Έχεις φτάσει ποτέ αργοπορημένος στη σχολή στη μέση ακριβώς ενός κρίσιμου μαθήματος; Την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι συμφοιτητές σου είναι ήδη απόλυτα συγκεντρωμένοι στο μάθημα ενώ οι λέκτορες σ’ ένα καλό σημείο για την διεκπεραίωση της ύλης. Απ’ που και να το δεις και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Εκείνη την ώρα μπαίνεις μόνος ή με παρέα και οι περισσότεροι «συγκεντρωμένοι» σε κοιτάζουν μέσα στο πλήθος σαν μια ακόμα άγνωστη, περίεργη φιγούρα ανάμεσα στις πολλές. Ξέρεις εκείνο το αμήχανο συναίσθημα όταν μπαίνεις σ’ ένα χώρο καθυστερημένα και σε κοιτάζουν όλοι, άλλοι επικριτικά κι άλλοι περίεργα σαν να σε «τιμωρούν» με το βλέμμα τους που δε βιάστηκες και δεν ήσουν στην ώρα σου. Βέβαια το πιθανότερο είναι πως ούτε καν ασχολούνται μαζί σου, αλλά η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια να κοιτάξει, να δει, να ελέγξει ποιος μπήκε «οργιάζει». Σου φαίνεται γνώριμη η κατάσταση σωστά; Κάπως έτσι, λοιπόν, νιώθει και η νέα σχέση μας με την παρέα μας. Αυτό το’ χεις ζήσει; Τη στιγμή της πρώτης γνωριμίας αισθάνεται πως όλα τα βλέμματα των φίλων σου είναι στραμμένα πάνω στο νέο σου αμόρε, προσπαθώντας να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα, μια πρώτη εντύπωση, να σκανάρουν και να δουν όσο το δυνατόν πιο πολύπλευρα την προσωπικότητα του νέου σου συντρόφου.
Καταρχάς να ξέρεις πως ένα άγχος θα το έχεις έτσι κι αλλιώς. Γνωρίζεις έναν τύπο ή μια τύπισσα. Ανθίζει ξανά το κομμάτι σχέση στη ζωή σου και παράλληλα επαναλειτουργεί το τμήμα του εγκεφάλου που απελευθερώνει ενδορφίνες ακατάπαυστα. Όλα μέλι γάλα. Τον ή την σκανάρεις από πάνω μέχρι κάτω μέχρι κι εσύ πριν ακόμα παρουσιάσεις το άτομο αυτό στους φίλους και φαντάζεσαι ήδη αντιδράσεις. Γνωρίζεις την παρέα σου εξαιρετικά οπότε ξέρεις πώς θα αντιδράσει καθένας ξεχωριστά. Τι θα πουν, ποιοι θα εκφράσουν άποψη άμεσα, ποιοι θα είναι πιο φιλικοί και ποιοι πιο συγκρατημένοι. Σκιαγραφείς την κατάσταση στο μυαλό σου, αλλά και πάλι είναι μια «μάχη» εντυπώσεων με αρένα την αμηχανία. Το άγχος υπάρχει είτε είναι μηδαμινό σε σχέση με άλλους προβληματισμούς της ζωής σου είτε είναι αυτό που σε κυριεύει. Βέβαια δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Παρόλα αυτά η οικογένεια που διάλεξες να σε περιβάλλει, είναι εξίσου σημαντική με τη βιολογική σου, οπότε η γνώμη τους έχει για σένα κάποια σημασία.
Ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο αξίζει να δοθεί περισσότερη σημασία ίσως είναι αυτός του ίδιου του ατόμου που πρόκειται να γνωρίσει την παρέα του συντρόφου του. Εντάξει, ό,τι και να λέμε οι φίλοι μας αντικατοπτρίζουν και λίγο εμάς. «Δείξε μου το φίλο σου», θα ’χεις ακουστά. Είναι οι άνθρωποι που κατά ένα μεγάλο ποσοστό μας γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια, ίσως να γνωρίζουν και πράγματα που δεν έχουμε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν άλλον. Είναι μία σχέση σχεδόν ιερή και οι δεσμοί γόρδιοι. Οπότε αυτό το γνωρίζει καθείς για τον εαυτό του. Όταν κι εφόσον ξεκαθαρίσουμε στο υποψήφιο άτομο της καρδιάς μας τη σχέση που διατηρούμε με τους «συνοδοιπόρους» που θα γνωρίσει, έρχεται η στιγμή για την πρώτη επαφή. Δεν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε ταμπέλες σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Η γνωριμία θα γίνει όπως κάθε άλλη. Και οι εντυπώσεις θα σχηματιστούν θέλουμε δε θέλουμε. Σημασία έχει να υποστηρίξουν την απόφασή μας και οι δύο πλευρές.
Όταν επιτέλους γίνει η γνωριμία, ξέρεις καλά πως θα ακολουθήσει «λαϊκό δικαστήριο» με τους φίλους , όπου όλα θα καταγράφονται στα πρακτικά, ενώ το πόρισμα στο τέλος θα βγει. Κι αν όντως με τον καιρό όλα κυλήσουν όμορφα και δεις το σύντροφό σου να γίνεται ένα με την υπόλοιπη παρέα χωρίς καν να το περιμένεις, να μην ξεχωρίζει και να ακούγονται οι φωνές ανάμεικτες λες και «φώναζαν» πάντα μαζί, λες και η παρέα σας είχε τον ίδιο σταθερό αριθμό ατόμων, εκεί είναι που θα ξεχάσεις την όλη διαδικασία γνωριμίας. Πίστεψέ με, ούτε καν θα θυμάσαι πώς άρχισαν όλα και πότε. Το μόνο που θα νιώσεις είναι μια ευχάριστη απορία και ικανοποίηση. Σε μια απρόοπτη συνάντησή σας, όταν νιώσεις μια απρόσμενη αποχαύνωση να σε κυριεύει, ένα βλέμμα γεμάτο υπονοούμενα στους κολλητούς κι ένα χαμόγελο στο νέο αμόρε εκείνη τη στιγμή αρκούν για να μην μπεις καν στον κόπο να θυμηθείς πώς, πότε και σε ποιο ανύποπτο χρόνο γνωρίστηκαν τα αγαπημένα σου πρόσωπα μεταξύ τους.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.