Εν έτει 2019 (κάποτε θα βλέπω το άρθρο και θα μου θυμίζει τα χρόνια που έγραφα σε πληκτρολόγιο με κουμπιά), ψάχνεις τρόπους να επισκεφθείς μέρη, τοποθεσίες και να δημιουργήσεις αναμνήσεις με τα αγαπημένα σου «παρεούθκια» -που θα λέγανε στην Κύπρο- όσο πιο οικονομικά γίνεται, ενώ παράλληλα θες να είναι άνετα και ο χώρος της προκοπής. Έχεις μείνει ποτέ σε hostel; Αν όχι θα πρέπει να το δοκιμάσεις κι αν αναρωτιέσαι γιατί, ελπίζω όταν ολοκληρώσεις αυτό το άρθρο να έχεις πειστεί.
Καταρχάς τα hostel είναι πάμφθηνα. Λένε πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις και νομίζω δεν είναι δύσκολο να πιάσουμε το νόημα. Στην περίπτωση αυτή παίρνεις πολλά περισσότερα απ’ όσα πληρώνεις. Επίσης με το να προσφέρεις τα χρήματά σου σε ιδιοκτήτες hostel, συνεισφέρεις στο να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί ακόμα μία «μαζεμένη» και λιτή μονάδα φιλοξενίας. Συνήθως τα hostel φιλοξενούν τουρίστες που απλώς αναζητούν ένα χώρο να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν και να πλυθούν.
Επίσης hostel υπάρχουν παντού. Θα τα βρεις σε κάθε πόλη του κόσμου. Έστω στις πιο ξακουστές και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς θα βρεις hostel κάθε είδους. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε τοποθεσίες κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως σταθμούς λεωφορείων και τρένων, οπότε ουσιαστικά γλιτώνεις κάποια χρήματα που θα έδινες στο πήγαινε-έλα. Μικρά, μεγάλα, δίπατα, τριώροφα, με ημιδιατροφή, με ξεχωριστά ή ενιαία μπάνια, κάθε είδους hostel θα βρίσκονται κάπου διακριτικά στα πιο ρομαντικά και ταυτόχρονα γραφικά μέρη κάθε πόλης. Ίσως αυτή να είναι και η παγκόσμια «συνωμοσία» των hostel. Να εμφανίζονται μπροστά σου στα στενά σοκάκια που ποτέ δε φανταζόσουν ότι θα περπατούσες και να σε προσκαλούν δειλά, αλλά επιβλητικά να τα επισκεφτείς «μαγνητίζοντας» τα τοπία των πιο γραφικών σημείων και «τραβώντας» ακόμα κι αυτούς που τα σνομπάρουν.
Ένας ακόμη λόγος που αξίζει να τα επισκεφτείς είναι λόγω της πολυπολιτισμικότητάς τους. Κάνοντας βόλτες στους διαδρόμους της υποδοχής των hostel, βάζω στοίχημα πως όλο και κάποια συζήτηση στην άκρη του σαλονιού σε μια περίεργη αλλά γνώριμη γλώσσα θα σε ιντριγκάρει. Μια παρέα ατόμων, όπως και η δική σου, που μιλάνε, γελάνε, περιεργάζονται, αλλά όλα αυτά σε μια «διαφορετική» ατμόσφαιρα με άλλους ήχους, με άγνωστους-γνωστούς φθόγγους. Στα hostel συμβαίνει το εξής παράξενο: γνωρίζεις ανθρώπους που δεν περίμενες ποτέ να συναντήσεις. Αν έχεις το θάρρος ή αν βρουν αυτοί το κουράγιο, μιλάτε και φτάνετε να βγαίνετε μαζί μέχρι να συναντήσετε κι άλλους και να καταλήξετε κατά σύμπτωση να μένετε στο ίδιο hostel. Μου έχει τύχει, μιας και ταξιδεύω συχνά, κι εννοείται πως θα σου τύχει κι εσένα. Έχε εμπιστοσύνη σε έναν παλιό και είμαι βέβαιος πως ίσως αναζητήσεις το παρόν άρθρο να του βάλεις μια καρδούλα, έτσι για τις αναμνήσεις που σου φέρνει.
Ακόμα τα hostel είναι ένα εξαίρετο μέρος για κοινωνικές σχέσεις. Θες δε θες, θα γνωρίσεις κόσμο, διότι συνήθως μένουν στο ίδιο δωμάτιο από τέσσερα μέχρι οκτώ άτομα. Ίσως και λίγο περισσότερα. Φίλη μου γνώρισε στην Κοπεγχάγη το αγόρι με το οποίο ήταν για τρία χρόνια μαζί. Τώρα πια δεν είναι, αλλά αυτά θα τα πούμε σε κάποιο άλλο άρθρο. Γενικότερα γνωρίζεστε -κι εννοείται συνυπάρχετε- για όσο μείνετε μαζί. Βέβαια, στη δική μου περίπτωση, απλώς πηγαίναμε στο hostel για ύπνο και μπάνιο οπότε δε χρειαζόταν να κάνουμε ιδιαίτερες συμφωνίες για να συνυπάρξουμε. Βγαίναμε, τρώγαμε και δημιουργούσαμε αναμνήσεις -θέλοντας και μη. Άρα δε χάνεις τίποτα, πάρα μόνο τον ύπνο σου αν τύχει και έχεις συγκάτοικους με κρεατάκια στη μύτη.
Και ας μην ξεχνάμε πως εκεί μπορεί να παίξουν και τα πιο πικάντικα φλερτ. Πας διακοπές και δε θα φλερτάρεις; Ιδιαίτερα αν είσαι ελεύθερος; Θα το κάνεις. Όλοι το κάνουν. Κι όσοι δεν το κάνουν, βαθιά μέσα τους θα το ήθελαν. Και μιλάμε για φλερτ, μην παρεξηγηθώ. Αν είσαι τυχερός και είσαι σε δωμάτιο με άτομο/α που σε ελκύουν ερωτικά, τότε θες δε θες θα περάσεις τη νύχτα με φαντασιώσεις που πιθανόν να μη σ’ αφήσουν να κλείσεις μάτι.
Παρόλο που μπορεί να μοιράζεσαι το χώρο σου με άλλους, τα hostel είναι άνετα. Ίσως δεν είναι και ο πιο πολυτελής χώρος, αλλά ειδικά σε αυτά που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία πόλεων μπορεί κανείς να δει πανέμορφα διακοσμημένα δωμάτια, με ηχομόνωση, καθαρά, με προσεγμένη διακόσμηση -τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά- και δεν αποκλείεται και να βρεις και πολυτελή μπάνια με σωστή διαρρύθμιση. Βέβαια τα hostel τα επιλέγουμε κυρίως για να έχουμε κάπου να μείνουμε και να κάνουμε το μπάνιο μας, όπως προανέφερα. Οπότε περισσότερες «πολυτέλειες» μας είναι περιττές, τουλάχιστον για όσους πραγματικά πάνε για τουρισμό κι όχι για να διευρύνουν τη συλλογή των hashtag τους.
Επιλέγοντας ένα hostel για τις διακοπές σας και την τουριστική σας έξαρση βοηθάτε μια επιχείρηση ανθρώπων, ίσως με λιγότερους πόρους, αλλά πιθανόν με περισσότερο μεράκι να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή διαμονή που μπορούν. Με άλλα λόγια μέσα από τις όμορφες εμπειρίες που ψάχνετε να αποκτήσετε, δίνετε το χέρι σας και σε τοπικές επιχειρήσεις και ίσως ενεργείτε προς όφελος απλών, καθημερινών ανθρώπων. Και πού ξέρετε, ίσως να συμβάλλετε και στο να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι και να πραγματοποιηθούν τα όνειρα μιας μερίδας ανθρώπων.
Άλλωστε έχουμε όλοι νιώσει πώς είναι να έχεις όνειρα και να θες να τα πραγματοποιήσεις. Για κάποιους είναι απλώς στόχοι, για κάποιους άλλους μέσο επιβίωσης, για κάποιους σαν εμένα τρόπος ζωής. Μια ζωή χωρίς όνειρα, φιλοδοξίες, στόχους -πείτε το όπως θέλετε- είναι απλώς μια «άνοστη» βόλτα στην ωραιότερη παραλία του κόσμου. Πας, περνάς, τη βλέπεις και τέλος. Ενώ αν θέσεις στόχο να μείνεις λίγο παραπάνω σ’ αυτή, να κολυμπήσεις στα νερά της, η βόλτα αποκτά άλλο νόημα, πιο βαθύ. Κάτι παρόμοιο και με τον τόπο διαμονής σου. Ο τόπος διαμονής σε ένα μέρος, στο οποίο πρώτη φορά βρίσκεσαι και δεν έχεις ξαναεπισκεφθεί είναι κάτι σαν Σάββατο σε γάμο. Αυτό που θα σου μείνει πέρα απ’ το γλέντι είναι οι αναμνήσεις και η μπομπονιέρα. Ε, στη δική μας περίπτωση, ένα όμορφο, «ζεστό», γραφικό hostel είναι το κερασάκι στις διακοπές που ονειρεύτηκες! Καλή διαμονή!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.