Μόλις γνώρισες το άτομο το οποίο σου έχει δημιουργήσει τς περιβόητες πεταλούδες στο στομάχι και είναι αρκετά δελεαστικό, ώστε να θέλεις να οδηγήσει το συντομότερο σε μία όμορφη σχέση. Έρωτας με τα μπούνια, πώς το λένε. Από τη στιγμή που είναι φανερό πως αρέσετε ο ένας στον άλλο -let’s do it- τι μπορεί να πάει τόσο λάθος;
Κι έρχεται και σου σκάει στα μούτρα και με αντίστροφη μέτρηση, τρία, δύο, ένα: «θέλω να το πάμε σιγά-σιγά» ή «θέλω να το πάμε χαλαρά». Σκάει η βόμβα και θρηνήσαμε τις πεταλούδες στο στομάχι. Στο κάτω-κάτω, μία απλή σχέση θέλεις τίποτα το τρελό, λίγο παραπάνω επικοινωνία καθημερινά, λίγο χρόνο παραπάνω, λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το ταίρι σου, σαν να λέμε. Γιατί σου αντιστέκεται; Έχουν ήδη να πρωτοεμφανίζονται στη δικιά σου πλευρά τα συναισθήματα. Κι εκεί που θα ήθελες να δείξεις και να τα πεις, τώρα απλά φοβάσαι, φοβάσαι να μην τρομάξει διότι σου είπε ότι θέλει κάτι χαλαρό και πρόλαβε να το δηλώσει με σειρά προτεραιότητας, οπότε τώρα είσαι στο άκυρο ό, τι κι αν πεις.
Γιατί όμως; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μία φράση σαν κι αυτή; Δε θέλει σχέση μαζί σου ή γενικώς; Ή μήπως κάτι δημιουργεί αποστάσεις; Μήπως έχει φάει τα μούτρα ρε παιδάκι μου -αρχίσαμε τα κλισέ- και φοβάται ή δεν είναι σε φάση ακόμα για να μπει σε μία σχέση. Μα κι αυτό να γινόταν, θα μπορούσε να δεχτεί αυτό που εσύ αισθάνεσαι, όχι; Έτσι κι αλλιώς ποτέ δε ζήτησες να νιώθει και να κάνει τα ίδια πράγματα με σένα, ξέρει πολύ καλά πως ό, τι νιώθεις και πράττεις, το κάνεις επειδή γουστάρεις κι όχι γιατί περιμένεις την ίδια ανταπόδοση. Μεταξύ μας τώρα, η προσδοκία σου είναι στο Θεό και ίσως ως έναν βαθμό είναι λογικό, δεν είμαστε Μητέρες Τερέζες να αγαπάμε χωρίς ανταπόδοση. Αυτό είναι που σε φρικάρει, μη και χρειαστεί να το κάνεις .
Η συγγραφέας Susan E. Winter είχε πει στο Elite Daily «Το να πηγαίνεις αργά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι κάτι που ζητάει ο ένας από τους δυο συντρόφους, ο οποίος δεν είναι σίγουρος για το αν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη σχέση. Ίσως να πληγώθηκε βαθιά στο παρελθόν και το να το πάει αργά τον κάνει να νιώθει πως κάνει σταθερά βήματα μέχρι να γίνει ζευγάρι με τον άλλο.» Όλοι μας είχαμε κάποιες όχι και τόσο ιδανικές εμπειρίες στο παρελθόν, είναι λογικό το να είσαι λίγο επιφυλακτικός κι επιλεκτικός με το για ποιον αξίζει να ξανά μπεις σε μία τέτοια διαδικασία και κυρίως σε μία σχέση. Θα έλεγα πως αυτές οι καταστάσεις ίσως είναι τα φωτάκια που αναβοσβήνουν και σου δείχνουν πως ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος για σχέση, είτε αυτό συμβαίνει γενικά, δηλαδή υπήρξε στην ίδια θέση και με άλλα άτομα, είτε γιατί κάτι δεν πάει καλά με το μεταξύ σας κι αυτό συμβαίνει συγκεκριμένα με σένα.
Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, που λέει πως με το βρίσκεται στα όρια της σχέσης και να μην προχωράει παραπέρα, ίσως να πιστεύει ότι δε θα έχει καμία ευθύνη αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, γι’ αυτό προτιμάει να μείνει αυτή η ανθρώπινη σχέση σε ένα ορισμένο και ασφαλές επίπεδο, το οποίο και γνωρίζει πως μπορεί να διαχειριστεί και να αναλάβει την ευθύνη του. Κι είναι τουλάχιστον τίμιο να ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, δηλώνοντάς το στον απέναντι με ειλικρίνεια.
Η ταχύτητα για τη δημιουργία μιας σχέσης -με τα όλα της- που δεν καλύπτει μόνο το καθαρά ερωτικό κομμάτι, αλλά και το συναισθηματικό και το συντροφικό, είναι μεγάλη κι αναπτύσσεται μόνη της, δεν μπορείς καν να την καταλάβεις και να την παρακολουθήσεις. Όμως αν το δεις και λίγο πρακτικά, τι σημαίνει «χαλαρά»; Τίποτα στον έρωτα δεν είναι χαλαρό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου