Θυμήσου πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες log out από δική σου συσκευή. Τι έκανες την ώρα του παράτολμου -για τα σημερινά δεδομένα- βήματος; Για ποιο λόγο αποσυνδέθηκες, για πόσο είχες αρχικά σκοπό να μείνεις εκτός και για πόσο κατάφερες τελικά να αντισταθείς στον πειρασμό των social;
Είναι γεγονός πως τα social media εξέλιξαν τις δυνατότητες επικοινωνίας, αφού κάθε φορά που συνδεόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγει διάπλατα μπροστά μας ένα «παράθυρο» στον κόσμο που δύσκολα αντιστεκόμαστε να εξερευνήσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς σνομπάραμε την ύπαρξή τους και αποφασίσαμε διστακτικά να αποκοπούμε από αυτά προτιμώντας την πραγματική επικοινωνία. Η «αποκοπή» κράτησε ελάχιστα κι έτσι διστακτικά και πάλι «ανανεώσαμε» τη σχέση μας με την διαδικτυακή επικοινωνία.
Την τελευταία δεκαπενταετία, στην εργασία, στο διάβασμα, στην ψυχαγωγία και στην ξεκούραση, κοινός παρονομαστής είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βρίσκονται πάντα και παντού ή καλύτερα τα παίρνουμε εμείς μαζί μας πάντα και παντού. Μισούμε να τα αγαπάμε κι ας μην το παραδεχόμαστε. Θεωρούμε πως αν δεν δούμε τι κάνουν οι άλλοι -είτε γνωστοί μας είτε άγνωστοι-, πώς περνάνε, με ποιους βρίσκονται, πού εργάζονται, κάτι θα λείπει απ’ το εικοσιτετράωρό μας. Και κάπως έτσι τα δέκα λεπτά που βρίσκουμε για να χαλαρώσουμε απ’ τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, καταλήγουμε να τα αφιερώνουμε στους λογαριασμούς που διατηρούμε, θεωρώντας πως έτσι διατηρούμε την επαφή με τον έξω κόσμο και μένουμε ενημερωμένοι.
Είναι όμως δυνατόν το καθημερινό σερφάρισμα να υποκαταστήσει τις κανονικές διακοπές; Πραγματικές διακοπές κάνει κάποιος μόνο όταν αποσυνδέεται απ’ όλες τις συσκευές, όταν τίποτα δεν του θυμίζει μια συνηθισμένη μέρα, κανένας δεν μπορεί να τον απασχολήσει για μικροπροβλήματα κι όταν αφήνει στην άκρη τη ζωή των άλλων, οποιαδήποτε επαφή με αυτές για λίγες έστω μέρες και αφιερώνει χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό του και την παρέα του. Με το που προβεί κανείς στο παράτολμο -και όχι τόσο συχνό βήμα- να αποσυνδεθεί, βρίσκεται στην αρχή της απόλυτης χαλάρωσης και έχει τη δυνατότητα να αποκοπεί -με θετική έννοια- για ένα μικρό διάστημα από τον υπόλοιπο κόσμο, αφήνοντας στην άκρη τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Ξεκινάμε για ταξίδια μ’ ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και νιώθουμε πως πρέπει να ενημερώνουμε τους διαδικτυακούς μας φίλους για κάθε μας βήμα. Αισθανόμαστε την υποχρέωση ν’ ανεβάσουμε φωτογραφίες για να δείξουμε πόσο καλά περνάμε. Λες και υπάρχει έστω και μια μερίδα ανθρώπων που τους νοιάζει πραγματικά πού παραθερίσαμε φέτος, με ποιον, τι φάγαμε κάθε μέρα και πόσο όμορφα περάσαμε.
Αν πραγματικά θέλεις να κάνεις διακοπές, το πρώτο που έχεις να κάνεις πριν επιβιβαστείς στο καράβι, στο αεροπλάνο, στο αυτοκίνητο που θα σε μεταφέρει στον προορισμό σου, είναι να αποσυνδεθείς από την πληθώρα εφαρμογών που ροκανίζουν το χρόνο σου. Φυσικά αυτό δε σημαίνει να ξεκόψεις από τον περίγυρό σου και τον κόσμο γενικότερα. Απλώς το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να αποφορτιστείς και να γεμίσεις τα αποθέματα ενέργειάς σου, για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, είναι να περιορίσεις την αλληλεπίδραση με τον ηλεκτρονικό κόσμο και να συνδέεσαι μονάχα τις ώρες που θέλεις εσύ. Στις διακοπές κάνε μια διακοπή από το σύνηθες! Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου πως έστω μια φορά μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς social, γιατί αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση. Βάλε σε εφαρμογή το “social-media free vacation challenge” και απόλαυσε τις διακοπές σου όσο ποτέ άλλοτε!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.