Η δημοφιλής πλατφόρμα του Spotify πριν κάποιους μήνες έβγαλε σε κυκλοφορία τη λίστα “Mozart for Babies”, που περιέχει τα πιο γνωστά μουσικά έργα του διασημότερου συνθέτη όλων των εποχών, προσαρμοσμένα σε τέτοιο τόνο, ώστε να ηρεμούν τα βρέφη στο άκουσμά τους και να τα βοηθούν να έχουν ένα ήρεμο και χαλαρό ύπνο. Η θεραπευτική ιδιότητα όμως της μουσικής του Mozart δεν είναι μόνο αυτή.

Πρόσφατα ήρθε στο φως μια νέα έρευνα που αποκάλυψε πως οι μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη έχουν ευεργετικές ιδιότητες για όποιον τις ακούει, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν στον εγκέφαλο των ατόμων με επιληψία ανακουφίζοντας τις κρίσεις τους. Η απορρύθμιση του εγκεφάλου που έρχεται έπειτα από μια επιληπτική κρίση εκδηλώνεται με σπασμούς στα χέρια και στα πόδια, απώλεια ούρων, ακόμη κι οπτικές και ακουστικές διαταραχές. Μια ενόχληση στο στομάχι, ένα αίσθημα φόβου είναι σύνηθες να ακολουθούν επίσης μια επιληπτική κρίση.

Η διαταραχή αυτή οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάποιο χτύπημα στο κεφάλι, έναν όγκο στον εγκέφαλο, μια εγκεφαλική αιμορραγία και σπάνια συμπτώματα όπως του στερητικού συνδρόμου. Η νόσος είναι σχετικά συχνή και τ’ άτομα που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο νευρολόγος.

Πέρα όμως απ’ τη φαρμακευτική αγωγή, που είναι η πιο συχνή αντιμετώπιση της επιληπτικής κρίσης, τα ευρήματα όλων των ερευνών απ’ το 1990 και μετά έχουν δείξει ότι η μουσική του Mozart λειτουργεί θεραπευτικά σε άτομα που πάσχουν από κρίσεις επιληψίας. Ωστόσο μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν αρκετές ενδείξεις επί του πρακτέου, ώστε να βασιστεί η συγκεκριμένη θεωρία και να επιβεβαιωθεί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας, Τζιανλούκα Σέσο και Φεντερίκο Σίκα, έκαναν μια μετά-ανάλυση όλων των ερευνών αυτών και τ’ αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Clinical Neurophysiology”, καθώς και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, που φαίνεται να επιβεβαιώνει οριστικά τη θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής του κορυφαίου συνθέτη, στην αντιμετώπιση των κρίσεων επιληψίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συστηματική ακρόαση της μουσικής του Mozart μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα η σονάτα για δύο  σε πιάνο σε Ρε Ματζόρε Κ448 είναι αυτή που επιδρά πιο θετικά στον εγκέφαλο των ατόμων με κρίσεις επιληψίας και τα βοηθά ν’ ανακουφιστούν από αυτές. Η κατεύθυνση της μουσικοθεραπείας μέσα απ’ την κλασική μουσική, βοηθά τους πάσχοντες με νευρολογικά αίτια ν’ ανακουφιστούν είτε από συχνές κρίσεις πανικού ή επιληψίας, ακόμη κι ημικρανίες. Οι ρυθμικές δομές που χρησιμοποιούνται στην κλασική μουσική και ιδιαίτερα στη μουσική του Mozart είναι κατάλληλες για να επηρεάσουν τις επιληπτικές κρίσεις σύμφωνα με τον δρ. Σάσο. Το θαύμα της μουσικής για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει.

Ο Mozart είναι ένας συνθέτης, ο οποίος έχει μια ιδιαιτερότητα στη σύνθεση των έργων του, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ο κορυφαίος συνθέτης κλασικής μουσικής. Παρ’ όλο που άφησε την τελευταία του πνοή μόλις 35 ετών, έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο, που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο έρευνας σε σχολές και κατευθύνσεις της μουσικολογίας, μελετάται για την αλλαγή της διάθεσης του ανθρώπου μέσα απ’ την ακρόαση του έργου του και απ’ τους επιστήμονες, που έχουν ως στόχο να βρουν εναλλακτικές μορφές θεραπείας κατά των κρίσεων της επιληψίας κι όχι μόνο. Η μουσική του Mozart ήταν είναι και θα είναι θαύμα και δώρο μαζί.

 

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας θα τα βρείτε εδώ.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου