«The Cure»: Μια μπάντα που χαρακτηρίζει τη New Wave μουσική και την αγαπήσαμε όσοι ακούμε New Wave και όχι μόνο. Κομμάτια τους όπως το «Boys Don’t Cry», το «Close to Me» ή το «Lullaby», έκαναν πολλούς από τη γενιά μου να γίνουμε πιστοί οπαδοί τους. Κι αν είσαι μεταγενέστερος και όλα αυτά δε σου λένε κάτι, ίσως το τραγούδι τους «Friday I’m in Love» κάτι να σου θυμίζει.
Ένα από τα τραγούδια τους όμως που ξεχώρισε πιο πολύ απ’ όλα στην πορεία του συγκροτήματος και έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, είναι το «Lovesong». Πάμε να δούμε λοιπόν την ιστορία του, το πώς και γιατί γράφτηκε;
Ο Robert Smith, frontman και αρχηγός των Cure, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1959. Προερχόμενος από μουσική οικογένεια η ενασχόληση και η αγάπη του για τη μουσική ήταν μάλλον αναμενόμενη. Ωστόσο, στα παιδικά του χρόνια και μέχρι να κατασταλάξει ασχολήθηκε και με την υποκριτική. Σε ηλικία 14 ετών, όντας μαθητής στο St. Willfred Compehesive School και σε κάποιο μάθημα θεάτρου, γνωρίζει τη Mary Poole. Ήταν στα 13 της και σπούδαζε κι αυτή υποκριτική. Ο Robert την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Και δεν ήταν ο μόνος μιας κι η Mary ήταν από τότε μια όμορφη κοπέλα κι όλα τα αγόρια της τάξης ήταν ερωτευμένα μαζί της. Ο Robert, λοιπόν, της πρότεινε να υποδυθεί το ταίρι του για μια παράσταση που επρόκειτο να ανεβάσει το τμήμα και αυτή δέχτηκε. Και κάπως έτσι ήρθαν σε επαφή ο Robert και η Mary ή η Mary και ο Robert.
Σιγά σιγά οι δυο έφηβοι έρχονταν όλο και πιο κοντά. Άλλωστε δεν ήταν μόνο η ενασχόληση τους με το θέατρο που τους έδενε. Ήταν και η αγάπη τους για την punk μουσική. Άρχισαν έτσι να κάνουν παρέα κι εκτός σχολείου. Ώσπου ένα βράδυ σε κάποιο μασκέ πάρτι, ο Robert με έναν ομολογουμένως ανορθόδοξο τρόπο και θέλοντας να τσεκάρει τα αισθήματα της Mary προς αυτόν, έκανε την κίνηση του. Λεκιάζεται επίτηδες με μια πικάντικη σάλτσα που έκανε τα ρούχα του να μυρίζουν και προσέγγισε τη Mary. Και προς μεγάλη του έκπληξη αλλά και χαρά, αυτή ανταποκρίθηκε.
Από τότε ο Robert και η Mary δε χώρισαν ποτέ. Ακόμα κι όταν αυτός έκανε ένα πέρασμα από τους Siouxsie And The Banshees ως κιθαρίστας της μπάντας -που οι κακές γλώσσες έλεγαν πως είχε ερωτευτεί την τραγουδίστρια του γκρουπ Siouxsie Sioux- , ο Robert παρέμεινε πιστός και ερωτευμένος με τη Mary. Οι φήμες αυτές δεν άγγιξαν το ζευγάρι. Ώσπου στις 13 Αυγούστου του 1988 και μετά από μια σχέση σχεδόν 14 ετών, ο Robert και η Mary παντρεύονται. Και παρέμειναν ερωτευμένοι όπως τότε που πρωτογνωρίστηκαν. Τον ίδιο χρόνο και λίγο πριν το γάμο τους, ο Robert εμπνέεται από τη Mary και γράφει τους στίχους για το «Lovesong». Ένα δώρο προς την αγαπημένη του, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια, τόσο της μπάντας όσο κι όλων των εποχών. Μέσα από τους στίχους και την ρομαντική μελωδία του κομματιού, σε συνδυασμό με την εκφραστική φωνή του, ο Robert εξομολογείται όσα νιώθει για τη Mary. Και πραγματικά, το τραγούδι αυτό αποτελεί μια βαθιά κι ειλικρινή έκφραση αγάπης και έρωτα. Όπως αυτή που νιώθει ο κάθε ερωτευμένος για το ταίρι του.
Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1989, στο όγδοο άλμπουμ των Cure, με τίτλο «Disintegration». Έφτασε μέχρι το νούμερο 3 στα βρετανικά και μέχρι το 12 στα αμερικανικά charts. Το τραγούδι άγγιξε το νούμερο 2 στο Billboard Hot 100. Σήμερα, 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, παραμένει νούμερο 1, στην καρδιά μας και συνοδεύει μουσικά τον έρωτα μας.
«I will always love you…»
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά