Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία κι από μικρή ηλικία επιδείκνυε ανησυχία και αγάπη για τη μουσική, με τη μητέρα της να την υποστηρίζει και να την ενθαρρύνει. Στην ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, αναπτύσσοντας μια βάση στη μουσική θεωρία και την τεχνική της φωνητικής. Στα 14 της χρόνια, έγινε μέλος μιας hip hop μπάντας με το όνομα «Soul Funkomatic», αποδεικνύοντας το ταλέντο της στο τραγούδι. Αυτή η εμπειρία της έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω τις μουσικές της δεξιότητες και να διευρύνει το φάσμα των ειδών με τα οποία θα μπορούσε να αναμειχθεί μελλοντικά.

Ακολούθησαν διάφορες προτάσεις για την Έλενα, καθώς η φωνή της και η παρουσία της στη σκηνή ήταν αξιοσημείωτες από νεαρή ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει δηλώσει και η ίδια σε συνέντευξή της, η μητέρα της δεν την άφηνε να φύγει από το σπίτι τους λόγω ότι ήταν πολύ μικρή. Στην ηλικία των 17 ετών, μαζί με τον παιδικό της φίλο Νίκο Παναγιωτίδη έφτιαξαν τους «Antique» και η δημιουργία αυτή αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την πορεία της Έλενας που την εκτόξευσε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Το συγκρότημα των Antique γνώρισε μεγάλη επιτυχία κυρίως στη Σκανδιναβία. Η κυκλοφορία του πρώτου τους single με τίτλο «Opa-Opa» από την Bonnier Music σημάδεψε την αρχή μιας επιτυχημένης πορείας. Το τραγούδι έγινε talk of the town στο ελληνικό κοινό που το αγάπησε από την πρώτη στιγμή, ενώ η διασκευή του στα σουηδικά έκανε το συγκρότημα γνωστό, χαρίζοντάς του πρωτιές σε πολυάριθμα charts για πολλές εβδομάδες. Ο συνδυασμός των διαφορετικών μουσικών στοιχείων και η ενέργεια που είχε το συγκρότημα στις εμφανίσεις τους, τούς έκανε να ξεχωρίσουν, κι έτσι το 2001 η επιτροπή της ΕΡΤ κάνει επίσημη πρόταση στους Antique για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διαγωνισμό της Eurovision. Οι Antique εκπροσώπησαν την Ελλάδα με το τραγούδι τους «I Would die for you» σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Αντώνη Παππά.

Η εμφάνισή τους στον διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακή, με το τραγούδι τους να κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο των κριτών όσο και του κοινού. Η συνδυασμένη ενέργεια των δύο μελών των Antique, συνέβαλε στο να αφήσουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στη σκηνή, ενώ το τραγούδι κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στον διαγωνισμό, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των Antique και την ελκυστικότητα της μουσικής τους. Μετά τη συμμετοχή τους στη Eurovision, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε σημαντικά, και το κοινό ακολούθησε με ενθουσιασμό κάθε νέο βήμα που έκαναν.

Το 2003 οι Antique διαλύονται και η διάλυση αυτή αντικατοπτρίζει μια μεταβατική περίοδο στην καριέρα της Έλενας Παπαρίζου που γίνεται η αφορμή για να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα. Μετά από την επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος, η Έλενα αποφάσισε να ακολουθήσει μια σόλο καλλιτεχνική πορεία και υπογράφει «χρυσό» συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία της Sony BMG, ενώ λίγα χρόνια θα αλλάξει δισκογραφική στέγη και θα ενταχθεί στην οικογένεια της δισκογραφικής εταιρίας της Minos -EMI -που ανήκει έως και σήμερα, κι έτσι το 2004 κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Προτεραιότητα».

Η κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την καριέρα της και πολύ γρήγορα απέσπασε την προσοχή και την εκτίμηση του κοινού, αποδεικνύοντας έτσι το ταλέντο και την αυθεντικότητά της. Το άλμπουμ περιλάμβανε μια ποικιλία εντυπωσιακών κομματιών, μερικά από τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα διαχρονικές επιτυχίες. Τραγούδια όπως το «Αντιθέσεις», το «Τρελή καρδιά», το «Κάτσε καλά» και το «Αναπάντητες κλήσεις» ξεχώρισαν για τις μελωδίες τους, τους στίχους τους και την ερμηνεία της Έλενας. Η ποικιλία των μουσικών στοιχείων που συναντάμε στο άλμπουμ αντικατοπτρίζει την ευελιξία και την ικανότητα τής Έλενας να εκφράζει τα διάφορα μουσικά ύφη. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος σε Ελλάδα και Κύπρο, ενισχύοντας τη θέση της Έλενας ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στον μουσικό χώρο.

Το 2005 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για εκείνη, καθώς γίνεται απευθείας ανάθεση από την ΕΡΤ για να μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό της Eurovision στο τραγούδι που θα επιλέξει το κοινό. Ήταν υποψήφια με τέσσερα διαφορετικά τραγούδια «My number one», «Let’s get wild», «The light in our soul» και «OK». Με μεγάλη διαφορά κερδίζει το τραγούδι σε «My number one» σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού Eurovision, το «My number one» κατέκτησε την πρώτη θέση, κάνοντας την Έλενα Παπαρίζου Number one της Ευρώπης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στη Eurovision και το τραγούδι έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα κι αναγνωρίσιμα τραγούδια της δεκαετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό για τα 50 χρόνια Eurovision, η Έλενα Παπαρίζου κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση με το τραγούδι «My number one», αποδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του τραγουδιού και τη σταθερή επιτυχία της όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2006 κυκλοφόρησε δύο επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές την ίδια χρονιά, αναδεικνύοντας την ποικιλία και την ευελιξία του ταλέντου της. Ο πρώτος δίσκος με τίτλο «Υπάρχει λόγος» έγινε πλατινένιος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αποδεικνύοντας τη δυναμική παρουσία της Έλενας στον μουσικό χώρο. Ο δίσκος με τίτλο «The game of love» συνέχισε την επιτυχία του προηγούμενου, ενώ παράλληλα έγινε πλατινένιος στην Ελλάδα και χρυσός στη Σουηδία.

Το 2008 είναι ακόμη μια επιτυχημένη χρονιά για την Έλενα Παπαρίζου, καθώς κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Βρίσκω τον λόγο να ζω». Ο δίσκος σημείωσε τεράστια επιτυχία στα charts και τους δείκτες πωλήσεων και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του, γίνεται χρυσός ξεπερνώντας τις 30.000 πωλήσεις, ενώ στη συνέχεια έγινε πλατινένιος. Τα τραγούδια του δίσκου «Πυροτεχνήματα», «Η καρδιά σου πέτρα», «Πόρτα για τον ουρανό», «Το φιλί της ζωής» -soundtrack της ομώνυμης ταινίας και «Είσαι η φωνή» απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές κι έγιναν τεράστιες ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Το 2010, η Έλενα Παπαρίζου κυκλοφορεί το άλμπουμ «Γύρω από το όνειρο» και συνεργάζεται στενά με τον Γιώργο Σαμπάνη για την κυκλοφορία αυτή. Ο δίσκος κατέγραψε μια εντυπωσιακή επιτυχία στην πορεία της καριέρας της· κατάφερε να γίνει έντεκα φορές πλατινένιος και να παραμείνει στους επίσημους δείκτες για παραπάνω από 100 εβδομάδες (!). Τα τραγούδια του άλμπουμ που ξεχωρίζουν και γίνονται γρήγορα ραδιοφωνικές επιτυχίες είναι τα «Γύρνα με στο χθες», «Αν ήσουνα αγάπη» και «Θα ‘μαι αλλιώς». Η Έλενα συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη φωνή της και την ερμηνευτική της ικανότητα, εκφράζοντας συναισθήματα και συνθέτοντας μια συναρπαστική μουσική ατμόσφαιρα.

Το 2011 συμμετέχει στο σουηδικό «Dancing with the Stars», όπου αποσπά θετικές κριτικές για τις χορευτικές της επιδόσεις. Ωστόσο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το διαγωνισμό στο τρίτο live. Τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να φέρνουν νέες μουσικές επιτυχίες για την Έλενα Παπαρίζου. Το 2013 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Τι ώρα θα βγούμε;», το 2014 ακολούθησε το άλμπουμ «One life», ενώ το 2015, η Έλενα Παπαρίζου χάρισε το τραγούδι «Πού πήγε τόση αγάπη» ως soundtrack για την αμερικανική ταινία «My big fat Greek wedding 2». Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια ακόμη διεθνή αναγνώριση της καλλιτεχνικής πορείας της Έλενας.

Η Έλενα Παπαρίζου συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία στον μουσικό χώρο, προσφέροντας στο κοινό της πολλαπλές και πολύχρωμες πτυχές της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας κι έτσι μετά από τα επιτυχημένα single «Αγκάλιασέ με», «Fiesta» και «Haide», το 2018 κυκλοφορεί τον 9ο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Ουράνιο τόξο». Η Έλενα συνεργάζεται για τον δίσκο αυτό με 9 διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως τους Αλέκα Κανελλίδου, Tamta, Αναστάσιο Ράμμο, Faith Erhe, Mark Angelo, Gabriel Russel, 8tetto, Swingin’ Cats και The Kemist. Αυτές οι συνεργασίες επιδεικνύουν την ανοικτή διάθεσή της να εξερευνήσει διαφορετικά μουσικά ύφη και να συμπεριλάβει διαφορετικούς ήχους στην τέχνη της.

Το 2021 κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο «Αποχρώσεις». Στον δίσκο αυτό η Έλενα εξερευνά νέες μουσικές κατευθύνσεις και προσεγγίσεις, προσφέροντας διαφοροποιημένες αποχρώσεις του εαυτού της. Ο τίτλος φανερώνει την ελπιδοφόρα και πολύχρωμη διάθεση που διακατέχει τον δίσκο. Γίνεται πλατινένιος και ξεχωρίζουμε τα κομμάτια «Άσκοπα ξενύχτια», «Μια σταγόνα αμαρτία» και «Ξένο σώμα» που γίνονται τεράστιες ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε τη μεγάλη της dance ραδιοφωνική επιτυχία με τίτλο «Δε μου τα λέει καλά»  που είναι προπομπός του νέου της δίσκου που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε μουσική και στίχους των Stan & Arcade, ενώ συνεχίζει την επιτυχημένη της παρουσία ως κριτής μέχρι και σήμερα σε πολλούς κύκλους του talent show με τίτλο «The Voice», πλάι στον Σάκη Ρουβά, τον Πάνο Μουζουράκη και τον Κωνσταντίνο Αργυρό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η δημοφιλέστερη Ελληνίδα τραγουδίστρια με τα περισσότερα likes & follows στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ενώ έχει αποσπάσει συνολικά πάνω από 35 MAD Video Music Awards, ένα European Border Breakers Award και τρία βραβεία Αρίων σε όλη την πορεία της καριέρας της. Παρ’ όλο που όπως για κάθε επιτυχημένο καλλιτέχνη, υπήρξαν κι ατυχείε πειραματισμοί στη μουσική εικόνα της στο παρελθόν, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μας εκπλήσσει με το διαχρονικό της στιλ και την τολμηρή της διάθεση για δημιουργία.

Έχει λάβει αρκετές φορές θέση σε καίρια ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, υποστηρίζοντας σθεναρά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ενώ σε συνέντευξή της έχει αναφερθεί σε σχόλια που της έχουν κάνει κατά καιρούς για το σώμα της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν πειράζει. Να σου πω την αλήθεια; Να σου πω ακριβώς πώς νιώθω; Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ, που εχθές πήγα κι έφαγα ένα μπέργκερ. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το πράγμα. Είναι κρίμα να ασχολούμαστε με λάθος πράγματα».

Πρόσφατα έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά γεννιούνται άφυλα προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης στα social media. Η τραγουδίστρια αντέδρασε γρήγορα κι εξήγησε ότι: «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία συνέντευξη, μέσα στην οποία ρωτήθηκα πολλά πράγματα. Μιλούσα πολύ γρήγορα. Σκέφτομαι σουηδικά και τα μεταφράζω στα ελληνικά και πολλές φορές κάνω λάθος μετάφραση. Δεν έχω δεχτεί και τα καλύτερα σχόλια κι επίσης δεν έχω ασχοληθεί εγώ η ίδια να απαντήσω μέσα από τα social media, δε θεωρούσα ότι ήταν σωστό. Πήγα σε μια συνέντευξη και ρωτήθηκα πράγματα. Σκέφτηκα πάρα πολύ γρήγορα κι έκανα λάθος μετάφραση. Αν έχω στεναχωρήσει κάποιον, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη. Μπορώ να το κάνω αυτό γιατί είμαι άνθρωπος. Τα παιδιά δε γεννιούνται άφυλα αλλά γεννιούνται και δεν ξέρουν την προτίμησή τους και τι φυλετική συνείδηση έχουν». 

Είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ανθρωπιστικού οργανισμού «Unicef» και σύζυγος του Ανδρέα Καψάλη.

Αντί επιλόγου: Η πορεία της Έλενας Παπαρίζου στον κόσμο της μουσικής αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ταλέντου και συνεχούς εξέλιξης. Από την αρχική της είσοδο στη μουσική σκηνή μέχρι την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της, η Έλενα έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της σε κάθε στάδιο της πορείας της. Η Έλενα θα είναι για πάντα το Number One της καρδιάς μας, κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς!

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου