Happy Christmas, Kyoko. Happy Christmas, Julian. 

Δεκέμβρης του 1971. Ο John Lennon και η σύντροφός του, Yoko Ono, εύχονται στα παιδιά τους αλλά και σε όλον τον κόσμο για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος που ήταν προ των πυλών. Το “Happy Xmas (War is over)” που ηχογραφήθηκε τη χρονιά εκείνη έμελλε να γίνει ένα από τα διαχρονικότερα αλλά και πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα κομμάτια. Ήταν όμως απλώς άλλο ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι;

Η ιδέα του τραγουδιού γεννήθηκε δυο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1969. Η ανθρωπότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο του Βιετνάμ να μαίνεται λυσσαλέα, με χιλιάδες νεκρούς. Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς και εν μέσω πολέμου, σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου και σε διάφορες γλώσσες, αναρτήθηκαν μεγάλες αφίσες με το μήνυμα “War is over” και με την ευχή “Happy Christmas from John and Yoko”. Κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήθελε να πει το ζευγάρι. Πώς ήταν δυνατό να ξοδέψει κάποιες χιλιάδες δολάρια για να εκτυπώσει χιλιάδες αφίσες, να τις αναρτήσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου και να διαδώσει ένα μήνυμα που με σημερινή ορολογία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί fake news; Αφού ο πόλεμος συνεχιζόταν.

Πολλοί δεν κατάλαβαν το μήνυμα. Κάποιοι άλλοι πάλι αντέδρασαν, θεωρώντας το από ανόητο έως και προσβλητικό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ποιητή και γνωστού ακτιβιστή της εποχής, John Sinclair, που έλεγε πως «είναι ηλίθιο να λέμε στους ηρωικούς Βιετναμέζους πως ο πόλεμος τελείωσε, όταν αυτοί καίγονται και βομβαρδίζονται». Κι όμως. Στην αφίσα υπήρχε μια λεπτομέρεια που έκρυβε όλο το νόημα του μηνύματος. Κάπου ανάμεσα στο μήνυμα και τις ευχές ήταν γραμμένη η προτροπή “If you want it”. Μια λεπτομέρεια που έδειχνε τους αποδέκτες του μηνύματος, που φυσικά δεν ήταν οι ηρωικοί Βιετναμέζοι.

 

 

Αποδέκτες του μηνύματος ήταν όλοι εκείνοι που είτε αδιαφορούσαν για τον πόλεμο, είτε εθελοτυφλούσαν, είτε ακόμα χειρότερα προκάλεσαν τον πόλεμο αυτό. Και ο πόλεμος αυτός συνεχιζόταν. Από την αρχή του το 1955 μέχρι και την επίσημη λήξη του, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων ήταν κάτι περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια, ενώ τα 2 εκατομμύρια ήταν άμαχος πληθυσμός. Πόσο τραγικά τα νούμερα!

Και φτάνουμε στο 1971. Ο John και η Yoko με την μπάντα τους, Plastic Ono Band, και με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Harlem, ηχογραφούν και κυκλοφορούν το single “Happy Xmas (War is over), θέλοντας να επαναπροωθήσουν το μήνυμά τους για τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ. Για την ιστορία να πούμε πως το τραγούδι πήρε τη θέση που του άξιζε στα charts, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία του, μιας και θεωρήθηκε πως καθυστέρησε να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το τραγούδι αναγνωρίστηκε και κατέκτησε την κορυφή, σχεδόν 10 χρόνια μετά, όταν και ο John Lennon δολοφονήθηκε.

Ρε παιδιά, πόσο διαχρονικό και πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας το μήνυμα του Lennon. Σήμερα που κάπου στον κόσμο μαίνεται ένας ακόμα πόλεμος τόσο ανεξήγητος. Τόσο ανόητος. Και να που έρχονται τα Χριστούγεννα και φέτος. Και ανοίγουν -λέει- οι ουρανοί και οι ευχές μας ακούγονται. Ας ευχηθούμε, λοιπόν…

A very Merry Christmas, and a happy New Year. Let’s hope it’s a good one, without any fear.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.