευθερία Αρβανιτάκη κυκλοφορεί το δίσκο «Μένω Εκτός». Στον δίσκο αυτό συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικό Ara Dinkjian, στο κομμάτι Δυνατά. Ένα κομμάτι που αγαπήθηκε όσο λίγα και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, τόσο από λαϊκούς όσο κι έντεχνους, από Έλληνες όσο κι Αρμένιους. Τραγούδι-ύμνος στην ελευθερία της ψυχής.
9. Amore Mio, Gigi D’ Alessio – Ηρώ
Η Ηρώ Λεχουρίτη ή απλώς Ηρώ, όπως τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε και με μια πορεία σχεδόν 20 χρόνων μέχρι σήμερα, το 2008 συνεργάστηκε με τον Gigi D’Alessio στο κομμάτι Amore Mio. Είχε γραφτεί από τον ίδιο το 2000 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, ώσπου οχτώ χρόνια μετά και με την προσθήκη ελληνικών στίχων που έγραψε η Ηρώ, επανακυκλοφόρησε σαν ντουέτο των δύο τραγουδιστών. Η αρχική επιτυχία που είχε γνωρίσει το πρωτότυπο, έγινε ακόμα μεγαλύτερη με τη συμβολή της δικής μας κι αγαπημένης Ηρούς.
10. La Mulata, Tonino Carotone – Locomondo
Ο Tonino Carotone, ο δημοφιλής στην Ισπανία τραγουδοποιός, αλλά και λάτρης της ελληνικής μουσικής, έχει συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές με Έλληνες καλλιτέχνες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη συμμετοχή του στο δίσκο «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο», του Λαυρέντη, αλλά και τη δηλωμένη του αγάπη στον Γιώργο Ζαμπέτα. Θα σταθούμε όμως στη συνεργασία του με τους Locomondo. Το 2017, στον ομώνυμο δίσκο, κυκλοφόρησε το τραγούδι La Mulata, σε μουσική του Μάρκου Κούμαρη και σε ισπανικούς στίχους που έγραψαν από κοινού ο Μάρκος και ο Tonino. Ένα κομμάτι που ο μπαγλαμάς παίζει latin κι η Cumbia το ρεμπέτικο.
+1. The Revenge of Odysseus, Κώστας Καζάκος – Manowar
Για το τέλος και εκτός λίστας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του τεράστιου μας ηθοποιού Κώστα Καζάκου, κρατήσαμε τη συνεργασία του με τα ιερά τέρατα του power metal, Manowar. Στον εμπνευσμένο από την Οδύσσεια δίσκο τους, The Revenge of Odysseus, ο Κώστας Καζάκος απαγγέλει υποδυόμενος τον Οδυσσέα, ενώ ο Κωνσταντίνος, και γιος του, τον Τηλέμαχο. Υπόκλιση.
Αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές συνεργασίες που είχαν Έλληνες τραγουδιστές με ξένους. Και ομολογουμένως, όσες ακόμα κι αν βρούμε η κάθε μια είναι ξεχωριστή. Επομένως στο ερώτημα ελληνική ή ξένη μουσική, εμείς απαντάμε: μουσική.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου