Το 1975 ο Bob Dylan μάς χάρισε ένα από τα καλύτερά του κομμάτια, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ροκ μουσικής σκηνής. Αν και επίσημα κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά -μιας και ηχογραφήθηκε το 1976- στο άλμπουμ Desire, ήδη ήταν γνωστό αφού ακούστηκε σε συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις. Πρόκειται για το βιογραφικό τραγούδι Hurricane που διηγείται την ιστορία ενός νέγρου πυγμάχου την εποχή της έξαρσης των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική, οπότε και έπρεπε να πληρώσει για ένα έγκλημα που ποτέ δε διέπραξε μόνο και μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Ποιος όμως ήταν ο Hurricane και πώς ενέπνευσε τον Dylan να γράψει το θρυλικό αυτό τραγούδι;
Ο Hurricane (Τυφώνας) ή Rubin Carter ήταν πρόσωπο υπαρκτό. Γεννήθηκε το Μάιο του 1937 στο New Jersey. Από μικρός είχε μπλεξίματα με τον νόμο μιας και σε ηλικία μόλις 11 ετών τον συνέλαβαν με την κατηγορία πως σκότωσε έναν άντρα. Παρ’ όλο που ο ίδιος κατέθεσε πως ο άντρας αυτός αποπειράθηκε να τον βλάψει, ο Rubin καταδικάστηκε και οδηγήθηκε σε αναμορφωτήριο. Το 1954 δραπετεύει και κατατάσσεται στον αμερικάνικο στρατό όπου λαμβάνει τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση και έχει και την πρώτη του επαφή με την πυγμαχία. Τρία χρόνια μετά και εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κατηγορείται εκ νέου για κλοπή και φυλακίζεται ξανά από το 1957 έως και το 1961. Τη χρονιά αυτή αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πυγμαχία και ήταν πραγματικά καλός σε αυτό. Η κινήσεις του μέσα στο ρινγκ και η δύναμή του έκαναν τους ειδήμονες του αθλήματος να τον θαυμάζουν και να μιλούν για ένα φαινόμενο που επρόκειτο να προσφέρει πολλά στο άθλημα. Του έδωσαν το προσωνύμιο Rubin “The Hurricane” Carter. Μέσα σε τρία χρόνια κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή στην κατηγορία των μεσαίων βαρών. Το μέλλον ήταν δικό του.
Οι φίλοι της πυγμαχίας τον θαύμαζαν για τις ικανότητές του. Οι αφροαμερικανοί τον λάτρευαν μιας και στο πρόσωπό του έβλεπαν τον άνθρωπο που αντιστεκόταν στον ρατσισμό που δεχόταν η φυλή τους. Από την άλλη πλευρά οι αρχές ήταν καχύποπτες απέναντί του λόγω του βεβαρυμμένου ποινικού μητρώου αλλά και εξαιτίας της αντίθεσής του στην αυστηρή αστυνομική επιτήρηση που επέβαλλαν στη γειτονιά του. Η αφορμή για να συλληφθεί εκ νέου και να οδηγηθεί ενώπιον του νόμου δεν άργησε να δοθεί. Ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 1966 σε ένα μπαρ στο New Jersey. Δυο έγχρωμοι άντρες εισβάλλουν με σκοπό τη ληστεία. Ο μπάρμαν στην προσπάθειά του να αμυνθεί εκσφενδονίζει ένα μπουκάλι προς τους ληστές. Αυτοί ανοίγουν πυρ με αποτέλεσμα ο μπάρμαν και άλλοι δυο θαμώνες να τραυματιστούν θανάσιμα. Οι ληστές διαφεύγουν με ένα λευκό αυτοκίνητο. Η αστυνομία ξεκινάει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Τα μόνα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους: δυο έγχρωμοι άντρες κι ένα λευκό αυτοκίνητο. Μετά από καταθέσεις δυο μαρτύρων, ο Rubin Carter κάτοχος ενός λευκού αυτοκινήτου και ο φίλος του Jhon Artis συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για την τριπλή δολοφονία σε τετράκις ισόβια.
Οι υποτιθέμενοι μάρτυρες, ήταν στην πραγματικότητα δυο μικροαπατεώνες οι οποίοι ψευδομαρτύρησαν προκειμένου να συλληφθεί ο Carter και να κλείσει η υπόθεση, με αντάλλαγμα τη μείωση των ποινών τους και μια μικρή χρηματική αμοιβή. Κατά τον εγκλεισμό του στη φυλακή και για να εκφράσει την αθωότητά του ο Carter έγραψε το βιβλίο «Ο 16ος γύρος», όπου περιέγραφε τη σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του. Το βιβλίο του ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη και έγινε αφορμή ώστε να γίνει αναψηλάφηση της δίκης εννέα χρόνια μετά. Ακολούθησαν πολλές δίκες και καταδίκες μέχρι το 1985 οπότε και το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την οριστική του αθώωση. Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που ευαισθητοποιήθηκε από την ιστορία του Rubin Carter ήταν και ο Bob Dylan που τον επισκέφθηκε στο κρατητήριο και τον στήριξε πιστεύοντας στην αθωότητά του, αλλά και γράφοντας το τραγούδι “Hurricane” για να τον τιμήσει. Σε μεγάλη πλέον ηλικία δικαιωμένος, έχοντας χάσει όμως την ευκαιρία για μια μεγάλη καριέρα στην πυγμαχία, ο Rubin “The Hurricane” Carter, έφυγε απ’ τη ζωή στις 20 Απριλίου του 2014, λίγες μέρες πριν τα 77α γενέθλια του χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
Αυτή ήταν η ιστορία του Τυφώνα, του άντρα που οι αρχές κατηγόρησαν για κάτι που ποτέ δεν είχε κάνει. Και έκλεισαν σε ένα κελί τον άντρα που θα μπορούσε να είχε γίνει πρωταθλητής του κόσμου.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.